Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om een dreumes te hebben en waardevol. Vergeet dus niet te genieten.

Een kind van deze dreumes leeftijd in huis, betekent dat er een klein mensje rondloopt dat de wereld om zich heen aan het ontdekken is. Het is fantastisch om te zien hoe hij of zij steeds meer controle krijgt over zijn lichaam en steeds meer dingen kan doen. Van kruipen tot staan en van brabbelen tot woordjes zeggen. Elke dag maakt jouw kindje weer nieuwe ontwikkelingen door. Wil je er meer over weten, lees dan vooral verder.

Wat is een dreumes?

Dit is een kindje tussen de 12 en 24 maanden oud. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich razendsnel op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Ze zijn vaak actief bezig met het ontdekken van de wereld om zich heen, bijvoorbeeld door te kruipen, lopen, praten en spelen. Een dreumes heeft al meer controle over zijn of haar lichaam dan een baby, maar is nog volop in ontwikkeling.

Dreumes peuter kleuter

Verschil dreumes, peuter en kleuter

Het verschil tussen deze drie benamingen is vooral gebaseerd op de leeftijd en de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Van jong naar oud vind je ze hieronder terug.

Wanneer dreumes?

De leeftijd dreumes: dit is de fase dat je baby 12 maanden tot 24 maanden oud is. Hij of zij is vaak bezig met het ontdekken van de wereld om zich heen. Ze leren bijvoorbeeld kruipen, lopen en praten en ontwikkelen zich op fysiek, emotioneel en mentaal gebied.

Wanneer peuter?

Een peuter is tussen de twee en vier jaar oud en heeft vaak al meer controle over zijn of haar lichaam dan een dreumes. Ze zijn druk bezig met het ontwikkelen van hun taal- en sociale vaardigheden en leren bijvoorbeeld samen spelen en communiceren.

Wanneer kleuter?

Een kleuter is tussen de vier en zes jaar oud en gaat naar de basisschool. Ze ontwikkelen zich op cognitief gebied en leren bijvoorbeeld lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast ontwikkelen ze hun sociale en emotionele vaardigheden verder en leren ze bijvoorbeeld samenwerken en omgaan met emoties.

Overzicht verschillende ontwikkelingsfases kind

Een kind groeit en ontwikkelt zich vanaf de bevruchting tot volwassenheid. Deze bijzondere tijd kunnen we verdelen in diverse fasen:

  • Prenatale fase: Deze fase begint bij de bevruchting en eindigt bij de geboorte. De baby zit tijdens deze fase dus nog in de buik en de ontwikkeling kun je volgen in onze zwangerschapskalender.
  • Babyfase: Deze fase duurt van de geboorte tot ongeveer een jaar. De babyfase is een belangrijke fase (die je kunt volgen in onze babykalender) waarin de basis wordt gelegd voor verdere ontwikkeling van je baby. De baby leert onder andere dingen vastpakken, kruipen, brabbelen en zijn ouders herkennen. Het is belangrijk dat de baby genoeg aandacht, zorg en stimulatie krijgt om gezond en gelukkig te groeien.
  • Dreumesfase: Van een tot twee jaar groeit het kind verder. Tijdens deze dreumes leeftijd leert hij of zij zelf lopen, praten en met anderen spelen.
  • Peuterfase: Deze fase duurt van twee tot vier jaar. In deze fase ontwikkelt het kind zich verder op sociaal en emotioneel gebied en leert bijvoorbeeld beter samen spelen en communiceren.
  • Kleuterfase: Van vier tot zes jaar wordt het kind steeds zelfstandiger. Ze hebben dan echt al een eigen willetje en leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met emoties.
  • Basisschoolfase: Van zes tot 12 jaar leert het kind veel nieuwe dingen op school en door te spelen met anderen.
  • Puberteit: Vanaf 12 jaar tot ongeveer 18 jaar vinden er zowel fysiek als mentaal grote veranderingen plaats, vooral op het gebied van seksualiteit, identiteit en zelfstandigheid.
  • Adolescentie: Vanaf 18 jaar tot ongeveer 25 jaar is er de overgang naar volwassenheid. Meestal vindt dan ook de start van een carrière plaats.

Elke ontwikkelingsfase heeft zijn eigen kenmerken, mijlpalen en dingen om te leren. Het is belangrijk om te begrijpen wat jouw kind in elke fase nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen.

Welke leeftijd dreumes

Wanneer ben je eigenlijk een dreumes? Nou, wanneer je te groot bent om als baby behandeld te worden, maar te klein om te luisteren naar je ouders. De dreumes leeftijd is de leeftijd tussen een en twee jaar oud en gaat vooraf aan de peuterleeftijd.

Dreumes beginnen met staan en lopen

Ontwikkeling van een dreumes

Jouw kind ontwikkelt zich razendsnel op deze dreumes leeftijd! Van kruipen naar lopen, van brabbelen naar praten en van alles in de mond stoppen naar… nou ja, nog steeds alles in de mond stoppen eigenlijk. Maar laten we eerlijk zijn, het is toch geweldig om te zien hoe ze elke dag iets nieuws ontdekken en zich ontwikkelen tot kleine persoonlijkheden.

Zelf staan

Het is een hele prestatie om zelf te leren staan. En als het dan eindelijk lukt, zijn ze zo trots als een pauw! Maar die schattige waggelende stapjes zijn vaak nog net zo wiebelig als een dronkenmansloop. Dus zet de camera maar klaar.

Beginnen met lopen

Als jouw kindje leert lopen is het als een astronaut die voor het eerst de ruimte in gaat. Het is een grote stap voor de mensheid! Maar het gaat niet altijd even soepel. Er zijn onvermijdelijke vallen en struikelpartijen, maar uiteindelijk bereiken ze de maan. Of in dit geval, de koektrommel. Het is aan te raden om je huis veilig te maken voor jouw kleine, rondrennende druktemakertje. Safety first!

Motoriek wordt beter

Je kindje wordt met de dag handiger. De motoriek verbetert en hij krijgt steeds meer controle over zijn bewegingen. Dus let op! Voordat je het weet, pakken ze dingen die ze beter niet zouden pakken. Ze leren ook steeds beter lopen en krijgen een eigen willetje. Jouw kindje gaat echt al op expeditie uit. Gelukkig nog binnen het zicht. Meestal toch…

Evenwicht

Een kindje in de dreumes leeftijd kan nog niet helemaal stabiel op zijn eigen benen staan. Maar gelukkig leert het kind al snel zijn evenwicht te bewaren. Al gaat dat gepaard met hilarische wiebel-momenten en valpartijen, waar zelfs een circusartiest jaloers op zou zijn. Dus wees gerust als je hem ziet stuntelen, het is gewoon onderdeel van het leerproces.

Sociaal gedrag

Een dreumes begint zich langzaam bewust te worden van zijn omgeving en de mensen om hem heen. Sociaal gedrag begint dan ook langzaam vorm te krijgen. Dreumesen kunnen bijvoorbeeld leren om oogcontact te maken, te glimlachen, te zwaaien en soms zelfs te delen. Het is belangrijk om je kindje in deze fase te begeleiden en te stimuleren in de sociale ontwikkeling, zodat hij of zij later goed kan omgaan met anderen.

Dreumes op ontdekkingsreis

Dit kun je verwachten bij dreumes leeftijd

Een kind in de dreumes leeftijd in huis kan een uitdaging zijn. Want waar een baby nog rustig op zijn rug of in de box lag, wil hij nu de wereld ontdekken. Dat betekent dat hij of zij op ontdekkingstocht gaat door het hele huis. Deuren openen, lades leeghalen, boeken van de plank trekken, niets is meer veilig.

Er vinden veel veranderingen plaats. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal ontwikkelt een kind zich razendsnel op de dreumes leeftijd. Het is belangrijk om hierop in te spelen en je kindje de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Dat betekent dat je geduld moet hebben, als je dreumes niet wil eten, en de tijd moet nemen om je kind te leren kennen. Een dreinende dreumes hoort er ook bij en is herkenbaar voor iedere ouder.

Gelukkig valt er in deze fase ook veel plezier te beleven. Want hoe leuk is het om samen nieuwe dingen te ontdekken? Om te zien hoe je kindje trots is op elke nieuwe stap die hij of zij zet? Het is een fase die je nooit meer zult vergeten en waar je later met plezier op terugkijkt. Als die mooie momenten waarop een dreumes je hart laat smelten.