5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

‘Ik zag mijn vrouw met Hyperemesis Gravidarum aftakelen’

De eerste 10 weken van mijn zwangerschap was ik vaak misselijk, maar nadat ik mezelf dwong iets te eten ging het meestal wel. Hoe anders is dat voor zwangere vrouwen die HG hebben (Hyperemesis Gravidarum). HG is nog steeds een onbekende zwangerschapsziekte waar veel...

Zo behoud je een goede relatie als je kinderen hebt

Het krijgen van een of meer kinderen is voor veel jonge stellen een grote droom. Want wat is er mooier dan samen met je partner een baby'tje krijgen als bekroning op jullie unieke liefde en band? Hoe mooi moeder worden ook is als je in een goede relatie zit, toch...

Het is een moment waar de meeste vrouwen als een berg tegenop zien: de eerste keer seks na de bevalling. Er zijn echter ook vrouwen die de weken aftellen. Feit blijft dat het heel spannend is. Het voelt bijna alsof je weer voor de eerste keer seks gaat hebben met partner. Toch is het iets heel natuurlijks en, als je het op de juiste manier aanpakt, zal het veel minder eng zijn dan je nu denkt. Daarom enkele tips om de eerste keer seks na de bevalling een stuk leuker én lekkerder te maken.

Wacht minimaal 6 weken

Na de bevalling zal zowel de kraamzorg als de verloskundige adviseren om minimaal 6 weken geen seks te hebben na de bevalling. Hierbij wordt enkel gesproken over penetratie. Wanneer jullie allebei niet kunnen wachten, dan zijn er dus nog genoeg andere manieren om elkaar te verwennen. Gebruik een vibrator of verwen je partner. Zo leer je ook weer een beetje van je lichaam te genieten en het gevoel van een orgasme te waarderen.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld al na 3 a 4 weken weer voor de eerste keer seks. Dit is enkel toegestaan als het bloeden volledig gestopt is. Dat is een teken dat de baarmoedermond weer gesloten en geheeld is, waardoor er geen bacteriën in kunnen komen.
vrouw-houdt-vibrator-vast

Wacht tot de wond goed genezen is

Natuurlijk is die 6 weken slechts een indicatie. Wanneer je hechtingen hebt kan het soms zelfs verstandiger zijn om langer te wachten. Wacht in ieder geval tot de wond goed genezen is en de hechtingen bij aanraking geen pijn doen. Hou er ook rekening mee dat deze wondjes ook aan de binnenkant van de vagina kunnen zitten.

Masturberen

Wellicht is het ook goed om eens te ervaren hoe het is om klaar te komen zonder penetratie of de ‘druk’ van je partner. Met een stille vibrator kan je de kittelaar prikkelen en ontdekken of dit prettig voelt. Zo leer je weer opnieuw te genieten en wordt het hebben van seks straks een stuk gemakkelijker.

Gebruik glijmiddel

Doordat je wellicht wat meer gespannen bent, is de kans ook grot dat er minder vaginale afscheiding is. Hierdoor voelt alles wat droger aan en kan penetreren pijnlijk zijn. Het is daarom goed om glijmiddel te gebruiken. Dan heb je minder last van droogte en voelt seks veel fijner.

Bespreek je angsten

Het is goed om angsten bespreekbaar te maken bij je partner. Misschien ervaart hij zelfs dezelfde angsten en is hij bang je pijn te doen. Door veel tijd voor elkaar te nemen, geen druk op penetratie te leggen en simpelweg van elkaar te genieten, zorg je voor een ontspannen sfeer en gaat seks bijna vanzelf.

Lukt het echt nog niet om seks te hebben? Maak je dan niet ongerust en wacht nog een poosje. Je lichaam heeft een flinke klap gehad door de bevalling en heeft misschien een langere periode nodig om te herstellen. In vrijwel alle gevallen komt het weer helemaal goed en heeft het gewoon zijn tijd nodig. Is het na een half jaar nog steeds pijnlijk om seks te hebben? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.