Van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober is het weer Kinderboekenweek! Met een uitroepteken, want van alle boeken op de wereld zijn kinderboeken toch wel echt de leukste. Zelf ben ik dol op mooie prentenboeken en het fijnste moment van de dag vind ik nog altijd het voorlezen aan mijn zoontje voordat hij gaat slapen. Maar ik dwaal af: Kinderboekenweek 2019 heeft als thema 'Reis mee!' waarbij voertuigen en reizen centraal staat. Kijk mee naar de boeken die aanbevolen zijn per klas. Lekker veel kinderboekeninspiratie voor alle leeftijden:

Kinderboekenweek groep 1 en 2

Willewete – De fiets

Schrijver: Lucas Arnoldussen
Illustraties: Mark Janssen

Hoe zag de eerste fiets eruit? Hoeveel soorten fietsen bestaan er? Welke sporten kan je allemaal doen op de fiets? In dit boek worden al je vragen over fietsen beantwoord. Daarnaast vind je in Willewete ook leuke versjes, een grote uitklappagina, een miniquiz en je kunt ook nog leren hoe je een band moet plakken.

Alle dieren drijven

Schrijver: Gideon Samson
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Op een dag had hij er genoeg van: de mensen bleven maar troep maken en ruzie maken. Hij begon te roepen, maar niemand wilde naar hem luisteren. Op één man na, een man die kon bouwen. Over de kracht van vertrouwen en vriendschap. Een creatieve bewerking van het verhaal van de Ark van Noach, geschreven vanuit het perspectief van God wiens naam bewust uit het boek is weggelaten.

Welkom thuis, bever!

Schrijver en illustrator: Magnus Weightman

Bever gaat op avontuur, maar hij verdwaalt. Dan komt hij Akita de Hond tegen die in zijn luchtballon de wereld rondreist. Akita wil Bever helpen om weer thuis te komen. Maar hoe ziet het huis van Bever er eigenlijk uit? Ga mee op een ontdekkingsreis langs wonderlijke woningen van dieren.

Varen! Een zoek- en ontdekboek

Schrijver: Doro Göbel
Illustraties: Peter Knorr

Ga mee op avontuur in de wereld van kapitein Kate, de bemanning en alle passagiers. Zoek en ontdek allerlei soorten vaartuigen: van roeiboot tot vrachtschip, van politieboot tot pont en nog veel meer.

De droomreis van neef Karel

Schrijver: Rick de Haas, Nicolle van den Hurk, Els Vermeltfoort
Illustraties: Els Vermeltfoort

Neef Karel kan heel goed fantaseren. Aan zijn muizenvriendjes vertelde hij altijd fantastische verhalen over de wereldreis die hij ooit eens keer zou maken. Maar de muizen geloofden niet meer dat hij zou gaan. Tot Karel op een dag echt vertrekt. Hij neemt afscheid van zijn vriendjes, die hem uitzwaaien. Hoe zou zijn wereldreis verlopen?

GROEP 3 & 4

Het stuur van Tuur

Schrijver: Riet Wille
Illustraties: Frank Daenen

Vik gaat naar school. Op de eerste dag gaat hij wandelend, op de tweede dag neemt hij de fiets. Hij gaat ook met een kar, een bus, een koets en zelfs met een slee. Elke keer beleeft hij een nieuw avontuur. Een vrolijk AVI-boek vol rijmpjes en zoek- en taalspelletjes.

Alle hens aan dek

Schrijver: Bette Westera
Illustraties: Joanne Lew-VriethoffR

Peter-Paul wil later piraaat worden. Dan komt hij ineens terecht op een piratenschip, de Draculus Drie. De bemanning, bestaande uit Hens 1, Hens 2 en Hens 4 (nice one, schrijver!), leert hem alles over het leven aan boord: enteren, zeilen strijken en hozen. Maar waar is Hens 3 eigenlijk gebleven?

Ik reis de wereld rond

Schrijver: Henrietta Drane
Illustraties: Katy Halford

Er zijn zo veel manieren om te reizen, en dan niet alleen per vliegtuig, boot, auto of trein. Bijvoorbeeld een segway of skies. En hoe bereik je bijvoorbeeld het topje van een hoge berg? En ­wat heb je nodig voor een reis naar de maan?

De liedjesatlas

Schrijver: Koos Meinderts
Illustraties: Annette Fienieg

De liedjesatlas is een superleuke bundel met populaire kinderliedjes uit de hele wereld. Koos Meinderts bewerkte voor dit boek liedjes uit onder andere Rusland (‘De blauwe trein’), Canada (‘Er was er eens een vissersbootje’), Nieuw-Caledonië (‘Ik moet gaan’), Australië (‘Wie gaat mee uit varen?’). Uiteraard met een CD zodat je de liedjes mee kunt luisteren.

De Veerman

Schrijver en illustrator: Paula Gerritsen

Een oude veerman heeft zijn hele leven al dezelfde route gevaren: heen en weer tussen twee oevers. Op een mooie dag besluit hij het avontuur tegemoet te gaan. Hij snijdt de touwen van zijn pontje los en laat zich met de stroom mee de rivier af zakken om te zien wat de wereld nog meer in petto heeft. Uiteindelijk belandt de veerman op een plek waar hij wil wonen en van een weids uitzicht kan genieten.

GROEP 5 & 6

Pech onderweg – Over barre tochten en rampzalige reisjes

Schrijver: Jozua Douglas en Tosca Menten
Illustraties: Geert Gratama

Een nieuwe bundel vol verhalen over het thema van de Kinderboekenweek: een tijdmachine reist onbedoeld naar de dinosaurustijd, een duikbootje valt ten prooi aan een woest wezen en een spookkarretje neemt per ongeluk de verkeerde afslag in een spookhuis. De verhalen worden afgewisseld met grappige rijmpjes, reistips en nieuwe spreuken en wijsheden.

Zo werkt het! Machines & voertuigen

Schrijver: John Farndon
Illustraties: John Paul

Alle belangrijke vragen over voertuigen worden beantwoord in dit boek: Hoe landt een straaljager op een vliegdekschip? Hoe bestuur je een heteluchtballon? Hoe diep is men met een boot al onder water geweest? In dit boek ontdek je de fascinerende wereld van machines en voertuigen. Je komt te weten hoe ze werken, welke speciale kenmerken ze hebben, en ziet dwarsdoorsneden en detailtekeningen van allerlei wonderlijke mechanismen.

Niemand houdt Don Carlo tegen

Schrijver: Oliver Scherz
Illustraties: Mark Janssen en Peter Schössow

Carlo’s vader woont sinds een tijdje in Palermo. Carlo mist hem enorm en besluit hem zelf op te zoeken. Helemaal alleen gaat hij op weg, met de internationale nachttrein, de taxi en de veerboot. Zonder ticket en zonder precies te weten hoe hij moet reizen begint hij aan een avontuur, dat hem dwars door Italië voert.

Abeltje

Schrijver: Annie M.G. Schmidt
Illustraties: Philip Hopman

Jeugdsentiment, dit boek. Als je het verhaal nog niet kent: een nieuwsgierige jongen genaamd Abeltje gaat werken als liftjongen in het warenhuis Knots. Hij weet dat hij eigenlijk niet op het bovenste knopje van de lift mag drukken, maar nieuwsgierig als hij is doet hij het toch. De lift schiet door het dak hoog de lucht in en komt terecht in New York. Daar begint een lange reis vol avonturen.

Dr. Proktors Teletijdtobbe

Schrijver: Jo Nesbø
Illustraties: Georgien Overwater

Bulle en Lise krijgen een kaart van doktor Proktor uit Parijs. Hij heeft zijn oude uitvinding, de teletijdtobbe, aan de praat gekregen en zit nu in het verleden – en diep in de problemen! Bulle en Lise gaan hem helpen en reizen hem achterna. Ze komen allerlei historische figuren tegen. Lukt het hen om de loop van de geschiedenis te veranderen?

GROEP 7 & 8

Bestemming onbekend

Schrijver en illustrator: Paul Mosier

De oma van Rider gaat dood en ze heeft nu nog maar één familielid bij wie ze terechtkan. Met de trein reist ze er naartoe. Tijdens de reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is met bijzondere bewoners die ze steeds beter leert kennen maar van wie ze ook weer afscheid moet nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar.

De reis van Yarim

Schrijver: Hans Hagen
Illustraties: Philip Hopman

Na een gevecht met een leeuw raakt Yarims arm verlamd. Hij wordt door zijn vader verkocht aan koningin Ku Bau, en zij stuurt hem met een karavaan naar Pakistan om materiaal te halen van haar graf. Kort nadat de koningin is gestorven keert de karavaan terug. Yarim verstijft van schrik als hij de wens van Ku Bau hoort. Moet hij gif drinken en Ku Bau volgen in de dood?

Boreas en de zeven zeeën

Schrijver: Mina Witteman

De ouders van Boreas doen de laatste tijd zo geheimzinnig. Maar dan vertellen ze hem eindelijk hun plan: ze gaan drie jaar rond de wereld zeilen. Maar dat wil Boreas helemaal niet. In het begin verveelt hij zich vreselijk aan boord. Maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur.

Auto's, treinen & vliegtuigen

Schrijver: Clive Gifford

Ga mee met een geweldige rit langs alles wat rijdt, vaart en vliegt! Met meer dan 1.000 foto’s en een veelvoud daarvan aan interessante weetjes vervoert deze encyclopedie je langs blitse raceauto’s, luxe cruiseschepen, oude stoomlocomotieven en prachtige zweefvliegtuigen.

Rivieren

Schrijver: Peter Goes

In dit boek vaar je mee op een indrukwekkende reis rond de wereld: van de Nijl tot de Amazone, van de Mekongdelta tot de Mississippi en van de Donau tot de Thames. Een adembenemend boek boordevol weetjes over natuur, cultuur en geschiedenis.