10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Als je op pad gaat met je kind met de auto, moet het kind wel veilig in de auto zitten. Waar moet je op letten? De regels hiervoor zijn ontzettend belangrijk. De algemene regel is dat alle kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje in de auto moeten zitten. In sommige landen ligt deze grens zelfs op 1,50 meter. Het maakt hierbij niet uit of ze nu voor- of achterin de auto zitten. Het kinderzitje moet ook nog eens goed passend kinderzitje zijn.

Voorin of achterin?

Het kinderzitje mag zowel op de voorstoel of op de achterbank worden geplaatst. Beide situaties zijn toegestaan. Het kinderzitje mag alleen nergens worden geplaatst waar een airbag actief is. Er wordt wel aangeraden om het zitje van baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te plaatsen. Maar in welke richting de baby ook zit, de airbag moet altijd uit.

Europese veiligheidseisen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een goedgekeurd autostoeltje of zittingverhoger. Zowel het stoeltje voor de baby als voor oudere kinderen moet voldoen aan Europese veiligheidseisen. Volgens de nieuwste veiligheidseisen moet het stoeltje een i-Size stoeltje zijn. Het verschil tussen de oude (R44) en nieuwe regelgeving (i-Size) voor autostoelen voor kinderen kun je hier lezen.

Ontheffing voor een autostoeltje

Nu je een goedgekeurd stoeltje hebt en weet waar je deze moet plaatsen, is het minstens zo belangrijk om de autostoel goed te bevestigen. Volg de instructies van de fabrikant op die in de gebruiksaanwijzing uitvoerig staan beschreven. Er zijn speciale instructiefilmpjes voor als je zeker wil weten dat je goed doet.

Gebruik voor de autozitjes de gordels die in het zitje zitten (voor de kleinsten) of de normale autogordel als je kind al in een groter stoeltje zit. Bij autozitjes mag je nooit gebruik maken van gordelverlengers. Je kunt dan beter een andere autogordel in de auto laten zetten.

In uitzonderlijke gevallen kun je ontheffing krijgen voor het gebruik van een autostoeltje, bijvoorbeeld als je kind door medische redenen niet in een autostoeltje kan. Ook hoeft er niet altijd een autozitje te zijn als het gaat om incidenteel vervoer, bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje. De afstand mag dan niet meer dan 50 kilometer zijn en het kind moet wel in een gordel. Er mogen nooit twee kinderen in een gordel.

Rij veilig en voordelig

Behalve een goed stoeltje is voor de veiligheid van je kind ook een degelijke auto belangrijk. Laat daarom altijd de auto waar je een kind in vervoert regelmatig controleren en een beurt geven. Het is niet alleen belangrijk dat de remmen het goed doen, maar ook de autogordel moet bijvoorbeeld goed werken.

Controleer ook je autoverzekering op de inzittendenverzekering of kijk gewoon eens of de autoverzekering nog steeds aan je wensen voldoet en je niet te veel betaalt. Betaal je wel te veel? Dan is het tijd om over te stappen. Tenslotte kun je voor het geld wat je hiermee bespaart weer leuke dingen met je kind doen.

Lees ook ons artikel Zit je kind veilig in de auto? Check dit regelmatig

Dit artikel bevat gesponsorde links