Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Het is een moment waar de meeste vrouwen als een berg tegenop zien: de eerste keer seks na de bevalling. Er zijn echter ook vrouwen die de weken aftellen. Feit blijft dat het heel spannend is. Het voelt bijna alsof je weer voor de eerste keer seks gaat hebben met partner. Toch is het iets heel natuurlijks en, als je het op de juiste manier aanpakt, zal het veel minder eng zijn dan je nu denkt. Daarom enkele tips om de eerste keer seks na de bevalling een stuk leuker én lekkerder te maken.

Tips voor de eerste keer seks na de bevalling

Wacht minimaal 6 weken

Na de bevalling zal zowel de kraamzorg als de verloskundige adviseren om minimaal 6 weken geen seks te hebben na de bevalling. Hierbij wordt enkel gesproken over penetratie. Wanneer jullie allebei niet kunnen wachten, dan zijn er dus nog genoeg andere manieren om elkaar te verwennen. Gebruik een vibrator of verwen je partner. Zo leer je ook weer een beetje van je lichaam te genieten en het gevoel van een orgasme te waarderen.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld na 3 à 4 weken weer voor de eerste keer seks na de bevalling. Dit is enkel toegestaan als het bloeden volledig gestopt is. Dat is een teken dat de baarmoedermond weer gesloten en geheeld is, waardoor er geen bacteriën in kunnen komen.

Wacht tot de wond goed genezen is

Natuurlijk is die 6 weken slechts een indicatie. Wanneer je hechtingen hebt kan het soms zelfs verstandiger zijn om langer te wachten. Wacht in ieder geval tot de wond goed genezen is en de hechtingen bij aanraking geen pijn doen. Hou er ook rekening mee dat deze wondjes ook aan de binnenkant van de vagina kunnen zitten.

eerste keer seks na de bevalling

Masturberen

Wellicht is het ook goed om eens te ervaren hoe het is om klaar te komen zonder penetratie of de ‘druk’ van je partner. Met een stille vibrator kan je de kittelaar prikkelen en ontdekken of dit prettig voelt. Zo leer je weer opnieuw te genieten en wordt het hebben van seks straks een stuk gemakkelijker.

Gebruik glijmiddel

Doordat je wellicht wat meer gespannen bent, is de kans ook grot dat er minder vaginale afscheiding is. Hierdoor voelt alles wat droger aan en kan penetreren pijnlijk zijn. Het is daarom goed om glijmiddel te gebruiken. Dan heb je minder last van droogte en voelt seks veel fijner.

eerste keer seks na de bevalling bespreek je angsten

Eerste keer seks na je bevalling; Bespreek je angsten

Het is goed om angsten bespreekbaar te maken bij je partner. Misschien ervaart hij zelfs dezelfde angsten en is hij bang je pijn te doen. Door veel tijd voor elkaar te nemen, geen druk op penetratie te leggen en simpelweg van elkaar te genieten, zorg je voor een ontspannen sfeer en gaat seks bijna vanzelf.

Lukt het echt nog niet om seks te hebben? Maak je dan niet ongerust en wacht nog een poosje. Je lichaam heeft een flinke klap gehad door de bevalling en heeft misschien een langere periode nodig om te herstellen. In vrijwel alle gevallen komt het weer helemaal goed en heeft het gewoon zijn tijd nodig. Is het na een half jaar nog steeds pijnlijk om seks te hebben? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.