In ons land hebben we regelmatig te maken met kouder weer. Als het buiten wat kouder is vinden we dat over het algemeen niet zo’n probleem, maar binnen willen we het graag lekker warm hebben. Hieronder hebben we verschillende tips op een rij gezet waarmee je huis makkelijk en snel verwarmen super makkelijk is.

Een goede verwarming

De makkelijkste tip is goede verwarming aanschaffen. Het is om belangrijk om te kijken naar de ruimte die verwarmd moet worden en de capaciteit die je nodig hebt qua verwarming. Je moet dus goed een radiator berekenen qua capaciteit. Voor verschillende ruimtes is de Thermrad compact 4 plus een goede optie. Hij is er in verschillende formaten en het is een ideale radiator, indien er geen onderaansluiting nodig is.
kindervoeten-tegen-verwarming-in-huis

Maak het gezellig met kaarsen

Dit ging toch over je huis opwarmen? En niet over seksstandjes tijdens de zwangerschap? Klopt, naast het creëren van een romantische sfeer, kun je met kaarsen ook zorgen voor extra warmte in huis. Door je woonkamer gezellig te maken met kaarsen zorg je namelijk ook voor de nodige warmte. Zeker als je in een kleine ruimte zit kan dit behoorlijk wat verschil maken.

Maak handig gebruik van de gordijnen

Gordijnen hebben ook niet als eerste functie om het huis warm te houden, maar je kunt ze wel op die manier gebruiken. Door de gordijnen dicht te doen hou je veel warmte binnen en tegelijkertijd kou buiten. Gordijnen isoleren namelijk vaak heel goed. Let er wel op dat je gordijnen niet over de radiator hangen, want dan houden ze de warmte van de radiator juist tegen. Dat laatste geldt ook voor bijvoorbeeld een bank. Deze moet je dus niet tegen de radiator aanzetten.

Gebruik je open haard

Een open haard wordt vaak gezien als een middel voor de sier, maar kan ook zeker veel verschil maken qua warmte. Zeker als je een klassieke open haard met hout hebt, is dit een goed plan. Hout kost niet zoveel als andere manieren van je huis verwarmen en heeft minstens zo’n groot effect. Als je in de buurt bent kun je de open haard ook gewoon prima overdag laten branden.
voeten-verwarmen-voor-open-haard-in-huis

Houd de deuren dicht

Wanneer je een deur openzet kan er in een klap ontzettend veel koude lucht naar binnen komen. Tegelijkertijd kan er veel warmte verloren gaan. Hierdoor is het meteen weer een stuk koeler in je woning en moet de verwarming weer harder zijn best doen. Houd je deuren dan ook zoveel mogelijk dicht.

Blijf wel ventileren

Dit klinkt wat tegenstrijdig, zeker vergeleken met bovenstaande tip, maar ventileren is goed en zorgt ervoor dat het warmer blijft. Hierdoor komt er namelijk droge lucht binnen, en vochtige lucht kan naar buiten. Droge lucht is veel makkelijker op te warmen dan vochtige lucht, en daardoor kun je jouw woning hierdoor juist makkelijker verwarmen.

Laat je slaapkamer lekker koel

Laat je slaapkamer lekker koel

Het liefst wil je de woonkamer lekker warm hebben, maar de slaapkamer zou je niet hetzelfde moeten behandelen. Dit is sowieso zonde van de energie, maar daarnaast bevordert het je slaapkwaliteit ook niet. 17 graden is volgens de wetenschap de beste temperatuur om in te slapen. Door je verwarming lichtjes aan te zetten en de ramen op een kier te houden bereik je die temperatuur waarschijnlijk, en slaap je ook nog eens in frisse lucht. Iets warmer slapen kan overigens wel, maar te warm zorgt er voor dat je slechter slaapt.

Profiteer van de zon

De zon is heerlijk en het liefst profiteren we daarvan door erin te gaan zitten. Dat is in de koudere maanden meestal niet zo’n goed idee. Toch is er in die maanden wel degelijk zon en kun je die ook dan gebruiken. Door de gordijnen en andere bedekkende zaken bij je ramen open te laten wanneer de zon erop schijnt, kun je veel warmte naar binnen halen. Zo warmt je huis op zonder dat het energie kost, ideaal!