Je loopt gefrustreerd rond en bent uitgeput. Je kind zit al op school en 's nachts maakt hij of zij het bed nog steeds nat. Je hebt al geprobeerd de drank te beperken na het avondeten. Gelukkig ben je niet alleen die dit meemaakt. Ouders maken zich vaak zorgen over bedplassen bij hun kinderen. In dit artikel “Bedplassen, zo ga er mee om” lees je wat je kan doen. Aan de alarmbel trekken is meestal niet nodig. Eén op zes kinderen kampt hiermee op jonge leeftijd. Lees hieronder hoe je met bedplassen omgaat.

Wat is bedplassen?

Bedplassen – in medische kringen (nachtelijke) enuresis genaamd – is het verlies over de controle van de blaas tijdens de slaap. Bij jonge kinderen en zuigelingen gebeurt bedplassen onvrijwillig. De meerderheid van de kinderen kunnen hun blaas zelfstandig controleren wanneer ze de leefijd van vier jaar. De leeftijd waarop plassen wordt gecontroleerd, varieert aanzienlijk.

 • Sommige ouders stellen hoog gestelde verwachtingen op vrij jonge leeftijd, voor anderen wordt die lat niet zo hoog gelegd
 • Bepaalde factoren hebben een invloed op je kind zoals het geslacht. Jongens hebben er meer last van dan meisjes. De lichamelijke en emotionele gezondheid speelt eveneens een grote rol
 • De ontwikkeling van het kind verschilt van individu tot individu

Wat zijn de oorzaken van bedplassen?

Ondanks dat bedplassen een vingerwijzing kan zijn van onderliggende ziektes, hebben het merendeel van de kinderen geen oorzakelijk organisch verband. Dit vormt maar een klein percentage. Wat niet wil zeggen dat wanneer het kind het bed nat maakt, je dreumes alles onder controle kan houden of het vrijwillig doet. Kinderen die bedplassen zijn niet ongehoorzaam, lui of eigenzinnig. Er zijn twee soorten van bedplassen: het eerste stadium tot vier-vijf jaar en het tweede stadium jaar vanaf vijf jaar oud.

Bedplassen in eerste stadium

Dit bedplassen verwijst naar het urineren dat vanaf de geboorte het dagelijks ritueel is. Je kind heeft het nog nooit droog gehouden. Meestal duidt dit soort van bedplassen op het niet volgroeien van organen zoals de zenuwen. De oorzaak ligt waarschijnlijk aan verschillende factoren met volgende bijverschijnselen:

 • Je kind kan niet de hele nacht urine vasthouden
 • Je peuter zit in zo een diepe slaap en wordt niet wakker om de blaas te ledigen
 • Overproductie van urine tijdens de avond- of nachturen
 • Het toiletgedrag van je kind laat te wensen over. Veel kinderen negeren de drang om te gaan plassen

Bedplassen in een tweede stadium

Deze symptomen vertonen over het algemeen een emotioneel of medisch probleem. Vaak voorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Infectie van de urinewegen
 • Patiënten met diabetes type I en II
 • Sfwijking in de organen zoals de spieren of zenuwen
 • Emotionele problemen door stress
 • Slaapapneu dat gepaard gaat met overmatig hard snurken
 • Te veel drinken voor het slapengaan

Wanneer moet je medische hulp zoeken bij het bedplassen van je kind?

De beslissing wanneer je een medische zorgverlener raadpleegt, is meestal gebaseerd hoe de situatie je kind en de ouders uit evenwicht brengt. Wanneer je kind alleen 's nachts plast zonder andere tekens te vertonen, moet je volgende criteria in het oog houden:

 • Wanneer je kind nog steeds bedplast in de leeftijd tussen vijf en zeven jaar
 • Het kind moet worden onderzocht als er gedrag- of lichamelijke symptomen merkbaar zijn

Wat zijn de behandelingen voor bedplassen?

Bedplassen wordt meer beschouwd als een sociale aandoening dan als een medische kwaal. Het wekt schuchterheid en ongerustheid bij je dreumes op en soms is er een conflict tussen de ouders. Kinderen verwachten een geruststellende en bemoedigende schouderklop van moeder en vader die het kind een hart onder de riem steekt. De behandelingsopties variëren van hulpmiddeltjes tot medicatie. De behandeling van bedplassen op medisch vlak is niet geschikt voor kinderen jonger dan vijf jaar oud:

 • Omdat een meerderheid vanzelf stopt met bedplassen wanneer de leeftijd van vijf jaar in zicht is
 • De leeftijd waarop moet worden behandeld hangt bijgevolg af van de houding van het kind, de ouders en de medische zorgverleners

Zijn er huismiddelen tegen bedplassen?

Enkele praktische tips hoe je het stoppen van bedplassen het beste aanpakt:

 • Verminder 's avonds drastisch drankjes. Een goede raad: probeer na vijf uur 's namiddags drankjes zo weinig mogelijk in te nemen door je kind. Cafeïne, chocolade en koolzuurhoudende dranken zijn het beste te vermijden voor het slapen gaan
 • Vlak voor het bed in te kruipen moet je kind nog eens naar het wc gaan om te urineren

De attitude van de ouders is van groot belang

Om je kind te motiveren is de houding van ouders superbelangrijk. Volgende steunende motivatie technieken kan je uitproberen:

 • Spits de aandacht alleen maar op het probleem bedplassen. Maak niet de fout je kind met een schuldgevoel op te zadelen of te berispen. Straffen heeft totaal geen enkele zin en werkt alleen maar averechts. Meer informatie lees je op 'hoe reageer je op een ongelukje?'
 • Wees ondersteunend en verlies je geduld niet. Moedig je kind altijd aan
 • Niemand binnen het gezin mag je kind kwetsen, ook niet de familie die op de hoogte is
 • Het kind laten meehelpen om het bed weer droog te krijgen

Veranderingen in levensstijl kunnen helpen

Een stressvolle gebeurtenis in het leven van een jongere kan soms leiden tot bedplassen. Een conflict thuis of op school kan er voor zorgen dat je kind nachtelijke ongelukken krijgt. Andere voorbeelden van situaties die stressvol kunnen zijn voor kinderen en die bedplassen incidenten kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • De geboorte van een broertje of zusje
 • Gaan wonen in een nieuwe buurt
 • Een bepaalde verandering in het dagelijkse levenspatroon

Praat met je kind over hoe ze zich in hun vel voelen. Begripvol en een inlevingsvermogen hebben, kunnen je kind helpen zich beter te voelen over zijn situatie. Het is belangrijk om oprechte gesprekken te voeren met hen. Hoewel bedplassen normaal kan zijn bij jongere kinderen, moet je met je kinderarts spreken als je kind ouder is dan vijf jaar en nog een paar keer per week plast. De aandoening kan vanzelf stoppen tegen de tijd dat je kind de puberteit bereikt.

Conclusie

Het overgrote deel van de kinderen beëindigen het bedplassen wanneer ze zes jaar of ouder zijn. Op die leeftijd is de controle over de blaas sterker en vollediger ontwikkeld. Veranderingen in de levenswijze, medische behandeling en ondersteuning van familie en vrienden kunnen kinderen een ruggensteuntje geven om bedplassen te overwinnen. Sluit nooit onderliggende medische problemen uit, hoewel in de meeste gevallen bedplassen geen medische achtergrond heeft. Raadpleeg eventueel je arts indien je blijft urineren in bed. Vermijd alcoholische en cafeïne houdende dranken 's avonds zoveel mogelijk omdat ze de blaas hinderen.