De kans is groot dat ook jij deze zomer heerlijk wil genieten van het lekkere weer in een mooie tuin. Uiteraard moet je een aantal dingen doen om je tuin zomerklaar te maken. Wellicht lijkt het nu nog wat vroeg om daarmee te beginnen, maar het tegendeel is waar. Het begin van het voorjaar is de perfecte tijd om jouw tuin zomerklaar te maken. Om je hiermee op weg te helpen hebben wij een aantal tips.

Haal de aanslag van je stenen

Je hebt waarschijnlijk na het najaar en de winter last van groene aanslag op je tegels, op bijvoorbeeld het tuinpad of je terras. Nu heb je daar misschien niet eens last van, toch is het een goed idee om ze te verwijderen. Het ziet er niet zo mooi uit en kan bovendien houten vlonder of bloembakken aantasten. Daarnaast is het toch mooier om je tuintafel en parasol op een netjes en schoon terras neer te zetten.

Je kunt groene aanslag het beste verwijderen door ouderwets met heet water te schrobben. Als je in de gelegenheid bent om een hogedrukspuit of onkruidbrander te gebruiken is dat ook prima. Dit kost je wel wat meer water en stroom. Om ervoor te zorgen dat de groene aanslag niet zo snel terugkomt kun je het terras vegen met wat zand. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, en het liefst ook geen aanslagreinigers. Die laatste zijn voor dieren niet fijn.
vrouwenhand-snoeit-tuin-deze-zomerklaar-te-maken

Snoeien

In het voorjaar is het ook belangrijk om te snoeien. Dat lijkt misschien wat tegenstrijdig omdat je juist zoveel mogelijk begroeiing wil, maar door het te snoeien krijg je uiteindelijk meer begroeiing. Het is hierbij heel belangrijk om gebruik te maken van goed snoeigereedschap, met scherpe randen. Rafelige sneden zijn perfect voor schimmels en andere dingen die je niet wil. Het belangrijkste bij het snoeien is het uitdunnen, waarbij je vooral scheve, dode en kruisende takken weghaalt. Let wel op dat je niet teveel weghaalt.

De eerste keer je gras maaien en verticuteren

In het voorjaar moet je natuurlijk ook het gras weer voor de eerste keer maaien. Het is dan verstandig om het gras ook te verticuteren. Hiermee verwijder je ongewenst groen uit je grasmat. Dit zorgt ervoor dat licht en vocht weer in het gras kan trekken. Daarnaast raden we altijd aan om van mei tot en met augustus een keer per week je gras te maaien. Doe dit niet te kort, want dan droogt het sneller uit in zonlicht. Maar voor gezond gras ook iedere keer in een andere richting.

Bemest het groen van je tuin

Door je groen te bemesten zorg je voor gezonde en sterke planten. Het beste resultaat behaal je met compost, maar organische mest is ook prima. Doe dit zowel bij je planten als op je gras. Kunstmest is veel minder goed.
tuin-bemesten-om-klaar-te-maken-voor-de-zomer

De laatste stappen voor een mooie tuin

Nu je alles hebt bijgewerkt is de tuin bijna zomerklaar, maar je bent er nog niet helemaal. Met een paar laatste stappen maak je de tuin echt helemaal klaar voor de zomer en kun je lekker gaan genieten met je kinderen van leuke activiteiten in de tuin. De tuin een keertje goed bezemen en harken zorgt voor de laatste opruiming aan je tuin.

Daarnaast kan je bestrating wellicht wel een poetsbeurt gebruiken. Ook dit is heel belangrijk. Dit kun je doen door het met heet water te schrobben, of met een hogedrukspuit. Als je het dan helemaal af wil maken kun je nog wat nieuwe planten zetten, wat zowel in het voorjaar als in de zomer zelf kan. Let er wel op dat je de planten goed water geeft. Ze hebben nog minder lange wortels waardoor ze water wat minder makkelijk opnemen. Geef ze dus extra water, zeker bij droger en warmer weer.