De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

Het moment dat jij en je eventuele partner er voor kiezen om een kindje te willen is erg bijzonder. Echter is het krijgen van een baby niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Soms is enige hulp uit het medische circuit dan ook nodig voordat je kinderwens in vervulling kan gaan. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van de vruchtbaarheidsbehandelingen? En waar moet je verder rekening mee houden voordat je aan dit traject begint?

Vruchtbaarheidsbehandelingen

De ideale manier om zwanger te raken is uiteraard op de natuurlijke manier. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Zo komen bijvoorbeeld lesbische stellen, alleenstaande vrouwen, vrouwen met hormonale syndromen zoals PCOS of stellen met erfelijke ziektes of onvruchtbaarheid al snel in het medische circuit terecht. En bij vruchtbaarheidsbehandelingen komt een hoop kijken. Zo zul je onder andere meerdere medische onderzoeken moeten ondergaan. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke kosten van de vruchtbaarheidsbehandelingen. Sommige behandelingen worden namelijk maar tot op zekere hoogte vergoed door je verzekeraar, en kunnen bovendien invloed op je eigen risico hebben.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen bestaan er en wat kosten ze?

In Nederland worden verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd. De meest voorkomende behandelingen zijn: ovulatie-inductie, IUI, kunstmatige inseminatie, IVF, ICSI, MESA, PESA en TESE. Welke behandeling het beste bij jou en je situatie past zal een gynaecoloog of andere medische specialist je kunnen vertellen. Hieronder vind je een korte samenvatting van de behandelingen en wat de kosten hiervan zijn.

Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie is een behandeling waarbij de eisprong wordt opgewekt door middel van medicijnen. Vrouwen met bijvoorbeeld PCOS kunnen hier baat bij hebben. Deze medicijnen worden volledig vergoed door je verzekeraar.

IUI en kunstmatige inseminatie

Bij deze behandelingen worden spermacellen direct in de baarmoeder ingebracht. Deze behandelingen worden onder andere uitgevoerd als er sprake is van donorzaad. Ook deze behandelingen worden volledig vergoed door je verzekeraar.

IVF en ICSI

Bij deze twee behandelingen wordt de eicel buiten het lichaam bevrucht, en weer teruggeplaatst. De eerste drie behandelingen worden door je verzekeraar vergoed, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je jonger zijn dan 43, en de behandeling laten uitvoeren in een ziekenhuis of kliniek met vergunning. Voldoe je niet aan deze voorwaarden of heb je meer dan drie pogingen nodig? Dan zijn de kosten van de behandelingen voor eigen rekening.

MESA, PESA en TESE

Deze behandelingen zijn geschikt voor mannen die wel zaadcellen aanmaken, maar waarbij deze niet bij een zaadlozing naar buiten komen. Door middel van een chirurgische ingreep worden de zaadcellen uit de bijbal gehaald. De behandelingen worden volledig vergoed door de verzekeraar.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Ondanks dat de meeste kosten door je basisverzekering worden vergoed zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je alleen recht op een vergoeding als je een verwijzing hebt van een medische specialist. Daarnaast is het raadzaam om de voorwaarden van je zorgverzekering nog even na te lezen, en eventueel je zorgverzekeraar te contacteren. Mocht je behandelingen in het buitenland willen ondergaan, dan is het verstandig om even je verzekeraar te contacteren. Houd er ook rekening mee dat je overige extra kosten zult maken bijvoorbeeld voor onbetaalde vrije dagen die je moet opnemen, en reiskosten naar het ziekenhuis. Tot slot worden de behandelingen wel met je eigen risico verrekend. Reken dus op deze extra kosten en houd je eigen risico zo laag mogelijk.

Wat kosten IVF en ICSI als je niet aan de voorwaarden voldoet?

Als je niet aan de voorwaarden die gesteld worden aan de IVF of ICSI behandelingen voldoet of meer dan drie behandelingen nodig hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de behandelingen uit eigen zak te betalen. Dit is echter wel vrij kostbaar. Zo kost bij het UMC Utrecht een IVF behandeling zo’n €2200,=. Een ICSI behandeling kost al gauw zo’n €2500,=. Ook als je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt dit bedrag ook niet (deels) vergoed en zul je dus zelf de kosten moeten dragen.

Wat komt er verder bij een vruchtbaarheidsbehandeling kijken?

Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen een langdurig, kostbaar en stressvol traject zijn. Daarom is het extra belangrijk om goed te blijven communiceren met je partner. Ook is het verstandig om niet nog meer druk te leggen op het zwanger worden. Probeer bijvoorbeeld voor afleiding te zorgen door leuke dingen met je partner te blijven ondernemen en goed voor jezelf te zorgen. Tot slot kan het fijn zijn om met lotgenoten in contact te komen. Lotgenoten snappen immers precies wat je voelt en meemaakt. Op internetfora vind je veel vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten en daar over willen kletsen.

Wat als het niet lukt?

Helaas zijn vruchtbaarheidsbehandelingen niet altijd succesvol. Daarnaast kunnen, zeker in het geval van IVF en ICSI, de kosten van de behandelingen ook simpelweg te hoog zijn om door te kunnen gaan met pogingen. En hoewel je hier waarschijnlijk helemaal niet aan wilt denken voordat je begint aan het traject, is het wel verstandig om je dit te realiseren. Ook kun je er voor kiezen om je alvast enigszins te verdiepen in andere opties. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een donor of draagmoeder. Daarnaast zijn ook adoptie of het worden van pleegouders mogelijkheden die je open kunt houden. Ondanks dat dit anders natuurlijk is dan een eigen baby krijgen, is het wel een mooie manier waarop je een kindje een mooie en stabiele jeugd kunt bieden én jij je moederliefde kwijt kunt.