Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Als je op pad gaat met je kind met de auto, moet het kind wel veilig in de auto zitten. Waar moet je op letten? De regels hiervoor zijn ontzettend belangrijk. De algemene regel is dat alle kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje in de auto moeten zitten. In sommige landen ligt deze grens zelfs op 1,50 meter. Het maakt hierbij niet uit of ze nu voor- of achterin de auto zitten. Het kinderzitje moet ook nog eens goed passend kinderzitje zijn.

Voorin of achterin?

Het kinderzitje mag zowel op de voorstoel of op de achterbank worden geplaatst. Beide situaties zijn toegestaan. Het kinderzitje mag alleen nergens worden geplaatst waar een airbag actief is. Er wordt wel aangeraden om het zitje van baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te plaatsen. Maar in welke richting de baby ook zit, de airbag moet altijd uit.

Europese veiligheidseisen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een goedgekeurd autostoeltje of zittingverhoger. Zowel het stoeltje voor de baby als voor oudere kinderen moet voldoen aan Europese veiligheidseisen. Volgens de nieuwste veiligheidseisen moet het stoeltje een i-Size stoeltje zijn. Het verschil tussen de oude (R44) en nieuwe regelgeving (i-Size) voor autostoelen voor kinderen kun je hier lezen.

Ontheffing voor een autostoeltje

Nu je een goedgekeurd stoeltje hebt en weet waar je deze moet plaatsen, is het minstens zo belangrijk om de autostoel goed te bevestigen. Volg de instructies van de fabrikant op die in de gebruiksaanwijzing uitvoerig staan beschreven. Er zijn speciale instructiefilmpjes voor als je zeker wil weten dat je goed doet.

Gebruik voor de autozitjes de gordels die in het zitje zitten (voor de kleinsten) of de normale autogordel als je kind al in een groter stoeltje zit. Bij autozitjes mag je nooit gebruik maken van gordelverlengers. Je kunt dan beter een andere autogordel in de auto laten zetten.

In uitzonderlijke gevallen kun je ontheffing krijgen voor het gebruik van een autostoeltje, bijvoorbeeld als je kind door medische redenen niet in een autostoeltje kan. Ook hoeft er niet altijd een autozitje te zijn als het gaat om incidenteel vervoer, bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje. De afstand mag dan niet meer dan 50 kilometer zijn en het kind moet wel in een gordel. Er mogen nooit twee kinderen in een gordel.

Rij veilig en voordelig

Behalve een goed stoeltje is voor de veiligheid van je kind ook een degelijke auto belangrijk. Laat daarom altijd de auto waar je een kind in vervoert regelmatig controleren en een beurt geven. Het is niet alleen belangrijk dat de remmen het goed doen, maar ook de autogordel moet bijvoorbeeld goed werken.

Controleer ook je autoverzekering op de inzittendenverzekering of kijk gewoon eens of de autoverzekering nog steeds aan je wensen voldoet en je niet te veel betaalt. Betaal je wel te veel? Dan is het tijd om over te stappen. Tenslotte kun je voor het geld wat je hiermee bespaart weer leuke dingen met je kind doen.

Lees ook ons artikel Zit je kind veilig in de auto? Check dit regelmatig

Dit artikel bevat gesponsorde links