Kidsproof verwarmen: Een radiator in de kinderkamer

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van de kinderkamer, maar het is wel onmisbaar voor een fijne temperatuur: een radiator in de kinderkamer. Wist je dat er speciaal voor de kinderkamer zogenaamde lage temperatuurverwarmingen bestaan?...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

Tips voor een leuke babyshower

De babyshower komt uit de Verenigde Staten waar het er (naar Nederlandse begrippen) nogal groots en meeslepend aan toe kan gaan. Een afgehuurde locatie met een lange gastenlijst, uitnodigingen, hapjes en versieringen op basis van een thema, veel en dure cadeaus voor...

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Hoewel de herfst de zomer maar niet leek te kunnen verdrijven, laat de natuur toch zien dat het najaar is begonnen. Tegen een strakblauwe hemel zag je de bladeren aan de bomen verkleuren en in tuin en bos ploppen de paddenstoelen weer op. Als je vervolgens bij iedere paddenstoel ‘op een grote paddenstoel’ voor je peuter moet zingen, dan kan een boswandeling lang duren. ;-). Maar dat geeft je mooi de tijd wat materiaal te verzamelen voor de volgende herfstknutsels. We gaan deze keer voor ‘eenvoudig doch decoratief’. Ik heb ze gemaakt samen met mijn zoon van bijna 3, even voor de moeilijkheidsgraad.

Een herfstboom met bladerconfetti

Veel kinderen zijn dol op het spelen met de perforator. Alles wat ze in hun kleine klauwtjes krijgen kan geperforeerd. Nu is confetti maken niet het meest milieuvriendelijk, tenzij je het maakt van… herfstbladeren! Wat heb je nodig:

 • Flink wat herfstbladeren in alle kleuren die je kunt vinden
 • Een goede perforator
 • Een vel papier
 • Een bruin potlood of stift
 • Lijm geschikt voor een kind of een Prittstift o.i.d.

Geef je kind de gekleurde bladeren en de perforator en laat hem/haar lekker zijn gang gaan. Teken op een vel papier een boomstam met wat takken of laat je kleine Picasso dat doen. Je kind kan (de uiteinden van) de takken en rondom de boom in smeren met kindvriendelijke lijm en dan kan het plakfeest beginnen. De kleine ‘bladconfettirondjes’ kunnen moeilijk op te pakken zijn voor kleine vingertjes, dat is meteen een lekkere training voor de fijne motoriek. Maar lekker confetti over de boom uitstrooien en dan vastdrukken is ook succes verzekerd!

knustelen-bladeren

knutselen-perforator

knutselen-boom

Creatief met esdoorn helikopters: egeltjes

In onze tuin is het een waar paradijs als het gaat om helikoptertjes. Misschien ken je ze nog, de zaadjes van de esdoorn zitten in een soort helikopterwiek, die als je ze laat vallen ook prachtig door de lucht draaien. Ik maakte van de nood een deugd en gebruikte de losse helikoptertjes als stekeltjes voor egeltjes. Wat heb je nodig:

 • Flink wat helikoptertjes
 • Lijm geschikt voor een kind of een prittstift o.i.d.
 • Pen/potlood/stift
 • (Bruin) papier
 • Schaar

Teken het lijf en de kop van een egel (niet veel meer dan een driehoek met een open bol eraan), laat je peuter/kleuter hem evt. uitknippen of -prikken en dan kan de lol beginnen. Lekker kliederen met lijm en ‘helikoptertjes’. Als je de smaak te pakken hebt en je hebt nog helikoptertjes over dan kunt je ze ook nog heel leuk rijgen en er een mooie slinger van maken. Zo raakt je huis wel in de herfstsfeer!

benodigdheden-herfst-knustelen

resultaat-herfst-knustelen

Een ketting van eikels & kastanjes

Kralen rijgen is vaak een dikke hit onder peuters en kleuters. Dus waarom niet een ketting van kastanjes en eikels? Wat heb je nodig:

 • handvol eikels
 • handvol eikeldopjes
 • handvol kastanjes
 • stevig draad/touw
 • fretboortje (hoe groter de diameter hoe makkelijker je kunt rijgen)

Bewerk als ouder de buit uit het bos voor door alle eikels en kastantjes volledig te doorboren met een fretboortje. Is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Ben je klaar geef je peuter/kleur de herfstkralen en het touw: en rijgen maar! Om het rijgen makkelijker te maken kun je een stukje plakband om het einde van het touw wikkelen. Noot van de schrijver: Door tijdgebrek heb ik deze knutsel niet zelf uitgeprobeerd, er is een max aan hoelang een peuter met zijn moeder aan tafel wil knutselen ;-). Maar ik denk dat het met deze werkbeschrijving prima gaat lukken!

potje-blaadje-lichtje

Een vrolijk sfeerlichtje: knutselen met de restjes

Na twee keer een middagje (lees: uurtje max.) knutselen had ik nog een half bos aan materialen over. Van de restjes maakte ik een leuk sfeerlichtje. Door de bladeren (juist die met de confettigaatjes) te plakken op een glazen potje. Komen die lege olvaritpotjes toch nog eens van pas. 😉 Ik wens jullie veel knutselplezier. Zo komen we de komende donkere, natte dagen wel door, niet? Ben trouwens ook erg nieuwsgierig naar jullie creatieve uitspattingen! Check ook ons blog met 5 leuke knutseltips voor de herfst en kijk op ons Pinterest-bord met herfstknutseltips voor nog meer leuke ideeën.