Knutselen voor Valentijnsdag: 3 leuke tips

Samen iets leuks knutselen voor Valentijnsdag, dat leek me nou wel een leuk idee. Want Valentijnsdag, ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Enerzijds word ik op die dag graag verrast met een kaartje of met bloemen, anderzijds vind ik het nogal een...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

De overgang van een ledikant naar een groot bed

Het moment is gekomen voor je peuter: het is tijd om in een groot bed te gaan slapen! Een kussen, dekens en een nieuw bed op de kinderkamer, hij kan zijn geluk niet op. Maar hoe enthousiast je kind ook is, de overgang van een ledikant naar een groot bed kan een...

Leuke kaartspellen voor volwassenen

Sinds onze zoon oud genoeg is om leuke kaart- en bordspellen te spelen breid onze spelletjeskast zich steeds meer uit. Maar pas sinds kort spelen mijn vriend en ik ook met z'n tweeën spellen. Het Doolhof vinden we bijvoorbeeld heel leuk om te doen, maar verder bestaat...

Gewichtstoename zwangerschap: hoeveel per week?

Wat is een normale gewichtstoename per week tijdens een zwangerschap? Zwanger zijn is een speciale periode. Je wilt het vast zo goed mogelijk doen, zowel voor de baby als voor jezelf. Natuurlijk zit je niet te wachten op massa’s overtollig gewicht. Die moeten er na de...

Wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden is roken geen goed plan. Wanneer je zelf rookt, of meerookt met je partner, kunnen niet alleen jij, maar ook je kindje grote risico’s oplopen tijdens de zwagerschap. Stoppen met roken is dan ook een must als je zwanger bent of wil worden.

Rook je tijdens de zwangerschap, dan heb je een grotere kans op een miskraam. Van elke tien zwangerschappen eindigt er één in een miskraam. Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam, net als overmatig alcohol- of koffiegebruik en ernstig overgewicht. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, sterft het kind ook vaker tijdens de geboorte, of na de geboorte. Stoppen met roken is dus echt belangrijk.

Een andere reden om niet te roken tijdens de zwangerschap is de grotere kans op vroeggeboorte, dat betekent dat de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Kinderen die te vroeg worden geboren hebben vaak een moeilijke start doordat de organen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Problemen met de ademhaling, de bloedsomloop, de zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen kunnen het gevolg zijn. Ook komen infecties, voedingsproblemen en onderkoeling vaker voor.

Heb je een kinderwens en rook je?

Als je een kinderwens hebt en je rookt, dan is het zaak om zo snel mogelijk te stoppen met roken. De kans om zwanger te raken is nu eenmaal groter dan je niet rookt en ook verklein je hiermee de kans op een miskraam.

Natuurlijk ben je niet zomaar rookvrij. Een verslaving is niet voor niets een verslaving. Daarom is het belangrijk dat je bedenkt waarom je wilt stoppen en hier ook met je omgeving over praat. Er zijn vele instanties die jou kunnen helpen met stoppen: je hoeft het dan niet alleen te doen! En als deze 9 maanden niet zonder sigaret kunt volhouden, kun je ook erover nadenken om een e smoker, zoals de vype e sigaret, te gebruiken. Want zo maar cold turkey stoppen met roken kan niet iedereen. Het is als roker zeer verleidelijk om een sigaret op te steken, ook als je zwanger bent. Maar juist als je zwanger ben moet je stoppen met roken. Een e smoker zonder nicotine is op dat moment echt een minder slechte optie dan een normale sigaret. Met de e sigaret inhaleer je geen rook of nicotine, maar adem je waterdamp in.
nicotinevervangers-om-te-stoppen-met-roken

Stoppen met roken, een aantal tips

Wanneer je zwanger bent of wilt worden en wilt stoppen met roken heb je meerdere opties. Je kunt zelf cold turkey stoppen of je kunt hulpmiddelen zoals nicotinevervangers gebruiken.

Een aantal andere handige tips om te stoppen met roken is bijvoorbeeld het weggooien van de asbakken en aanstekers. Deze heb je toch niet meer nodig en ze herinneren je ook alleen maar aan roken. Wanneer je gaat stoppen met roken is het ook belangrijk om jezelf zo nu en dan te belonen. Stoppen met roken is een topprestatie, juist omdat je lang last kan hebben van de verleiding om weer te gaan roken. Het geld dat je al hebt uitgespaard, kun je mooi gebruiken om jezelf te belonen voor het volhouden. Je kan bijvoorbeeld een mooi kledingsetje voor je baby kopen.

Ook kun je je redenen om te stoppen met roken opschrijven. Misschien is zwanger worden of een zwangerschap niet de enige reden. Wanneer je een moeilijk moment hebt kun je deze redenen er bij pakken om jezelf er aan te herinneren waarom je bent gestopt met roken.