Hij weet het zelf nog niet, maar onze zoon van 4 krijgt van Sinterklaas een Hubelino knikkerbaan. Toen het immense pakket kwam was hij erbij (het zat gelukkig in een anonieme kartonnen doos dus hij zag niet wat erin zat) en ik dacht alleen maar: dit wordt een lastige tijd tot aan Sinterklaasavond. Niet voor hem, maar voor mij! Ik weet zeker dat onze kleuter de knikkerbaan heel gaaf vindt, maar eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot ik er zélf mee kan spelen…

Het grappige is dat ik niet de enige volwassene ben die dit leuk vindt, blijkt nadat ik op Instagram stories van Meer Voor Mama’s een post doe van de doos die bij ons bezorgd werd. Ik krijg de ene na de andere enthousiaste en positieve reactie van moeders die ook een Hubelino knikkerbaan thuis hebben. En meer dan eens werd opgebiecht: ‘Als de kinderen slapen ’s avonds, zitten wij er stiekem ook banen mee te maken.’ Dus: Hoe lang nog tot pakjesavond?

Een paar jaar geleden stond in een Lego-winkel in Breda een Hubelino-knikkerbaan opgesteld en ik was meteen verkocht. Ik was enigszins verbaasd om het in een Legowinkel aan te treffen, maar het blijkt heel logisch: Hubelino matcht met Lego Duplo. En dat maakt deze knikkerbaan zo tof, want daardoor kun je echt eindeloos spelen en bouwen.

Hubelino knikkerbaan

Hubelino knikkerbaan bouwen

Welk formaat van de Hubelino baan je ook kiest: je kunt er oneindig veel mee spelen: opstellingen bouwen, banen ontwerpen en daaromheen met Duplo nog meer bouwen en creëren. Je hebt verschillende formaten knikkerbanen (vanaf 45 delen tot 525 delen) en in elke doos vind je alle onderdelen om de knikkerbaan mee te maken: rechte stukken, bochten, trechters, blokken en uiteraard de knikkers. Voor de beginners zit er uiteraard een gebruiksaanwijzing bij met bouwinstructies om verschillende banen te maken.

Heb je zin in een uitdaging, dan kun je zelf een knikkerbaan in elkaar proberen te zetten. Dat vergt wat inzicht en creativiteit en daarom is dit speelgoed ook zo leuk voor jong én oud. Voor kinderen en volwassenen. De Hubelino knikkerbaan is dus compatible met Lego Duplo en ook de kleuren hebben ze daarop aangepast zodat het bij elkaar past.

Ongetwijfeld heb je zelf vroeger met Lego en of Duplo gespeeld en dan weet je dat dat meer dan één generatie mee gaat. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook kwalitatief is Hubelino gelijkwaardig aan de welbekende blokjes. Dat maakt de Hubelino knikkerbaan tot duurzaam speelgoed dat lang mee gaat en waar je kinderen ook op latere leeftijd nog mee zullen spelen. Met hun eigen kinderen. Hubelino is oneindig uit te breiden met verschillende sets. Je kunt er dus steeds nieuwe creaties mee maken waardoor het nooit verveelt. Op Hubelino.nl vind je handleidingen en extra tips voor uitbreidingen en bijbehorende bouwinstructies.

Hubelino baan uitbreiden

Er zijn verschillende varianten van de baan, je kunt om te starten kiezen voor een miniset met 45 onderdelen, een prima beginnersbaan. De grootste en meest uitgebreide set heeft 525 onderdelen, dat is de jubileumeditie. Alle varianten van de Hubelino knikkerbaan zijn uit te breiden met bijvoorbeeld de 128-delige baanelementenset of specials zoals de wip-wap uitbreidingsset. Superleuk om bijvoorbeeld met de feestdagen een set te geven en bijvoorbeeld later in het jaar voor een verjaardag een uitbreiding te geven of te vragen.

lego-achterkant

Hubelino jubileumeditie

Dit jaar bestaat Hubelino 10 jaar en ter gelegenheid van dit feestelijke feit hebben ze een heuse jubileumedite uitgebracht van de knikkerbaan met maar liefst 525 onderdelen. In deze editie – die wij ook hebben gekregen, jej! – zitten 2 grondplaten, de katapult, trechter en swing, 142 baanelementen en 361 bouwstenen. Volgens de beschrijving kun je daar een ‘indrukwekkende knikkerbaan voor urenlang bouw- en speelplezier’ mee maken. Ik kan niet wachten om deze creatie te maken:

Vanaf welke leeftijd

Hubelino is geschikt vanaf 3 jaar, waarschijnlijk is het niet veilig voor jongere kinderen vanwege inslikgevaar van de knikkers. Vanaf 3 jaar kunnen ze eindeloos knikkers in de baan te doen en te kijken waar ze uitkomen. Vanaf een jaar of 5 is het denk ik mogelijk om zelf een baan te maken met behulp van de voorbeelden die in elke doos worden meegeleverd. Waarschijnlijk is het voor onze 4-jarige nog net te moeilijk om het zelf te doen, maar des te leuker is om samen een baan te bouwen. En om er daarna uren mee te spelen, uiteraard.

De Hubelino knikkerbaan in actie

Spelend leren met Hubelino

Natuurlijk is spelen met de knikkerbaan van Hubelino vooral heel erg leuk, maar het is ook wel fijn om te weten dat je kind er iets van opsteekt. Behalve dat het uitdagend is om een baan te maken waar de knikker kan blijven rollen, leert je kind meteen de eerste beginselen van natuurkunde: zwaartekracht en versnelling. Verder bevordert het ruimtelijk inzicht, het verbetert analytisch denkvermogen en ook leert je kind om bouwinstructies te volgen. Superhandig in de rest van je leven, voor het in elkaar zetten van meubels enzo. 😉

Hubelino knikkerbaan kopen

Ben je overtuigd en wil je ook een Hubelino knikkerbaan kopen voor jezelf.. eh voor je kinderen? Ze zijn verkrijgbaar in diverse (online) winkels al vanaf €31,99 voor de 45-delige Hubelino miniset.

Dit artikel over de Hubelino knikkerbaan is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.