Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Een heerlijk recept van Dymphina Jooren, schrijfster van het kookboek ‘Eet puur geluk’. Deze keer een recept voor bloemkoolsoep met kikkererwten.

Wat je dagelijks eet kan invloed hebben op hoe je je voelt. Dymphina weet dat als geen ander. In 2007 kreeg ze een burn-out en ze kreeg van haar arts antidepressiva voorgeschreven. Benieuwd naar wat voeding voor haar herstel zou kunnen doen dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine – zijn gelukshormonen. Dat moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen? Ze ging koken met allerlei ingrediënten die boordevol geluksstofjes zitten en schreef er een kookboek over: Eet puur geluk

Serotonine = gelukshormoon

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, kun je dit dus zelf aanmaken. Maakt je lichaam uit zichzelf niet voldoende aan van dit gelukshormoon, dan is het mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten als angsten, slapeloosheid en depressie. Het goede nieuws is; je kunt de serotonine-aanmaak in je lichaam zelf beïnvloeden.

Voedingsstoffen die de serotonine-aanmaak bevorderen zijn onder andere avocado, bananen, vis, noten, zaden, eieren en peulvruchten.

Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen dus bijdragen aan de aanmaak van serotonine. Bovendien zijn kikkererwten een belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Recept bloemkoolsoep met kikkererwten

bloemkoolsoep-met-kikkererwten-recept

  • 1 klein potje kikkererwten
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Scheutje arachideolie
  • 2 kippenbouillon tabletten
  • 100 gram zachte, milde blauwe kaas
  • 150 gram gerookte wilde zalm
  • Handje gehakte hazelnoten
  • 2 dik gesneden zuurdesem boterhammen
  • Peper en zout

Zo maak je bloemkoolsoep met kikkererwten

recept-bloemkoolsoep-met-kikkererwten

  • Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af, droog ze en verdeel ze op een bakpapiertje op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, strooi de cayennepeper erover, goed husselen en bak ze in ca. 40 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de kikkererwten gaan barsten.
  • Haal de bladeren van de bloemkool, snijd in plakken en spoel af.
  • Schil de knoflook en de ui en snijd in kleine stukjes. Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van het steeltje en snijd in stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje arachideolie, laat niet verkleuren en voeg dan de bloemkool toe. Zet het net onder water, voeg de 2 bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat het in ca. 15 minuten garen. Bak ondertussen de champignons mooi bruin met royaal peper op hard vuur.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan blauwe kaas toe en pureer het met de staafmixer tot een gladde romige soep. Roer de gebakken champignons erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Verdeel de soep in de kommen en maak af met en de geroosterde kikkererwten, de wilde zalm en de gehakte hazelnoten. Geef er een lekker dik gesneden boterham bij.

Eet makelijk! Heerlijk genieten van deze bloemkoolsoep met kikkererwten.