6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Een heerlijk recept van Dymphina Jooren, schrijfster van het kookboek ‘Eet puur geluk’. Deze keer een recept voor bloemkoolsoep met kikkererwten.

Wat je dagelijks eet kan invloed hebben op hoe je je voelt. Dymphina weet dat als geen ander. In 2007 kreeg ze een burn-out en ze kreeg van haar arts antidepressiva voorgeschreven. Benieuwd naar wat voeding voor haar herstel zou kunnen doen dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine – zijn gelukshormonen. Dat moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen? Ze ging koken met allerlei ingrediënten die boordevol geluksstofjes zitten en schreef er een kookboek over: Eet puur geluk

Serotonine = gelukshormoon

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, kun je dit dus zelf aanmaken. Maakt je lichaam uit zichzelf niet voldoende aan van dit gelukshormoon, dan is het mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten als angsten, slapeloosheid en depressie. Het goede nieuws is; je kunt de serotonine-aanmaak in je lichaam zelf beïnvloeden.

Voedingsstoffen die de serotonine-aanmaak bevorderen zijn onder andere avocado, bananen, vis, noten, zaden, eieren en peulvruchten.

Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen dus bijdragen aan de aanmaak van serotonine. Bovendien zijn kikkererwten een belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Recept bloemkoolsoep met kikkererwten

bloemkoolsoep-met-kikkererwten-recept

  • 1 klein potje kikkererwten
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Scheutje arachideolie
  • 2 kippenbouillon tabletten
  • 100 gram zachte, milde blauwe kaas
  • 150 gram gerookte wilde zalm
  • Handje gehakte hazelnoten
  • 2 dik gesneden zuurdesem boterhammen
  • Peper en zout

Zo maak je bloemkoolsoep met kikkererwten

recept-bloemkoolsoep-met-kikkererwten

  • Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af, droog ze en verdeel ze op een bakpapiertje op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, strooi de cayennepeper erover, goed husselen en bak ze in ca. 40 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de kikkererwten gaan barsten.
  • Haal de bladeren van de bloemkool, snijd in plakken en spoel af.
  • Schil de knoflook en de ui en snijd in kleine stukjes. Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van het steeltje en snijd in stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje arachideolie, laat niet verkleuren en voeg dan de bloemkool toe. Zet het net onder water, voeg de 2 bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat het in ca. 15 minuten garen. Bak ondertussen de champignons mooi bruin met royaal peper op hard vuur.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan blauwe kaas toe en pureer het met de staafmixer tot een gladde romige soep. Roer de gebakken champignons erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Verdeel de soep in de kommen en maak af met en de geroosterde kikkererwten, de wilde zalm en de gehakte hazelnoten. Geef er een lekker dik gesneden boterham bij.

Eet makelijk! Heerlijk genieten van deze bloemkoolsoep met kikkererwten.