Kinderfeestje organiseren: Handige tips

Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging...

Moederdag in een samengesteld gezin – 5 tips voor bonusmoeders

Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een...

Tijd besparen: 8 handige tips

Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...

Pijn bij borstvoeding, wat te doen?

Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...

Als je op pad gaat met je kind met de auto, moet het kind wel veilig in de auto zitten. Waar moet je op letten? De regels hiervoor zijn ontzettend belangrijk. De algemene regel is dat alle kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje in de auto moeten zitten. In sommige landen ligt deze grens zelfs op 1,50 meter. Het maakt hierbij niet uit of ze nu voor- of achterin de auto zitten. Het kinderzitje moet ook nog eens goed passend kinderzitje zijn.

Voorin of achterin?

Het kinderzitje mag zowel op de voorstoel of op de achterbank worden geplaatst. Beide situaties zijn toegestaan. Het kinderzitje mag alleen nergens worden geplaatst waar een airbag actief is. Er wordt wel aangeraden om het zitje van baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te plaatsen. Maar in welke richting de baby ook zit, de airbag moet altijd uit.

Europese veiligheidseisen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een goedgekeurd autostoeltje of zittingverhoger. Zowel het stoeltje voor de baby als voor oudere kinderen moet voldoen aan Europese veiligheidseisen. Volgens de nieuwste veiligheidseisen moet het stoeltje een i-Size stoeltje zijn. Het verschil tussen de oude (R44) en nieuwe regelgeving (i-Size) voor autostoelen voor kinderen kun je hier lezen.

Ontheffing voor een autostoeltje

Nu je een goedgekeurd stoeltje hebt en weet waar je deze moet plaatsen, is het minstens zo belangrijk om de autostoel goed te bevestigen. Volg de instructies van de fabrikant op die in de gebruiksaanwijzing uitvoerig staan beschreven. Er zijn speciale instructiefilmpjes voor als je zeker wil weten dat je goed doet.

Gebruik voor de autozitjes de gordels die in het zitje zitten (voor de kleinsten) of de normale autogordel als je kind al in een groter stoeltje zit. Bij autozitjes mag je nooit gebruik maken van gordelverlengers. Je kunt dan beter een andere autogordel in de auto laten zetten.

In uitzonderlijke gevallen kun je ontheffing krijgen voor het gebruik van een autostoeltje, bijvoorbeeld als je kind door medische redenen niet in een autostoeltje kan. Ook hoeft er niet altijd een autozitje te zijn als het gaat om incidenteel vervoer, bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje. De afstand mag dan niet meer dan 50 kilometer zijn en het kind moet wel in een gordel. Er mogen nooit twee kinderen in een gordel.

Rij veilig en voordelig

Behalve een goed stoeltje is voor de veiligheid van je kind ook een degelijke auto belangrijk. Laat daarom altijd de auto waar je een kind in vervoert regelmatig controleren en een beurt geven. Het is niet alleen belangrijk dat de remmen het goed doen, maar ook de autogordel moet bijvoorbeeld goed werken.

Controleer ook je autoverzekering op de inzittendenverzekering of kijk gewoon eens of de autoverzekering nog steeds aan je wensen voldoet en je niet te veel betaalt. Betaal je wel te veel? Dan is het tijd om over te stappen. Tenslotte kun je voor het geld wat je hiermee bespaart weer leuke dingen met je kind doen.

Lees ook ons artikel Zit je kind veilig in de auto? Check dit regelmatig

Dit artikel bevat gesponsorde links