De gezelligste tijd van het jaar, lekker knus met familie of vrienden en vrede op aard enzo. Dat zal allemaal wel, maar ondertussen vieren jullie kerst dit jaar bij jullie thuis en krijg je al vlekken als je aan het voorgerecht denkt. Laat staan bij het idee van een compleet menu in elkaar flansen voor de hele familie. Dat ook nog op tijd en vooral ook gaar moet zijn. Wij geven 6 tips voor een stressvrije kerstmaaltijd. Zodat je er zelf ook nog van kunt genieten.

1. Begin op tijd

Ruim op tijd beginnen met alles voorkomt stress én laat ruimte voor onverwachte ‘errors’. Begin met een berekening maken hoe lang je bezig zult zijn met de gangen, zodat je op de dag zelf niet in tijdnood komt. En kun je een gerecht al een dag van tevoren bereiden: doen! Vaak kun je soep, een dessert, dipsausjes, kruidenboters al een dag eerder maken. Die kun je dan alvast afvinken!

2. Zorg dat je goed voorbereid bent

Waar was nou dat ene schaaltje? En argh, de mixer heeft het begeven! Behalve dat je op tijd alle boodschappen in huis moet hebben, is het ook belangrijk dat je de rest op orde hebt in de keuken. Zorg dat je messen goed scherp zijn, dat je genoeg bestek en servies hebt voor iedereen, dat alle benodigde apparatuur werkt en dat je op tijd die extra ovenschaal of pan leent van de buurvrouw/je moeder/je zus.

3. Vraag hulp

Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen, en samen is ook nog eens een stuk gezelliger. Je kunt je gasten bijvoorbeeld hapjes mee laten nemen, of je verdeelt de gangen. Maak je toch alles zelf, accepteer dan hulp van degene die het aanbiedt. Of vraag of iemand een handje meehelpt. En laat je kinderen helpen! Mijn zoontje van 2,5 helpt bijvoorbeeld graag met de tafel dekken. Zijn je kids wat ouder, laat ze dan deeg kneden of servetjes vouwen of broodjes smeren. Houd je ze ook nog eens een tijdje bezig…

4. Keep it simple

Maak het jezelf niet te moeilijk, dat motto moet ik mezelf vaak aan herinneren als ik weer eens doordraaf in ‘picture perfect’. Perfect gedekte tafel, chefkok-achtige tussengerechten en zelfgemaakte decoratie.. Maar wat is er mis met afgebakken breekbrood met dipsausjes als voorgerecht? En met een simpel tafelkleed met kerstprintje? Paar bijpassende servetjes en klaar. En, het allerbelangrijkste: skip de 24 Kitchen kerstmenu’s en maak een gerecht dat je al eens hebt gemaakt én dat je kids lusten.

5. Fijn werken in jouw keuken

In de keuken breng je veel tijd door, dus het is belangrijk dat het een plek is waar je je fijn voelt en waar voor jou alles klopt. Of je nu kiest voor een eenvoudige, strakke keuken, een sfeervolle landelijke keuken of een luxe design keuken, hij moet passen bij jullie gezin en levensstijl. Deel de keuken in zoals jij dat prettig vind en zorg dat je de belangrijkste spullen binnen handbereik hebt. Zelf werk ik het fijnst in een opgeruimde keuken met een leeg werkblad. Om ‘m tijdens het kerstdiner ook zo leeg mogelijk te houden, laat ik de vaatwasser zijn werk doen tussen de verschillende gangen.

6. Voor een stressvrije kerstmaaltijd; Relaaaaax

Het draait tijdens de kerstdagen om samenzijn en gezelligheid, toch? Sta jezelf toe dat alles er niet uitziet zoals op Pinterest, laat ruimte voor fouten en wat chaos. Iets met ‘good moms have sticky floors, a messy kitchen..’, etcetera. Geniet van het samenzijn. En dweilen komt morgen wel. 😉 Fijne, gezellige en relaxte kerstdagen gewenst!