Heerlijk, je gaat op vakantie om eens lekker te ontspannen. Wanneer je daar bent aangekomen, lukt het je maar niet om te ontspannen. Het valt je zwaar om je werk helemaal aan de kant te zetten. Je bent niet de enige persoon die last heeft van dit verschijnsel. Vooral mensen met een eigen bedrijf hebben moeite om de verantwoordelijkheid een periode naast zich neer te zetten. Wat kun je er aan doen?

1. Een goed begin is het halve werk.

Omdat je zo druk bent met je werk, is het aannemelijk om zo lang mogelijk door te werken en op het laatste moment je spullen te pakken. Het is juist belangrijk dat je je werk op tijd afrond en begint met het voorbereiden van je vakantie. Op deze manier start je je vakantie op een rustige manier en zal dit effect hebben op de rest van je vakantie. Als je terug komt van vakantie is het ook aan te raden niet direct de volgende dag al weer te moeten beginnen met werken. Neem na je vakantie nog een paar dagen de tijd om rustig op te starten. Dit zal je tijdens de vakantie ook meer rust geven.

2. Laat je werk thuis.

Uit een onderzoek blijkt dat mensen die hun werk heel moeilijk kunnen loslaten, hun werk vaak meenemen op vakantie. Mensen die hun werk niet meenemen op vakantie lijken minder aan hun werk te denken, omdat ze de mogelijkheid niet hebben. Vergeet niet je afwezigheidsmelding aan te zetten op je e-mail.

3. Afspraken

Als je samenwerkt in een bedrijf, maak dan duidelijke afspraken met je collega’s. Vertel hen duidelijk welke taken ze van jou over moeten nemen en hoe ze die het beste kunnen uitvoeren. Zeg er ook bij dat je niet bereikbaar bent of alleen in echte noodgevallen. Voor iedereen is het woord ‘noodgevallen’ anders, leg daarbij uit wat je ermee bedoelt. Als je het werk uit handen hebt kunnen geven, zal dit jou een stuk rust geven tijdens je vakantie.

4. Blijf actief.

Wanneer je een lange periode hard hebt gewerkt, is het verraderlijk om op vakantie direct in de luie stoel te gaan zitten. Hierbij loop je het risico dat je in een gat valt. Probeer tijdens je vakantie wel activiteiten te ondernemen. Sla er ook niet in door, want dan kun je alsnog niet ontspannen.

5. Schrijf ideeën op.

Voor creatieve mensen is een vakantie een explosie aan ideeën. Wanneer je tot rust komt en in een andere omgeving bent, zullen er spontaan ideeën ontstaan. Als je je ideeën opschrijft, geef je ze een plekje en kun je ze later weer uitwerken.

6. Wees duidelijk tegenover je medevakantiegangers.

Wat jou kan helpen om minder met je werk bezig te zijn, is het bespreken van je struggles met je reisgenoten. Maak samen afspraken, zo voorkom je dat de ander zich aan jou irriteert. Het is voor jou gelijk een stok achter de deur. Wanneer je toch besluit om door te werken in de vakantie, doe dit dan op een bepaald tijdstip, wat je overlegt met de ander(en). De ander zal dan niet het gevoel hebben dat je steeds met je werk bezig bent.