Heimwee is een moeilijk gevoel om weg te stoppen. Voor veel kinderen is het ver van huis en ver van de bekende wereld zijn erg lastig. Hierdoor kan jouw zoon of dochter tijdens de vakantie een heimwee ontwikkelen om naar huis te gaan. Dit kan een geweldige vakantie flink in de weg staan. Gelukkig hebben wij 5 tips voor jou hoe je om kunt gaan met deze heimwee en wat je ertegen kunt doen om deze vakantieheimwee te voorkomen.

1. Betrek de kinderen bij de vakantieplannen

Het is van groot belang dat je jouw kinderen betrekt bij het plannen van de vakantie. Vertel bijvoorbeeld wanneer jullie de reis geboekt hebben. Zo weet jouw zoon of dochter wat eraan zit te komen en kan hier mentaal op voorbereiden. Het is ook belangrijk om een positief gevoel bij de vakantie te creëren. Lees bijvoorbeeld samen een boek over het land waar jullie naartoe gaan en zoek samen leuke dingen op om te doen. Ook is het een goede voorbereiding om bijvoorbeeld vakantiekleding, zwemkleding en speelgoed voor in de zee te kopen. Zo is jouw kind goed voorbereid op de vakantie en overvalt de reis hem of haar niet.

2. Kindvriendelijke vakantie

Een luxe hotel is natuurlijk hartstikke leuk voor de ouders, maar voor kinderen is dit meestal niet veel aan. Zorg ervoor dat je een vakantie plant dat leuk is voor het hele gezin. Natuurlijk mogen de ouders ook ontspannen tijdens de vakantie, maar probeer dit te combineren met kindvriendelijke uitjes. Een dagje naar het strand of het meer is bijvoorbeeld een perfect uitje voor iedereen! Zo heeft iedereen plezier en hoeft niemand heimwee te hebben naar thuis.

3. Knuffel mee

Het is een goede optie om iets van huis mee te nemen op vakantie. Zo heeft jouw kind niet het gevoel dat het erg ver weg van huis is. Is jouw zoon of dochter gehecht aan een knuffel, bepaald soort speelgoed of boek? Neem dit dan mee voor op vakantie. Eigen beddengoed is ook een perfecte manier om het gevoel van thuis mee te nemen op vakantie.

4. Speelmaatjes

Zorg ervoor dat jouw kind(eren) helemaal niet het gevoel kunnen krijgen dat ze naar huis willen door nieuwe speelmaatjes. Een familiecamping is de beste manier om nieuwe vrienden te maken. Speciale speelgroepen organiseren de leukste activiteiten op de camping en jouw zoon of dochter kan makkelijk nieuwe vrienden maken. Je doet er goed aan om te kiezen voor een camping waar veel Nederlandstalige vakantiegasten komen. Zo hoeven ze hun vriendjes en vriendinnetjes van thuis niet te missen en maken ze nieuwe vrienden voor de vakantie en wellicht wel voor het leven.

5. Het is oké

Mocht de heimwee toeslaan, ga hier dan op de juiste wijze mee om. Het is normaal voor kinderen om hun eigen plek te missen. Het kan moeilijk zijn wanneer alles opeens anders is. Zorg ervoor dat je dit gevoel niet direct uit hun hoofd praat, maar dat je op een positief stimulerende wijze hiermee omgaat. Laat jouw kind de heimwee voelen, maar leg uit dat dit slechts een gevoel is. Dit hoeft niet een leuke vakantie in de weg staan. Focus je op de positieve aspecten van de vakantie en neem de tijd om met z'n allen een leuke vakantie te maken. Probeer minder op thuis te focussen, maar uit te leggen welke leuke dingen jullie nog gaan ondernemen tijdens de vakantie.

Heimwee hoeft een leuke vakantie niet in de weg te staan. Het is normaal dat kinderen hun thuis gaan missen tijdens de vakantie. Probeer de vakantie zo te plannen dat jouw kind goed voorbereid is, zin heeft in de vakantie en dat er genoeg kindvriendelijke activiteiten op de planning staan.