Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Roken en alcohol kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Wie aan gezinsplanning wil doen en de risico’s aan de kant wil schuiven, kan best meteen beginnen met een gezonde levensstijl. In dit artikel ‘Stoppen met roken en alcohol om zwanger te worden’ ontdek je de nadelen van roken en alcohol wanneer je zwanger wil worden. En vooral wat je er zelf aan kan doen. Het is immers nooit te laat om je ongezonde gewoontes te herzien. Het wordt aanbevolen om te stoppen met roken en alcohol te drinken zodra je zwanger wil worden. Een kleine handleiding.

Een gezonde zwangerschap beschermt de toekomst van je baby

Het is niet de bedoeling om je angst in te boezemen wanneer je rookt of alcohol drinkt, maar willen langs deze weg toch even de mogelijke nefaste gevolgen van je baby even oplijsten wanneer je een ongezonde levensstijl erop nahoudt. Voorkomen is beter dan te genezen.

De effecten van roken op je baby:

 • Het veroorzaakt vaak een miskraam
 • Roken verdubbelt het risico van het verliezen van de baby
 • Voortijdige geboorte
 • Laag geboortegewicht voor de baby
 • Hogere kans op een dood geboren baby
 • Verhoogd risico op plotselinge onverwachte sterfte
 • Schade aan organen met vooral de longen
 • De baby zal bijzonder gevoelig zijn voor longontsteking, astma en andere ziekten
 • Vernauwing van bloedvaten zodat er minder bloed doorstroomt

De effecten van alcohol op je baby:

 • Je maakt een behoorlijke kans op een miskraam
 • Er bestaat een hoger risico geboren te worden met hersenschade of mentale handicap
 • Een vroeggeboorte verhoogt het risico op long-, oog- en leerproblemen
 • Laag geboortegewicht. Hierdoor lopen baby’s een verhoogd risico op ziekte, invaliditeit en overlijden
 • Groeivertragingen
 • Permanente leer- en gedragsproblemen
 • Laag IQ
 • Onoplettendheid
 • Impulsiviteit en agressie
 • Problemen met sociale interactie

Een gezonde levensstijl in een gezond lichaam

De meeste vrouwen die zwanger willen worden, plaatsen hun gezondheid centraal. Zij zijn doelbewust bezig om een uitstekende conditie na te streven. Een gezonde levensstijl in een gezond lichaam luidt het motto. Zij weten perfect dat roken en alcohol drinken noodlottige gevolgen kunnen hebben voor je baby. Daarom is een gezonde levenswijze van primordiaal belang om een baby ter wereld te brengen. Enkele nuttige tips die zorgen dat de maanden voor de uiteindelijke bevalling vlekkeloos verlopen voor jou en de nakomeling.

Een uitgebalanceerd dieet verhoogt de vruchtbaarheid

Dit is niet nieuw onder de horizon, maar voeding en vruchtbaarheid zijn met elkaar verbonden. Zweer het vet voedsel af en kies voor een dieet dat rijk is aan mineralen en vitamines. Als je je eetgewoonte verbetert en ingrijpend wijzigt, krijg je een fitter gevoel na een paar weken: de spijsvertering werkt iets makkelijker en het gewicht kan onder controle worden gehouden. Je voelt je automatisch lichter.

Maak je geest vrij bij de komst van je baby

Als je van plan bent om een baby te krijgen, denk je daar 24 uur op 24 aan. Dat is de normale gang van zaken. Maar van de andere kant mag die ultieme kinderwens geen obsessie worden. Het verlangen naar kinderen is automatisch gerelateerd aan het psychisch aspect, maar het mag geen dwanggedachte worden. De oplossing ligt voor de hand. Bewapen jezelf met geduld en probeer op een neutrale realistische manier alles in ogenschouw te nemen. Je beurt voor het heuglijke nieuws zal wel komen.

Onderschat stress niet

De gevolgen van stress en vermoeidheid zijn niet te onderschatten. Sommige externe factoren kunnen de cycli van vrouwen en de daarmee gepaard gaande eisprong verstoren, zoals bijvoorbeeld voorgeschreven medicatie, stress en beslommeringen op het werk. Daarnaast vermindert stress het aantal geslachtsgemeenschappen. Vermijd sowieso onverwachte gebeurtenissen. Zorg voor een goede balans tussen werk en gezin. Het inlassen van een ‘zen’ moment zorgt voor een heilzame werking.

Wees voorzichtig met cafeïne

Het staat bekend dat cafeïne over het algemeen nauwelijks of geen gezondheidsvoordelen oplevert. Zeker bij het berekenen van een zwangerschap kan cafeïne plannen dwarsbomen bij overdaad. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het de eisprong kan blokkeren. Als je echt niet zonder kunt, beperk dan je koffie tot twee kopjes per dag. Een vierde van de vrouwen zou door het beperkt drinken van koffie vlugger zwanger geraken.

Stop met roken voor je zwangerschap

Iedereen weet dat aanstaande moeders voor en tijdens de zwangerschap best niet roken omdat de dampende walmen erg gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Van de andere kant – en dat is minder voor de hand liggend – vermindert roken de productie van oestrogeen. De hormonen die verantwoordelijk zijn voor de eisprong. Bovendien zou de baarmoederwand eveneens hierdoor van mindere kwaliteit zijn wat de implantatie van het embryo voorkomt. Met andere woorden, de kans op zwangerschap neemt bij elke cyclus af. Om nog maar te zwijgen van het risico op een buitenmoederlijke zwangerschap of miskraam. Om het risico tot nul te herleiden, dringt er zich slechts één alternatieve oplossing op: stoppen met roken. Het klinkt misschien makkelijker om te zeggen, maar moeilijker om het in de praktijk om te zetten. Aarzel niet om eventueel gespecialiseerde hulp te vragen om van die ongezonde gewoonte af te geraken. Als je partner ook rookt, probeer dan in eerste instantie twee uur te stoppen met roken zodat je elkaar kan aanmoedigen. Voor alle duidelijkheid: bij mannen heeft roken ook een negatieve invloed op de kwaliteit en de hoeveelheid zaadcellen. Roken versterkt de moeilijkheden om een baby te verwekken.

Vermijd alcohol zoveel mogelijk

Net als tabak vermindert overmatig alcoholgebruik de kans om zwanger te worden. Hoewel er niet zoveel onderzoeken beschikbaar zijn over de relatie tussen alcohol en onvruchtbaarheid, staat het vast dat er een verband is tussen alcoholgebruik en de wachttijd voor een zwangerschap. Uit een grootschalige peiling blijkt dat het drinken van vijf glazen alcohol per week de kans op zwangerschap verkleint. Het is dus belangrijk het alcoholgebruik zoals aperitief, wijn en bier drastisch te verminderen of helemaal te verbannen. Zeker als je de verwoestingen kent van hoog alcoholgebruik tijdens de zwangerschap op het embryo, vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.