Zelf vetbollen maken is leuk om te doen in de winterperiode. Een leuke doe-het-zelf bezigheid samen met je kinderen. Met ons stappenplan kun je eenvoudig aan de slag met zelf vetbollen maken, om daarmee vogels te helpen om in de winter makkelijker eten te vinden. Vooral in de winterperiode als er in de natuur minder voedsel te vinden is, kunnen vogels overleven dankzij extra wintervoeding zoals deze vetbollen. Het vet van een vetbol kan hun natuurlijke vetreserves aanvullen. En naast dat het goed is voor de vogels, is het ook leuk om vogels in de tuin te bekijken als ze van je zelfgemaakte vetbollen komen eten.

Wat is een vetbol?

Een vetbol is een bolletje van dierlijk of gehard plantaardig vet, waarin zaden zijn verwerkt. Vooral kleine zangvogeltjes zoals de koolmees, het roodborstje, de huismus en de spreeuw, zijn gek op vetbollen. Maar ook wat grotere vogels zoals kraaiachtigen komen graag in de tuin van je zelfgemaakte vetbollen eten.

Specht aan vetbol

Wat heb je nodig voor zelf vetbollen maken?

Vetbollen kun je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf vetbollen maken. Je hebt er niet veel voor nodig, het is makkelijk te maken en een heel leuke activiteit om samen met je kind te doen. Als je ongebruikt hard frituurvet of kokosvet in huis hebt en een zak verschillende vogelzaden, dan kun je al aan de slag. Dit is het lijstje met benodigdheden om zelf vetbollen maken:

 • Ongebruikt en ongezouten frituurvet of kokosvet in blokvorm, dus niet vloeibaar;
 • Zadenmengsel bestaande uit bijvoorbeeld maanzaad, zonnebloempitten en pinda’s, of kant-en-klaar strooivoer voor vogels;
 • Een vormpje om de vetbol in te maken, bijvoorbeeld een theeglas, blikje, melkkarton, eierdoos, kartonnen bekertje, lege sinaasappelschil of een halve kokosnoot;
 • Een stevige katoenendraad, sisaltouw of een ijzerdraadje.

zelf vetbollen maken voor vogels - pimpelmees op vetbol

Het stappenplan voor zelf vetbollen maken

Heb je leuke of handige vormpjes gevonden? Verzamel alle ingrediënten voor het maken van de vetbollen en doe een schort voor. Het vet kan vervelende vlekken maken in je kleding, kan ik uit ervaring vertellen. En dan nu, aan de slag!

 1. Smelt het vet in een pan totdat het warm en vloeibaar is.
 2. Pak je zadenmengsel en voeg dit toe aan je pan met vloeibaar vet.
 3. Roer je zadenmengsel rustig door het warme vet.
 4. Laat je mengsel van vet en zaden een beetje afkoelen.
 5. Giet het warme mengsel in een vorm (Tip: Doe eventueel eerst folie in de vorm om de vetbol er makkelijker uit te kunnen halen als hij afgekoeld is.)
 6. Leg je katoenendraad, sisaltouw of ijzerdraadje in de vorm voordat het mengsel gestold is en zorg ervoor dat er een flink stuk uitsteekt.
 7. Wacht nu totdat het mengsel goed is afgekoeld en hard is geworden. Haal je zelfgemaakte vetbol vervolgens voorzichtig uit de vorm. (Tip: Wanneer je een theeglas of blikje hebt gebruikt als vorm kun je die even in heet water houden, zodat de vetbol makkelijk los komt.)
 8. Klaar! Hang nu je vetbollen ergens in je tuin of op je balkon. Je kunt er ook voor kiezen om de vetbollen in stukjes te snijden om op een voederplank te leggen.

zelf vetbollen maken in een vormpje

Bijvoeren van vogels met vetbollen is geen probleem

Mocht je denken dat je de vogels misschien te veel voer voorschotelt door je tuin of balkon vol te hangen met vogelvoer: dat kan niet. Bijvoeren van vogels kan geen kwaad volgens de Vogelbescherming. Vogels eten zich niet te vol zoals mensen dat soms doen en vogels verleren het ook niet om zelf eten te zoeken. Bijvoeren van vogels met vetbollen in de winter is dus ook geen probleem. Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels goed bruikbaar.

Veel plezier met vetbollen maken!

Artikel geschreven en gepubliceerd op 27 december 2021, aangepast en geüpdatet op 10 februari 2023