Als de zon schijnt en de temperaturen zijn aangenaam, dan is het vaak geen moeite om naar buiten te gaan. Maar buiten spelen in de herfst en winter, daar zijn we vaak wat moeilijker voor te porren. Althans, ik ervaar dat zowel bij mijn kind als bij mezelf. En toch is het heel goed en belangrijk om iedere dag even lekker buiten te zijn, ook als het koud is. Vind je het in de koudere (en nattere) maanden van het jaar moeilijk om naar buiten te gaan met je kinderen? We hebben een paar tips op een rij gezet voor wat inspiratie. Naar buiten!

Speurtocht Lotje met GPS

Op zoek naar leuke tips kwam ik dit tegen: GPS speurtochten in de natuur voor kinderen. Dat is leuk zeg! Met de app izi.travel kun je speurtochten doen van ‘Lotje van Zomeren’. Lotje is een fictief figuur die samen met haar broer en neef speurtochten heeft bedacht in de natuur, omdat ze gewoon wandelen in de natuur saai vindt.

Tijdens de speurtochten moet je op zoek naar de geheime sleutels die verstopt zijn langs de route. Deze sleutels moet je vinden en dan kom je op de leukste plekken. Van tevoren weet je niet waar de route heen loopt, pas bij de volgende sleutel krijg je weer een aanwijzing. Voor elke sleutel krijg je punten en onderweg krijg je vragen om nog meer punten te verzamelen. Deze GPS speurtochten van Lotje zijn heel leuk om te doen voor kinderen van ongeveer 6 tot ongeveer 12 jaar.

In het bos buiten spelen in de herfst en winter

In de herfst is er genoeg te doen in het bos dat een wandeling extra leuk maakt. Mooie bladeren, eikels en kastanjes verzamelen om thuis mee te knutselen bijvoorbeeld. Maar ook in de winter kan het bos echt heel leuk zijn.

Heel leuk om te doen is een speurtocht doen of zelf leuke opdrachten verzinnen. In sommige bossen in Nederland heb je kabouterpaden waar je een leuke route kunt lopen met opdrachtjes. Maar zelf op pad gaan en creatief zijn is net zo leuk. Een paar tips om een wandeling in het bos extra leuk te maken met kinderen:

 • Verzamel bosschatten om thuis een museum mee in te richten of om thuis te gaan herfst knutselen;
 • Noem steeds een letter en zoek samen met je kind in het bos naar iets wat met die letter begint;
 • Ga bosjutten: maak een soort bingo-kaart met elementen die je kind kan afstrepen zodra er eentje gevonden is. Zet er bijvoorbeeld de volgende dingen op: een vogel, een spinnenweb, een groen blad, een eekhoorn, een dennenappel, een pootafdruk, een holletje van een dier, twee dezelfde stenen etc;
 • Verzamel takken (die op de grond liggen natuurlijk) en bouw een grote hut of juist een klein hutje voor kaboutertjes;
 • Heeft het net geregend? Ga op modderplassenjacht! Laarzen aan, het bos in en ga als eerste op zoek naar een grote stok. Met die stok kun je voelen hoe diep een modderpoel is, maar bijvoorbeeld ook moddersoepjes maken en je gebruikt het als wandelstok. En dan: in de plassen springen, speuren naar de diepste modderpoel en vooral veel lol maken. Wel even een extra setje kleding meenemen…

Buiten-picknick-in-de-winter.

Ga de tuin in!

Geen zin om ver van huis te gaan? Dat hoeft helemaal niet, want in je eigen tuin is genoeg te doen. Ook in de koude maanden kun je gebruik maken van je tuin, zeker als je niet alles volgetegeld heb (echt hoor: tegels eruit, groen en bloem erin, zo veel beter voor het milieu én leuker voor je kinderen). Een paar leuke tips om samen te doen in de tuin als je gaat buiten spelen in de herfst en winter:

 • Maak een speurtocht in je tuin, door middel van opdrachten, vragen en raadplaatjes;
 • Doe eens gek en ga picknicken in de winter! Maak wat lekkers klaar, kleed je extra warm aan, zorg voor een thermoskan met thee of warme chocolademelk en neem extra dekentjes mee;
 • Tuinhulpje: maak samen de tuin winterklaar of juist klaar voor de lente. Kinderen vinden het vaak superleuk om te helpen en vanaf een jaar of 4 zijn kleine klusjes prima te doen: blaadjes vegen, een beetje snoeien, of gewoon lekker in de tuin laten prutsen terwijl jij het werk doet;
 • Knutsel samen vetbolletjes of een slinger met pinda’s voor de vogels en hang ze samen op buiten;
 • Beestjes en plantjes zoeken: ga op onderzoek uit in je tuin als een echte bioloog met een schepje, een potje en een vergrootglas. Schep wat aarde uit de tuin en ontdek welke diertjes erin zitten;
 • Spelen: waarom alleen in de zandbak spelen in de zomer? Of voetballen, trampolinespringen, jeu des boules… Laat je niet weerhouden door kou en/of regen, maak er samen wat leuks van als je gaat buiten spelen in de herfst en winter.

Strand in de winter

Naar het strand? In de winter? Ja! Het is heerlijk om op een koude dag lekker uit te waaien op het strand, ook als het geen zwembroeken- en bikiniweer is. Kleed je goed warm aan – vergeet muts, handschoenen en sjaal niet – en neem een tas vol strandspullen mee. Want ook in de winter kun je zandkastelen bouwen en grachten graven. Heerlijk buiten spelen in de herfst en winter! Of maak een wandeling, neem de vlieger mee en eindig na een uurtje, anderhalf uur in een warme strandtent voor lunch of een kop warme chocolademelk met iets lekkers.

Over leuke strandtenten gesproken: tip! Afgelopen week gingen we samen met een vriendje van Finn en zijn moeder op een zonnige koude dag naar Noordwijk, daar vind je de superleuke strandtent ‘Winter Lodge’. Wel even reserveren voor de lunch, ze zitten al snel bomvol.

Geocaching

Geocaching is iets wat je over de hele wereld kunt doen en je hebt er eigenlijk niets voor nodig, alleen de Geocaching app en GPS op je telefoon. Het is een heel toegankelijke manier om erop uit te gaan, want je kunt het gewoon in je eigen buurt doen. Heel leuk om op deze manier plekken te ontdekken waar je niet eerder bent geweest.

Het idee is dat mensen een zogenaamde ‘cache’ verstoppen ergens in het bos, een woonwijk, waar dan ook, en de locaties van deze caches worden gedeeld in de app door de exacte locatie te melden. Andere gebruikers kunnen via deze coördinaten de caches vinden. Klinkt ingewikkeld en misschien nerdy, maar iedereen kan het doen en het is echt heel leuk.

Geocaching-Buiten-spelen-in-de-herfst-en-winter

Er is een verscheidenheid aan soorten caches. Dat kunnen bewaardoosjes zijn, oude munitiekisten, of kleine kastjes. In een cache zit een logboek en vaak ook iets om te ruilen. Als je de cache hebt gevonden, kun je in het logboek schrijven (en dus ook lezen wie er al eens is geweest) en kom je misschien wel een schat tegen. Vaak wordt in de cache de vinder gevraagd om iets uit te cache mee te nemen en hiervoor in de plaats weer iets achter te laten.

Kijk voor meer informatie – bijvoorbeeld hoe je heel eenvoudig kunt starten – op Geocaching.nl

Sneeuwpret

Tja, het is een beetje geluk hebben, maar áls het er eenmaal ligt is het dolle pret toch? Als er sneeuw ligt heb je geen andere keuze dan de boel de boel laten en naar buiten te gaan. Want voor je het weet is het weer weg. Sleeën, sneeuwballengevechten, een sneeuwpop of een iglo bouwen, dierensporen zoeken, een speurtocht in de sneeuw… Oh, ik hoop zo dat het deze winter nog gaat sneeuwen!

Kleed je goed aan als je gaat buiten spelen in de herfst en winter

Weer of geen weer, je kunt altijd naar buiten. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je gekleed bent op het weer. Zorg voor een goede wintergarderobe met een lekker regenpak, een buitenspeelpak dat lekker warm is, handschoenen of wanten die waterdicht zijn en lekkere (gevoerde) laarzen. Dan is het gewoon een kwestie van gaan. En het hoeft echt niet iedere dag uren, al is het een klein rondje met driewieler, fiets of step, buiten zijn en spelen is voor kinderen heel belangrijk. Veel plezier als je gaat buiten spelen in de herfst en winter!