10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voor veel mensen wordt een zwangerschap als iets zeer vanzelfsprekends gezien. Het hoort immers bij de natuur en veel vrouwen worden zeer snel zwanger zonder veel problemen. Dit geluk heeft echter niet iedereen. Sommige mensen willen graag een kind of kinderen, maar kunnen door problemen geen kinderen krijgen. Dit probleem kan in principe drie verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan het zo zijn dat het probleem bij de vrouw ligt. Deze kan dan niet vruchtbaar worden. Dit kan bijvoorbeeld door een ziekte komen, maar onvruchtbaarheid kan nog veel meer verschillende oorzaken hebben. Soms is het niet eens duidelijk waarom iemand niet vruchtbaar is. Mocht je als vrouw onvruchtbaar worden, dan is dat natuurlijk zeer vervelend. Als je alles geprobeerd hebt, is een adoptie dan vaak de enige optie om een gezin met kinderen te stichten.

Het probleem kan echter ook bij de man liggen. Mannen kunnen namelijk ook onvruchtbaar worden en dit heeft ook veel verschillende oorzaken. Wanneer de man onvruchtbaar is, is dit natuurlijk erg vervelend. Het leukste is natuurlijk om een kind te krijgen met je geliefde. Als dit dan niet lukt dan is dat erg frustrerend en dit kan resulteren in heel veel emotionele problemen. Jullie kunnen er dan voor gaan kiezen om te adopteren, maar er is ook nog een andere optie. Zo is er de mogelijkheid om iemand anders donor te laten zijn. Dit is dus alleen mogelijk als de vrouw nog wel vruchtbaar is. Bij een zwangerschap middels spermadonatie zijn er veel opties. In dit artikel worden de verschillende opties van een zwangerschap middels spermadonatie uiteengezet.

Een zaaddonor die je kent

Allereerst heb je de keuze om voor een zaaddonor te kiezen die je kent. Dit heeft een paar belangrijke voordelen, maar ook een aantal nadelen. Allereerst zullen de voordelen worden genoemd.

Voordeel: Je hebt er een veilig gevoel bij

Bij een zaaddonor die je kent hebben sommige vrouwen een veiliger gevoel. Ten eerste weet je dus wie het is, en kun je ook veel van die bekende navragen of achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld weten of hij erfelijke ziektes heeft of andere afwijkingen. Daarnaast weet je dan natuurlijk ook veel over het karakter van die persoon. Bij een anonieme donor weet je namelijk vaak niet wat voor type persoon het is. En het is algemeen bekend dat een karakter ook enigszins erfelijk is. Als jij een zaaddonor kent die bijvoorbeeld een heel vriendelijk persoon is, kan dit voordelig zijn voor het toekomstige kind.

Voordeel: nauwe betrokkenheid

Een ander voordeel van een zaaddonor is dat deze nauw betrokken kan zijn bij de gehele situatie. Hij kan zelfs een bepaalde vaderlijke positie innemen, mocht je daar als moeder behoefte aan hebben. Maar hij kan bijvoorbeeld ook dienen als een soort peetvader. Deze betrokkenheid werkt voor veel vrouwen erg rustgevend en daarom kiezen veel vrouwen ook voor een zaaddonor die ze kennen, mocht die optie aanwezig zijn.

Nadeel: een te nauwe betrokkenheid

Wat sommige vrouwen als voordeel zien, kunnen andere vrouwen dan weer als nadeel zien. Het nadeel van een zaaddonor die je kent is dat enige betrokkenheid onvermijdelijk is. Sommige vrouwen vinden dit geen leuk idee, want er kunnen natuurlijk ook mogelijke problemen ontstaan. Misschien is het bijvoorbeeld wel een erg goede vriend van je. Als dat het geval is, dan wil je natuurlijk niet dat die vriendschap op het spel komt te staan. Maar zoiets kan natuurlijk wel gebeuren. Dat is dus een risico dat je loopt. Daarom kiezen veel vrouwen liever voor een anonieme donor. Maar dit is dus geheel afhankelijk van je voorkeur. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de persoonlijke relatie die je hebt met de persoon. Ken je hem bijvoorbeeld heel erg goed? Of ken je hem maar een heel klein beetje? Ook dergelijke aspecten zijn belangrijk om mee te nemen in de beslissing.

Een anonieme donor

Naast een bekende donor, is er vaak ook de mogelijkheid om voor een anonieme donor te kiezen. Dit wordt en A-donor genoemd, terwijl een bekende donor een C-donor wordt genoemd. Een A-donor is tegenwoordig verboden, omdat volgens de wet kinderen het recht moeten hebben hun ouders te kunnen ontmoeten. Tegenwoordig heb je dus een B-donor. Dit is een donor die er tussenin zit. De anonimiteit van deze donor bevindt zich in een enigszins grijs gebied. In principe is het namelijk de regel dat je kind na zijn 16-jarige leeftijd recht heeft om de donor te ontmoeten. Tijdens die leeftijd is de donor dus niet meer anoniem. Maar daarvoor is deze over het algemeen wel anoniem.

Jij als moeder komt dan ook weinig over deze donor te weten. In principe weet je dus niet wie de vader is, maar als moeder heb je wel recht om enige kennis over de vader te ontvangen. Enerzijds zijn dit de uiterlijke kenmerken van de donor. Dit kan natuurlijk belangrijk zijn, want dit bepaalt voor een groot gedeelte hoe je kind eruit komt te zien. Maar ook krijg je meer te weten over de intelligentie van de donor. Zo kun je informatie opvragen over de opleiding en beroep en dergelijke. Gebruikmaken van een anonieme donor heeft zijn voordelen en nadelen.

Voordeel: geen contact en dus minder gedoe

Aangezien je geen contact hebt met de donor, kan dit voor velen de situatie aanzienlijk vergemakkelijken. Aangezien de persoon anoniem is, bestaat hij in feite niet, waardoor het toch meer is alsof het kind echt van jullie is. Bij een bekende kan dat soms een beetje uiteenlopen, aangezien die persoon vaak nog wel een rol in het leven speelt. Bij een B-donor is dit aanvankelijk dus totaal niet het geval. Veel gezinnen kunnen dit als zeer prettig ervaren. Het brengt enige rust en het zorgt ervoor dat de relaties met bekenden niet op losse schroeven komt te staan.

Voordeel: je kind kan de donor alsnog later ontmoeten

Veel gezinnen kiezen vaak voor een bekende donor, omdat dit transparant is tegenover je kind, wanneer deze ouder is. Deze kan dan vragen gaan stellen of hij of zij zijn echte vader niet kan ontmoeten. Bij een bekende is dat vaak makkelijk, omdat deze sowieso nog nauw betrokken was in het leven. Maar bij een anonieme donor kon dat dus niet altijd, maar tegenwoordig heeft een kind het recht op informatie vanaf zijn 16 e levensjaar. Op die manier kan je kind alsnog zijn donor ontmoeten, mocht hij of zij daar behoefte aan hebben.

Nadeel: lange wachtlijsten

Veel mensen denken dat het zo even gepiept is en je snel aan een zaaddonor kan komen. Bij anonieme donoren zijn over het algemeen echter lange wachtlijsten. Soms kan het namelijk wel een jaar duren en voor veel gezinnen kan dat erg frustrerend zijn. Die willen graag snel weten waar ze aan toe zijn. Bovendien bestaat er dan ook nog een kans dat het niet lukt. Je bent dan blij gemaakt met een dood vogeltje en dat kan zeer betreurenswaardig zijn. Dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk. Bij een bekende donor heb je deze lange wachtlijsten niet, dus het is de afweging die je moet maken.

De kans op een zwangerschap

Bij het gebruikmaken van kunstmatige inseminatie met donorsperma, ook wel KID, genoemd, is er dus een kans om zwanger te worden voor de vrouw. Dit betekent echter niet dat er altijd een 100% slagingskans is. De kans is ongeveer 70% dat een vrouw zwanger wordt van een KID-behandeling. Hoe groot die kans is, is ook heel afhankelijk van je persoonlijke situaties. Dit is maar een gemiddelde en zegt dus niet heel veel over je eigen kansen als moeder. Daar zou een medische professional hoogstwaarschijnlijk meer uitsluiting over kunnen geven. Deze 70% is een percentage die betrekking heeft op de behandeling in het algemeen. Veel vrouwen hebben over het algemeen namelijk meerdere behandelingen nodig. Het percentage per poging kan veel variëren. Dit heeft ook weer betrekking op de individuele gevallen. Maar over het algemeen is de kans ongeveer 10% per poging.

Eindbeschouwing

Geen kinderen kunnen krijgen op de normale manier kan voor jou en je partner erg hard aankomen. Dat is zeer begrijpelijk. Soms zie je toch echt je toekomst in duigen vallen. Gelukkig zijn er verschillende instellingen alwaar je hierover kunt praten met lotgenoten. Over het algemeen kun je daar veel steun uit halen.

Dan moet nog gezegd worden dat de keuze om je te laten met bevruchten met een spermadonatie een zeer lastige keuze is. Het is dan ook belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Neem geen overhaastige beslissingen. Bespreek het goed met je partner, maar ook met je naasten. Goede communicatie is altijd belangrijk. Natuurlijk kun je ook altijd naar je huisarts voor meer informatie.