Vroeger bood carnaval traditionele regio's met een sterke katholieke of orthodoxe traditie een kans op een laatste keer goed uit het dak gaan in de aanloop naar een periode van vasten vóór Pasen. Vandaag combineren heel wat mensen over de hele wereld de oude tradities met het einde van de winter. Wij hebben voor jou de 6 populairste steden ter wereld verzameld waar je de allombekende vreugdevolle straatfeesten op de meest uitbundige manier kunt ervaren

1. Rio de Janeiro in Brazilië

Cariocas – de inwoners van Rio – houden van het carnavalsseizoen. Voor heel wat mensen wereldwijd staat een reis naar Rio de Janeiro tijdens carnaval op hun bucketlist. Vorig jaar verwelkomde Rio meer dan een miljoen feestvierders. Gelukkig heeft dit mekka voor carnavalliefhebbers zijn stedelijke mobiliteitsinfrastructuur enorm verbeterd in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio in 2016. Galeão International Airport verwerkt nu gemakkelijk 17 miljoen bezoekers per jaar met ultramoderne faciliteiten, waardoor je snel je weg vindt. En snel bewegen is wat je tijdens carnaval in Rio wilt doen. Terwijl het hoogtepunt de belangrijkste parade is die culmineert in de Sambodromo, zijn er tientallen andere evenementen met rivaliserende sambascholen te vinden in de immense metropool.

2. Keulen in Duitsland

In Keulen weten de inwoners hoe ze moeten feesten, dus waarom wachten tot februari? Het officiële carnaval-seizoen, het “vijfde seizoen” genoemd of Kölner Karneval, begint al op 11 november. Maar het echte werk begint met de parade op roze maandag (de dag voor Vastenavond, ook bekend als Mardi Gras). De stoet omvat massieve, versierde praalwagens, vaak met een satirisch thema, die de politici voor de gek houden. Om feestvierders (ook bijna een miljoen!) te helpen, werkte telecom-gigant T-Systems samen met een van de carnaval-organisatoren om een __stadsapp met een 'parade-tracker' te ontwikkelen. Bezoekers verliezen niet langer hun weg in de stad en missen ook geen enkel hoogtepunt van het feest.

3. Goa in India

Zoals op veel beroemde carnavalsplekken in de wereld, volgde het festival de vroege Europese ontdekkingsreizigers. De Portugezen, die eeuwenlang (tot 1961) in deze regio van India regeerden, brachten hun carnaval-tradities over, waaronder gitaarmuziek en fado-zang. Vandaag wordt carnaval gevierd in Goa met een vierdaagse viering. Deze viering is een mengeling van hindoeïstische en christelijke gebruiken met bijvoorbeeld vuurwerk om de goden wakker te maken. Als je van plan bent om carnaval in Goa te vieren, en zelfs alleen de optochten wilt bezoeken, raden we aan om oude kleding te dragen, want je zult worden overgoten met emmers gekleurd water!

4. Sydney in Australië

Sinds 1978 wordt carnaval elk jaar in Sydney uitbundig gevierd, voornamelijk door de LGTB-gemeenschap. Het Sydney Gay & Lesbian Carnaval is uitgegroeid tot een van de grootste LGBT-festivals ter wereld, waar honderdduizenden mensen aanwezig zijn. Sydney is in toenemende mate een podium voor dergelijke wereldevenementen. Om de drukte in het centrum veilig en efficiënt aan te kunnen, heeft de stad zwaar geïnvesteerd in de stedelijke mobiliteitsinfrastructuur, door nieuwe en modernere metrostations te bouwen om een __snelle toegang voor alle bezoekers te garanderen, met name voor hen met fysieke handicap.

5. Moskou in Rusland

We associëren carnaval vaak met loslaten, wat niet zo gemakkelijk is in koudere klimaten. In Moskou worden feestvierders niet minder verwend met loslaten, ze krijgen gewoon wat minder naaktheid te zien! Tijdens Maslenitsa, de boter-week, krijgt iedereen de week vrij om zichzelf te vullen met heerlijke pannenkoeken, het verbranden van strofiguren en elkaar lachend met zware zakken te slaan. Is er een betere manier om boete te doen? Als je achteraf de bijgekomen extra kilo's moet wegwerken, ga dan naar een van de observatiedekken van Moskou, zoals Federation Tower en neem de trap maar dan twee treden tegelijk! Probeer niet te worden verleid door de snelle lift.

6. Luanda in Angola

Het zal voor liefhebbers van muziek en carnaval geen verrassing zijn dat de Braziliaanse Samba-muziek zijn geschiedenis terugvoert naar de Semba-muziek van Angola. De hoofdstad, Luanda, blijft de banden tussen deze twee culturen onderstrepen door elk jaar haar eigen carnavaltradities te presenteren. De fantastische, glinsterende kostuums, de torenhoge hoofddeksels en de dansers die door de straten achter de carnaval-koning en koningin paraderen, biedt je als fan van carnaval het perfecte straatfeest.