Kidsproof verwarmen: Een radiator in de kinderkamer

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van de kinderkamer, maar het is wel onmisbaar voor een fijne temperatuur: een radiator in de kinderkamer. Wist je dat er speciaal voor de kinderkamer zogenaamde lage temperatuurverwarmingen bestaan?...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

Tips voor een leuke babyshower

De babyshower komt uit de Verenigde Staten waar het er (naar Nederlandse begrippen) nogal groots en meeslepend aan toe kan gaan. Een afgehuurde locatie met een lange gastenlijst, uitnodigingen, hapjes en versieringen op basis van een thema, veel en dure cadeaus voor...

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

5 tips voor kinderkleding voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Dat is een tijd vol cadeautjes, lekker eten, familie, feest en natuurlijk mooie kleren. Om er ook dit jaar iets moois van te maken vind je hieronder vijf tips voor kinderkleding voor de feestdagen. De kinderen zijn waarschijnlijk echt...

Als je op pad gaat met je kind met de auto, moet het kind wel veilig in de auto zitten. Waar moet je op letten? De regels hiervoor zijn ontzettend belangrijk. De algemene regel is dat alle kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje in de auto moeten zitten. In sommige landen ligt deze grens zelfs op 1,50 meter. Het maakt hierbij niet uit of ze nu voor- of achterin de auto zitten. Het kinderzitje moet ook nog eens goed passend kinderzitje zijn.

Voorin of achterin?

Het kinderzitje mag zowel op de voorstoel of op de achterbank worden geplaatst. Beide situaties zijn toegestaan. Het kinderzitje mag alleen nergens worden geplaatst waar een airbag actief is. Er wordt wel aangeraden om het zitje van baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te plaatsen. Maar in welke richting de baby ook zit, de airbag moet altijd uit.

Europese veiligheidseisen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een goedgekeurd autostoeltje of zittingverhoger. Zowel het stoeltje voor de baby als voor oudere kinderen moet voldoen aan Europese veiligheidseisen. Volgens de nieuwste veiligheidseisen moet het stoeltje een i-Size stoeltje zijn. Het verschil tussen de oude (R44) en nieuwe regelgeving (i-Size) voor autostoelen voor kinderen kun je hier lezen.

Ontheffing voor een autostoeltje

Nu je een goedgekeurd stoeltje hebt en weet waar je deze moet plaatsen, is het minstens zo belangrijk om de autostoel goed te bevestigen. Volg de instructies van de fabrikant op die in de gebruiksaanwijzing uitvoerig staan beschreven. Er zijn speciale instructiefilmpjes voor als je zeker wil weten dat je goed doet.

Gebruik voor de autozitjes de gordels die in het zitje zitten (voor de kleinsten) of de normale autogordel als je kind al in een groter stoeltje zit. Bij autozitjes mag je nooit gebruik maken van gordelverlengers. Je kunt dan beter een andere autogordel in de auto laten zetten.

In uitzonderlijke gevallen kun je ontheffing krijgen voor het gebruik van een autostoeltje, bijvoorbeeld als je kind door medische redenen niet in een autostoeltje kan. Ook hoeft er niet altijd een autozitje te zijn als het gaat om incidenteel vervoer, bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje. De afstand mag dan niet meer dan 50 kilometer zijn en het kind moet wel in een gordel. Er mogen nooit twee kinderen in een gordel.

Rij veilig en voordelig

Behalve een goed stoeltje is voor de veiligheid van je kind ook een degelijke auto belangrijk. Laat daarom altijd de auto waar je een kind in vervoert regelmatig controleren en een beurt geven. Het is niet alleen belangrijk dat de remmen het goed doen, maar ook de autogordel moet bijvoorbeeld goed werken.

Controleer ook je autoverzekering op de inzittendenverzekering of kijk gewoon eens of de autoverzekering nog steeds aan je wensen voldoet en je niet te veel betaalt. Betaal je wel te veel? Dan is het tijd om over te stappen. Tenslotte kun je voor het geld wat je hiermee bespaart weer leuke dingen met je kind doen.

Lees ook ons artikel Zit je kind veilig in de auto? Check dit regelmatig

Dit artikel bevat gesponsorde links