Het ziet er altijd zo gezellig uit, lampionnetjes in het donker. Met Sint-Maarten op 11 november en steeds vaker ook met Halloween gaan kinderen van deur tot deur door de buurt met hun lampionnetje. Om zo veel mogelijk snoep op te halen, natuurlijk. Het allerleukst is wel om met een zelfgemaakte lampion op pad te gaan. Wil jouw kind graag meedoen aan een lampionnen tocht, Sint-Maarten of Halloween? Zelf eenvoudig een lampion maken doe je zo:

maak eenvoudig een Lampion

Benodigdheden voor de lampion maken:

Wil je een mooie lampion maken voor het vieren van Sint-Maarten of om met Halloween met kinderen langs de deuren te gaan? Of misschien hebben jullie jaarlijks een speciale lampionnentocht in jullie woonplaats? Je hebt de volgende spullen nodig om een kleurrijke lampion te knutselen:

  • Lijm
  • Schaar
  • Gekleurd knutselpapier of -karton A4
  • Draad (touw of wol) en/of lint
  • Stok of tak
  • LED-fietslampje (of een kant-en-klare lampionstok)
  • Perforator
  • Eventueel plakband en/of een nietmachine voor extra stevigheid of moeilijk te lijmen delen

Stap 1: Rondjes uitknippen en plakken

Kies de basiskleur van je lampion en houd dit A4-tje apart. Gebruik niet te dik papier, het is leuk als het lichtje er straks een beetje doorheen kan schijnen. Geel of oranje als basiskleur werkt altijd goed. Voor de randen van de lampion maak je cirkels die je half op de lampion plakt en die er half overheen steken. Om mooie cirkels te maken kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een glas, kandelaar, kruidenpotje of een bloempot(je) (afhankelijk van hoe groot je de cirkels wilt hebben) en trek deze over op verschillende kleuren papier. Knip ze samen uit (mooie knipoefening voor je kind!).

Vouw alle rondjes eenmaal dubbel – zo weet je precies waar het midden is en waar je ze moet plakken op het uitgekozen A4 papier. Gebruik een lijmstift of lijm met een kwastje en smeer één helft van de rondjes in met lijm. Deze kant plak je op een van de randen van de lampion (dit wordt de bovenkant), de andere helft van het rondje steekt er boven en onder uit. Let er wel op dat je aan het einde – waar je straks het A4-tje aan elkaar gaat maken – wat ruimte overlaat. Dit heb je bij stap 3 nodig.

Rondjes openvouwen en lampion maken

Stap 2: Lampion versieren

Dit is het leukste gedeelte van een lampion maken voor je kind: nu kunnen jullie de lampion versieren met papiersnippers, figuurtjes die je uit gekleurd papier knipt of misschien zelfs stickers. Ook leuk: maak franjes onder aan de lampion met stroken vloeipapier of crêpepapier. Je kunt ook lint gebruiken in verschillende kleuren om de lampion mee te versieren of restjes stof in strookjes knippen of scheuren. Het fijne is dat je geen rekening hoeft te houden met brandgevaar, zoals vroeger toen we nog échte kaarsjes in onze lampionnetjes deden! Houd ook bij het versieren rekening met het vrijhouden van een rand zodat je deze straks aan elkaar kunt plakken.

Stap 3: Lampion in elkaar zetten

Nu kunnen jullie de lampion in elkaar gaan zetten. Maak een koker van het papier met de versieringen aan de buitenkant. Plak de uiteinden aan elkaar en zorg dat het goed vastgelijmd is. Voor extra stevigheid kun je het papier nog vastnieten. Et.. Voilà je lampion is nu in de basis klaar.

Stap 4: Lampion maken: het hengsel

Gebruik een perforator om twee gaatjes te maken, zorg dat de gaatjes recht tegenover elkaar zitten. Knip een stuk draad of wol af en rijg deze daarna door de gaatjes (goed voor de fijne motoriek!). Knoop de uiteindes aan elkaar vast met een lus aan de bovenkant.
Heb je geen perforator of ander apparaat om een gaatje te maken dan zou je ook eenvoudig een strook papier kunnen gebruiken als hengsel door deze met lijm vast te plakken aan de bovenkant. Let op: als je geen kant-en-klare lampionstok met lampje hebt en dus een fietslampje wilt bevestigen, ga dan eerst naar stap 5!

DIY Sint-Maarten maak eenvoudig een lampion

Stap5: Lampionstok en lampje bevestigen

Nu kunnen jullie de lampion bevestigen aan een lampion-stok of aan een stok/tak en het lichtje in de lampion hangen.
De lampion bevestigen aan een klant-en-klare lampionstok is simpel, met een stok en een los fietslampje is het even knutselen.

Trek eerst het stukje draad of wol door het eerste gaatje. Daarna rijg je de draad of wol door het lampje en vervolgens trek je het draad door het tweede gaatje. Het lampje bevindt zich nu in de lampion en zou je in het midden eventueel met een plakbandje kunnen vastplakken zodat het niet beweegt. Knoop je de uiteindes van het draad of wol aan de stok vast. En klaar! Jullie kunnen nu de deur uit met jullie zelfgemaakte lampion!

maak eenvoudig een lampion en versier deze

Een lampion maken met een ander ontwerp

Een lampion maken met een ander ontwerp kan natuurlijk ook. Gebruik voor de volgende tips ook weer een gekleurd stevig A4-papier of karton. Prik bijvoorbeeld met een prikpen (of passer, als je geen prikpen hebt) in het A4-tje de omtrek van een figuur naar keuze, bijvoorbeeld een Disneyheld of een Pokémon. Een pons in verschillende figuurtjes kun je ook gebruiken. Het licht van het lampje schijnt er dan leuk doorheen in het donker.

Een lampion maken in Halloweenthema? Voor een spooky Halloween lampion kun je ogen en een mond uitknippen of -prikken om bijvoorbeeld een spook of een ‘pompoengezicht’ te maken. Iets meer werk, maar wel heel leuk: een pompoenlampion maken van stroken oranje papier en een groen kroontje.

Heb je een dierenvriend in huis? Geef de lampion dan bijvoorbeeld kattenoren, een staart, ogen en snorharen. Of knip verschillende dierenvormen uit en plak ze rondom.

Een makkelijke lampion maken die de show steelt? Daar heb je maar één A4 voor nodig en een schaar. Vouw het blad dubbel. Maak de vouw scherp met je nagel. Vouw dan de rand aan de ‘open’ kant op ongeveer 2 centimeter om. Knip vanaf de vouwlijn in het midden van het papier strookjes (ongeveer 1 centimeter breed) tot aan de ‘2 centimeter vouwrand’. Vouw het blad weer uit en plak de uiteinden aan elkaar zodat er een koker ontstaat. Hengsel en lampje eraan (zie stap 5) en je lampion is klaar. Blijft je lampion niet mooi in de plooi als ie aan de stok hangt? Plak dan aan de binnenkant aan beide kanten een strook papier zodat de lampion zijn vorm blijft houden.

Op z’n Amerikaans een pompoenlampion maken met ogen en een mond is ook te gek! Wel zwaar misschien, dus misschien leuker als decoratie thuis. De inhoud van de pompoen kun je natuurlijk gebruiken voor een heerlijk pompoenrecept.