Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Als je bezig bent om zwanger te raken ben je maar met één ding bezig tegen het eind van je cyclus, ben ik zwanger of word ik ongesteld? Maar ook wanneer je juist niet zwanger wil raken kunnen die laatste dagen van je cyclus even spannend zijn. Wanneer je menstruatie dan uitblijft en je bent ineens overtijd, kun je al gauw denken dat je wel eens zwanger zou kunnen zijn. Maar als je dan een zwangerschapstest doet en die geeft (wellicht tegen je hoop en/of verwachting in) een negatief resultaat, wat dan?

Je cyclus kennen

Er zijn verschillende redenen waarom je overtijd kan gaan zonder zwanger te zijn. Maar om alles goed te begrijpen is het van belang dat je je eigen cyclus goed kent, want je kunt immers alleen weten wanneer je overtijd bent als je ook daadwerkelijk weet hoelang je cyclus normaal gesproken duurt. Niet alleen om deze reden is het goed om te weten hoe je cyclus werkt, het is ook zeker van nut wanneer je zwanger wil raken.

Hoe lang duurt je cyclus?

Er wordt vaak gesproken over een cyclus van 28 dagen, dit is het algemene gemiddelde. Maar dat betekend niet dat elke cyclus dan ook 28 dagen zal duren, het kan ook zo zijn dat een vrouw een cyclus van 25 dagen heeft, een cyclus van 27 dagen en een cyclus van 31 dagen. Dat komt ook neer op een gemiddelde van 28 dagen. Het is dus slim om de duur van je cyclus goed bij te houden, zo kom je er achter wat jouw gemiddelde is. Als jij maanden lang cyclussen hebt gehad van 23 dagen, 25 dagen en 28 dagen, dan is het verstandig om de langste cyclus die je hebt gehad aan te houden als overtijd datum. Wanneer je dus na 28 dagen nog niet ongesteld bent geworden, kun je spreken van overtijd zijn.

Dag van je eisprong en luteale fase

Wanneer je daadwerkelijk bezig bent met zwanger worden en je wil graag precies weten wanneer je daar de meeste kans op hebt, dan is het handig om te weten wanneer je eisprong plaats vind. Zo weet je zeker dat je op de meest vruchtbare dagen seks hebt en door er achter te komen hoe lang je luteale fase duurt, weet je ook na hoeveel dagen je ongesteld hoort te zijn na je eisprong. In tegenstelling tot de cyclus, duurt de luteale fase bij de meeste vrouwen namelijk wel elke maand precies even lang. Dit kan variëren van 8 dagen tot 14 dagen of langer. Je kan er achter komen hoelang deze fase bij jou duurt door de dag van je eisprong vast te stellen en vervolgens de dagen tot je menstruatie op te tellen. Als je bijvoorbeeld je ovulatie hebt vastgesteld met ovulatietesten en je weet dat je luteale fase normaal gezien 14 dagen duurt, dan kun je pas van overtijd zijn spreken als je na die 14 dagen nog niet ongesteld bent geworden.
Een belangrijk weetje om te onthouden, is dat je (op uitzonderlijke gevallen na) alleen ongesteld wordt als je een eisprong hebt gehad.

Echt overtijd, maar niet zwanger

Als je je cyclus goed kent en je bent daadwerkelijk overtijd, dan kun je een zwangerschapstest doen. Overtijd zijn is normaal gezien natuurlijk een sterk signaal dat je zwanger zou kunnen zijn, maar als de test negatief is dan zal er een andere reden zijn waarom je overtijd bent.

Verschillende redenen

Erg vervelend als je overtijd bent maar geen idee hebt waarom! Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen variërend van medische redenen tot simpele verklaringen. Hier onder lees je de meest voorkomende oorzaken van overtijd zijn zonder zwanger te zijn.

Eenmalige uitzonderlijk lange cyclus

Een simpele verklaring is dat je dit keer een uitzonderlijk lange cyclus hebt. Hier hoeft geen reden voor te zijn, het lichaam houdt zich nu eenmaal niet aan schema’s.

Stress

Het kan echter wel door stress komen, wanneer je in een (zeer) stressvolle tijd zit dan kan dat wel eens zijn weerslag hebben op je lichaam. Resulterend in een ontregelde cyclus. Wanneer dit op jou van toepassing is zou je eens kunnen kijken hoe je de stress kunt verminderen, je cyclus zal dan snel weer normaal zijn.

Hormoonschommelingen

Dit komt bij veel vrouwen voor, maar zeker hele jonge vrouwen (in de puberteit) en oudere vrouwen die richting de overgang gaan kunnen last hebben van hormoonschommelingen. Deze kunnen zorgen voor een onregelmatige cyclus, waardoor soms gedacht kan worden dat men overtijd is terwijl dat in feite niet zo is. De cyclus duurt alleen langer dan verwacht.

De overgang

Dat brengt ons bij de volgende mogelijke oorzaak, de overgang. Wanneer vrouwen in de overgang gaan is het heel normaal dat de cyclussen steeds langer worden, om vervolgens volledig uit te blijven. Wanneer je er als vrouw nog geen weet van hebt dat je in de overgang zit, kan het erg verwarrend zijn om ineens “overtijd” te zijn. Maar als je het eenmaal weet dan kun je er rekening mee houden en weet je dat de volgende cyclus wel eens iets langer zou kunnen duren.

Onder of overgewicht

Een gezond BMI is belangrijk voor een gezond en optimaal functionerend lichaam. Dit geldt dus ook zeker voor de vruchtbaarheid. Wanneer je (ernstig) over of ondergewicht hebt kan dit effect hebben op je menstruatie cyclus. Bij over of ondergewicht kan de eisprong uitblijven resulterend in abnormaal lange cyclussen. Of je nu onder of overgewicht hebt, je doet er dus zeker goed aan om aan je gewicht te werken zodat je weer een gezond BMI krijgt en je lichaam weer optimaal kan functioneren.

Extreme voeding en sport gewoonten

Gezond eten is belangrijk en beweging ook, zeker wanneer je af wil vallen of op gewicht wil komen. Maar zorg altijd dat je niet doorslaat. Blijf gevarieerd eten en bouw sporten op, luister naar je lichaam. Anders kan je hormoonhuishouding verstoord raken. Bij topsportsters is het bijvoorbeeld ook niet ongewoon dat de menstruatie uitblijft.

Verstoord ritme

Wanneer je om bepaalde redenen ineens een zeer verstoord ritme hebt, waarin je wellicht te weinig en te kort slaapt en eigenlijk je hele ritme overhoop ligt, dan kan dat ook resulteren in een ontregelde cyclus.

PCOS

Een medische reden voor het overtijd zijn zonder zwanger te zijn is PCOS. Afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Wanneer je dit hebt, kunnen er cysten op je eierstokken groeien, welke van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Het kan ook zo zijn dat er meerdere kleine follikels groeien in een cyclus, welke nooit tot springen overgaan omdat ze niet helemaal rijpen en zoals eerder aangegeven: geen eisprong, dan ook geen menstruatie.
Symptomen van PCOS zijn onder andere:

  • Zeer onregelmatige menstruaties, tot geen menstruaties
  • Acné
  • Overbeharing

Bij PCOS is er sprake van een teveel aan het mannelijk hormoon testosteron, wat kan zorgen voor die acné en overbeharing. Wanneer je vermoed dat jij PCOS hebt, raadpleeg dan altijd een dokter, die kan een eventuele diagnose voor je stellen.

Medicijnen

Wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt kan dat ook van invloed zijn op je cyclus. Check als je medicijnen gebruikt en je bent overtijd, dus altijd even of jouw medicijnen van invloed kunnen zijn op je hormoonhuishouding.

Ziek zijn

Wanneer je ziek bent dan heeft dat soms ook zijn weerslag op je cyclus. Het is niet ongewoon om een langere of juist kortere cyclus te hebben wanneer je ziek bent. Je kan al een ontregelde cyclus hebben wanneer je bijvoorbeeld al een week met een flinke griep op bed hebt gelegen.

Overtijd met anticonceptie

Wanneer je een vorm van anticonceptie gebruikt als de pil, een spiraaltje of de prikpil, dan ga je er van uit dat je niet overtijd kan gaan. Toch is dit mogelijk, en je hoeft je dan niet direct zorgen te maken. Bij een koperspiraaltje heb je bijvoorbeeld gewoon je eigen cyclus, welke kan variëren in lengte. En bij de prikpil hoeft het ook niet altijd regelmatig te zijn. Zelfs met de gewone pil kan je menstruatie soms uitblijven door bijvoorbeeld stress of ziekte. Wanneer je je hier zorgen om maakt, raadpleeg dan je dokter.

Je hoeft dus niet zwanger te zijn als je overtijd bent

Zoals je leest zijn er meer dan genoeg redenen om overtijd te zijn zonder zwanger te zijn. Aan veel oorzaken kan je zelf iets doen, bijvoorbeeld afvallen of zorgen dat je je ritme weer op orde krijgt. Voor de medische en/of lichamelijke oorzaken kun je het beste even naar de dokter gaan.
Weet in elk geval dat je je niet direct zorgen hoeft te maken wanneer je overtijd bent, meestal is er een gewoon simpele verklaring voor.