Endometriose, wat is dat precies? Weinig vrouwen weten van deze aandoening en toch heeft maar liefst 10% van de menstruerende vrouwen last van deze aandoening. Omdat er zoveel onwetendheid over is, durven sommige onderzoekers zelfs te stellen dat dit percentage eigenlijk nog een stuk hoger is. Endometriose is een vervelende aandoening dat een grote invloed kan hebben op het zwanger raken. Zo kan het zwanger raken moeilijker gaan en kan deze aandoening zelfs onvruchtbaarheid als gevolg hebben. Endometriose en zwanger worden, hoe werkt dat precies? In dit artikel lees je alles over deze aandoening en wat de opties zijn om toch succesvol zwanger te worden.

Wat is endometriose?

Wat is endometriose precies? Endometriose is een chronische aandoening dat zorgt voor een abnormale slijmvlies productie. Iedere vrouw maakt tijdens haar cyclus een slijmvlieslaag aan in de baarmoeder. Dit slijmvlies vloeit tijdens de menstruatie het lichaam uit. Vrouwen met endometriose maken echter ook weefsel aan dat enigszins lijkt op slijmvlies, alleen bevindt dit zich niet alleen in de baarmoeder. Dit weefsel kan bijvoorbeeld in de buikholte terecht komen of bij de eierstokken. Heftige menstruatie klachten zijn hiervan vaak het gevolg. Ook zijn er vrouwen die kampen met deze aandoening, maar geen hevige pijnklachten ervaren. Veel vrouwen komen er pas achter dat ze deze aandoening hebben wanneer er problemen ontstaan bij het zwanger worden. Het weefsel dat zich in het lichaam bevindt kan namelijk zorgen voor nare bijverschijnselen zoals moeite met zwanger raken of onvruchtbaarheid. Het weefsel kan zich gaan ophopen en hierdoor kunnen er cystes ontstaan. Vrouwen die moeite hebben met zwanger worden door endometriose hebben vaak cystes op de eierstokken of eileiders zitten. Hierdoor kan er bijvoorbeeld geen eisprong plaatsvinden.

De symptomen van endometriose

De symptomen van endometriose kunnen op iedere leeftijd van een vruchtbare vrouw komen opzetten. Over het algemeen hebben vrouwen boven de 30 meer kans op deze aandoening, maar er zijn ook vrouwen die op jonge leeftijd al te maken krijgen met deze chronische aandoening. De symptomen van endometriose zien er als volgt uit:

Heftige menstruatie pijn

Vrijwel iedere vrouw ervaart pijnlijke ongemakken tijdens de menstruatie. Toch is er een verschil in lichte buikpijn en zware krampen. Zijn jouw klachten zo hevig dat je bijvoorbeeld een dag niet kunt werken en pijnstillers niet helpen? Dan kun je spreken van hevige menstruatie pijn. Bij vrouwen met endometriose kan de pijn zich voordoen in andere gedeeltes dan alleen de buikzone. Zo kunnen lage rugpijn en krampen in de rug voorkomen en pijnklachten die uitstralen naar de benen.

Veel en onregelmatig bloedverlies

Al het slijmvlies en het weefsel dat in jouw lichaam is opgeslagen, moet er tijdens de menstruatie weer uit. Een lange en hevige menstruatie is het gevolg. Ook onregelmatig bloedverlies tijdens de menstruatie kan duiden op verklevingen en cystes. Heb jij de laatste dag van jouw menstruatie opeens heel veel bloedverlies? Dan kan een verkleving bijvoorbeeld loslaten.

Ovulatiepijn

Heb jij geen test nodig om te weten wanneer jouw eisprong is? Pijn tijdens de ovulatie kan duiden op verklevingen bij de eierstokken of eileiders. Ovulatiepijn is niet normaal. Neem altijd contact op met de huisarts wanneer deze pijn heftiger wordt. Daarnaast zijn er nog andere symptomen zoals pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, tijdens het ontlasten en vermoeidheidsklachten.

Hoe herken je de symptomen?

Endometriose herkennen is niet alleen lastig voor jou, maar ook voor veel artsen. Heftige menstruatie pijn en veel bloedverlies komt nu eenmaal vaak voor. Veel vrouwen worden afgescheept met pijnstillers of de anti-conceptiepil bij deze klachten. Veel vrouwen weten daardoor helemaal niet dat zij eigenlijk kampen met endometriose. Pas wanneer ze moeite krijgen met zwanger worden, kan er een belletje gaan rinkelen. Het is belangrijk om jouw symptomen tijdens de hele cyclus goed bij te houden. Heb jij tot jouw ovulatie nergens last van en beginnen de klachten pas na de eisprong? Is jouw menstruatie pijn echt wel wat heviger dan normaal en straalt de pijn door naar andere gedeeltes dan de buikzone? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de huisarts voor een onderzoek.

Endometriose vaststellen

Wanneer jij je herkent in alle bovenstaande klachten, is het aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts en jouw bevindingen te delen. Vaak wordt er eerst een echo gemaakt van de baarmoeder en buikholte. Endometriose kan past echt vastgesteld worden na een kijkoperatie. De cysten en verklevingen kunnen dan pas echt van dichtbij worden bekeken. Wanneer een arts endometriose vaststelt, kan er een zwaardere pijnstiller worden voorgeschreven voor jouw klachten of een pil zonder stopweek. Dit vermindert alleen de klachten, maar doet helaas niets voor de vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheid

Endometriose en zwanger worden is nog een heel ander onderwerp. Het slijmvlies kan in de weg gaan zitten op belangrijke plaatsen in het lichaam. Zitten de verklevingen bijvoorbeeld in de zone van jouw eileiders en eierstokken? Dan kan zwanger worden lastig worden. Endometriose kent helaas een groot percentage vrouwen die kampen met onvruchtbaarheid door endometriose. Zo kan het eitje moeilijk door de eileiders komen of vindt er helemaal geen eisprong plaats. Wanneer je wordt gediagnosticeerd met endometriose betekent dat niet direct dat je onvruchtbaar bent, maar het kan het proces van zwanger raken wel lastiger maken.

Hulp bij het zwanger worden

Het kan voorkomen dat koppels langer de tijd nodig hebben om zwanger te raken. Wanneer je na maanden of jaren proberen geen succes hebt, kun je ook gebruik maken van hulp bij het zwanger worden. Vrouwen met endometriose en moeite hebben met zwanger worden, wordt zowel een kunstmatige inseminatie aangeraden of IVF behandelingen. Jouw arts kan jou adviseren welke behandeling het beste is voor jou. In sommige gevallen wordt een hormoontherapie aangeraden. Veel vrouwen reageren goed op deze hormoonbehandeling en kunnen op natuurlijke wijze alsnog zwanger worden.

Endometriose kan zwanger worden behoorlijk in de weg staan. Toch is niet iedere vrouw met endometriose direct onvruchtbaar en zijn er verschillende alternatieve behandelingen die voor een succesvolle zwangerschap kunnen zorgen. Lukt het jou en jouw partner maar niet om zwanger te raken? Wellicht heb je te maken met endometriose. Niet iedereen ervaart de klachten zo extreem. Maak een afspraak met jouw huisarts voor meer informatie over deze chronische aandoening en wat jouw mogelijkheden zijn om zwanger te worden. In blijde verwachting zijn is niet uitgesloten met endometriose!