6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Zo organiseer je een magische pakjesavond

Het is weer bijna zo ver, pakjesavond. De goedheiligman is samen met zijn pieten in november weer in ons land gekomen. Dit is de tijd waar elk kind naar uit kijkt. Een avond vol gezelligheid en natuurlijk cadeautjes. Daar maken we natuurlijk graag een leuke en...

8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Sinterklaas lekkernijen: Dit is het populairste Sint snoepgoed

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin en de leukste surprises, maar ook voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snoepgoed en Sinterklaas...

Een heerlijk recept van Dymphina Jooren, schrijfster van het kookboek ‘Eet puur geluk’. Deze keer een recept voor bloemkoolsoep met kikkererwten.

Wat je dagelijks eet kan invloed hebben op hoe je je voelt. Dymphina weet dat als geen ander. In 2007 kreeg ze een burn-out en ze kreeg van haar arts antidepressiva voorgeschreven. Benieuwd naar wat voeding voor haar herstel zou kunnen doen dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine – zijn gelukshormonen. Dat moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen? Ze ging koken met allerlei ingrediënten die boordevol geluksstofjes zitten en schreef er een kookboek over: Eet puur geluk

Serotonine = gelukshormoon

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, kun je dit dus zelf aanmaken. Maakt je lichaam uit zichzelf niet voldoende aan van dit gelukshormoon, dan is het mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten als angsten, slapeloosheid en depressie. Het goede nieuws is; je kunt de serotonine-aanmaak in je lichaam zelf beïnvloeden.

Voedingsstoffen die de serotonine-aanmaak bevorderen zijn onder andere avocado, bananen, vis, noten, zaden, eieren en peulvruchten.

Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen dus bijdragen aan de aanmaak van serotonine. Bovendien zijn kikkererwten een belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Recept bloemkoolsoep met kikkererwten

bloemkoolsoep-met-kikkererwten-recept

  • 1 klein potje kikkererwten
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Scheutje arachideolie
  • 2 kippenbouillon tabletten
  • 100 gram zachte, milde blauwe kaas
  • 150 gram gerookte wilde zalm
  • Handje gehakte hazelnoten
  • 2 dik gesneden zuurdesem boterhammen
  • Peper en zout

Zo maak je bloemkoolsoep met kikkererwten

recept-bloemkoolsoep-met-kikkererwten

  • Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af, droog ze en verdeel ze op een bakpapiertje op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, strooi de cayennepeper erover, goed husselen en bak ze in ca. 40 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de kikkererwten gaan barsten.
  • Haal de bladeren van de bloemkool, snijd in plakken en spoel af.
  • Schil de knoflook en de ui en snijd in kleine stukjes. Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van het steeltje en snijd in stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje arachideolie, laat niet verkleuren en voeg dan de bloemkool toe. Zet het net onder water, voeg de 2 bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat het in ca. 15 minuten garen. Bak ondertussen de champignons mooi bruin met royaal peper op hard vuur.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan blauwe kaas toe en pureer het met de staafmixer tot een gladde romige soep. Roer de gebakken champignons erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Verdeel de soep in de kommen en maak af met en de geroosterde kikkererwten, de wilde zalm en de gehakte hazelnoten. Geef er een lekker dik gesneden boterham bij.

Eet makelijk! Heerlijk genieten van deze bloemkoolsoep met kikkererwten.