Komt het gespreksonderwerp kinderen steeds vaker bij jullie ter sprake, maar twijfel je of je man of vriend er wel echt klaar voor is om vader te worden? Niet iedereen wil ten slotte kinderen en dat jij en je partner al jaren een relatie hebben, wil niet zeggen dat het tijd is voor kinderen. Hieronder vind je 7 tekenen die erop wijzen dat hij klaar is voor het vaderschap. Aan de hand van deze tekenen kom jij erachter of het tijd is voor slapeloze nachten, poepluiers en héél veel (baby)liefde.

1) Een zorgzaam type

Natuurlijk zit dat zorgzame vaak al in iemand, maar om vader te worden dien je uiteraard wel een beetje zorgzaam te zijn. Dat zorgzame kun je gemakkelijk herkennen. Ben je bijvoorbeeld ziek en doet hij er alles aan om je beter te laten voelen? Dan weet je zeker dat hij zorgzaam is én dat ook zal zijn voor de toekomstige kleine. Hij haalt thee voor je met honing erin en legt paracetamol op het nachtkastje om die hoofdpijn te onderdrukken, niets is hem te gek. Check, dat is een goed teken.

2) Verantwoordelijk en stelt prioriteiten

De tijd van iedere week met vrienden in de kroeg staan is voor hem nu echt voorbij. Daarvoor in de plaats zit hij liever met jou samen op de bank of gaat hij lekker met familie uit eten. Kortom, zijn wilde haren is hij inmiddels wel kwijt. Zijn prioriteiten liggen nou eenmaal ergens anders en een kindje past daar prima bij.

3) Draagt zijn steentje bij in het huishouden

Hij vindt het geen probleem om jou te helpen het huis schoon te houden. Hij pakt dan ook regelmatig de stofzuiger, zet de vaatwasser aan en ruimt hem daarna ook nog uit. Dit doet hij niet per se omdat hij het leuk vindt, maar omdat hij graag wil dat het huis netjes is.

4) Zijn tweede jeugd

Zijn er kinderen in zijn omgeving? Dan is hij binnen no time met ze aan het spelen. In de speeltuin speelt hij gezellig met ze mee en hij stelt zelfs voor om zo nu en dan op neefjes te passen. Is meteen een goede test hoe hem dat afgaat. Voor je het weet staat zijn mobiel vol met de schattigste foto’s van hem en zijn neefjes. Pas op dat je niet smelt.

5) Geen schrikreactie

Schrikt hij niet wanneer het gesprek plotseling over kinderen gaat of wanneer hem de vraag wordt gesteld: ‘Is het bij jullie al tijd voor kinderen?’? Dan weet je dat de tijd rijp is voor kinderen. Ook het struinen over de babyafdeling, wanneer jullie op zoek zijn naar een kraamcadeautje, zorgt niet voor zwetende oksels. Sterker nog, hij laat je van alles zien wat hij super schattig vindt. Ook wanneer vrienden in blijde verwachting zijn, krijgt hij het niet meer Spaans benauwd.

6) Denken aan de toekomst

Bij het kopen van een nieuwe auto denkt hij direct aan de toekomst. 1, 2, 3 of zelfs 4 kinderen moeten natuurlijk wel in de auto passen. Dus hup, het moet een grote auto worden. Hetzelfde geldt voor andere praktische zaken. Wanneer jullie op dit moment in een niet al te groot appartement wonen, is een groter huis ook geen overbodige luxe. Er moeten ten slotte wel genoeg slaapkamers zijn voor de toekomstige kinderen. Daarnaast vindt hij het ook heel belangrijk om te sparen. Een kindje kost nou eenmaal geld en met alle liefde spaart hij daar nu alvast voor.

7) Krijsende kinderen

In het verleden werd hij gek van een krijsend kind in de bioscoop of supermarkt, maar tegenwoordig irriteert hem dat niet meer. Hij wil niet meer zo snel mogelijk wegrennen, maar gaat het liefst zelf het kind troosten.

Herken jij bovenstaande 7 tekenen bij je partner? Dan weet je wel zeker dat hij klaar is voor het vaderschap. Uiteraard is het belangrijk dat jij ook klaar bent voor het moederschap.