Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Zwijgend staar ik naar het witte vakje. Een enkele roze streep staart nietszeggend terug. Mijn hart bonst in mijn keel en m’n vingers trillen. Hoop giert als een bezetene door mijn lijf, achterna gezeten door de onverbiddelijke angst.

Biddend probeer ik een tweede streep te laten verschijnen terwijl ondertussen mijn gedachten overuren draaien. Heb ik de test een dag te vroeg gedaan? Heb ik wel lang genoeg gewacht? Moet ik nog een minuutje wachten? Misschien werkt deze test niet goed? Maar drie testen later is het duidelijk en slaat de Coolblue-test mij in het gezicht met ‘niet zwanger’.

Onverklaarbaar verminderd vruchtbaar

Moe zak ik op de vloer van de badkamer. Weer een maand voorbij, weer een teleurstelling verder. Precies op dat moment trekt een felle steek door m’n onderbuik. M’n uitgebleven menstruatie. Als een onontkoombare reminder aan de talloze mislukkingen staat hij altijd even plotseling voor mijn deur. Elke maand weer opnieuw. Ongewenst maar tot nu toe onvermijdelijk.

Onverklaarbaar verminderd vruchtbaar. Zo noemde de dokter het toen we bedremmeld aan haar bureau zaten en probeerden te begrijpen waarom het ons nog niet gelukt was om zwanger te raken na een jaar proberen.

We zijn er klaar voor

‘Alles ziet er goed uit, dat is een goed teken! Vooral thuis nog even zelf proberen.’ Met die woorden werden we weer naar huis gestuurd na alle lichamelijke onderzoeken ondergaan te hebben die ze konden bedenken. Ik snapte er niets van. Hoe kon dit mij gebeuren?

Als kind droomde ik altijd al over mijn eigen kinderen. Als groep 8-er speelde ik met de kleuters en vanaf 13 jaar begon ik met oppassen. Ik ging pedagogiek studeren en werkte met tientallen kinderen met gedragsproblematiek. Ik trouwde jong en na ruim een jaar was ook echtgenoot er van overtuigd dat we nu toch echt klaar waren voor kinderen. Maar die blijven uit…

Hoekje van mijn hart

Maand na maand na maand gaan we door de altijd doorgaande achtbaan van emoties. Van hoop naar ongeduld naar teleurstelling naar ‘nu weet ik het zeker’ naar opnieuw teleurstelling. De rommelkamer die liefdevol werd omgedoopt tot ‘toekomstige babykamer’ wordt langzaam weer de rommelkamer. Het knuffeltje dat aangeschaft werd op huwelijksreis ligt te verstoffen in een doos.

De stiekem al zo grote dromen voor ons kindje zijn verstopt in een hoekje van ons hart. Het kinderloze leven is natuurlijk niet alleen maar zwaar. We zijn nog vrij om te doen wat we willen en we leven intens door veel te reizen en wilde natuur op te zoeken. We genieten van etentjes zonder kindergehuil en hoeven geen oppas te regelen zoals de meeste vrienden.

Geduld en vertrouwen

Als ik tijdens een rondreis door Zweden aan een knapperend haardvuur zit en naar de sterren kijk, geniet ik intens van ons leven. We zijn gelukkig samen en zijn dankbaar voor alles wat we hebben. En toch voelt het alsof we nog niet compleet zijn. Missen we een kleine, lieve ‘mini-ons’ die we willen overladen met liefde.

En dus gaan we door. Met geduldig afwachten, geloven en vertrouwen. Ook voor ons moet een toekomst als gezin weggelegd zijn, toch?

zwangerschapstest-negatief