Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk maken. Zeker voor schoolkinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar oud. Ze zien letterlijk meer van de wereld en leren daarvan. Maar het biedt ook voordelen ten opzichte van andersoortige vakanties.

Dit zijn 7 pluspunten voor een autovakantie met kinderen

1. Compact reizen

Je reist als gezin met de auto op een compacte manier: dat slaat niet zo zeer op het efficiënt volstouwen van de auto, maar meer op de ruimte waarin je je als gezin bevindt. Je kunt je kinderen in een rijdende auto moeilijk kwijtraken. Die kans is groter tijdens een trein- of vliegvakantie. Zie op een druk station of vliegveld maar eens alle kikkers in de kruiwagen te houden. Een nachtmerrie voor elke ouder natuurlijk: terwijl de namen van de gezinsleden omgeroepen worden, loop jij ergens in de taxfree zone te zoeken naar je kroost. En eenmaal in het vliegtuig of in de trein willen ze ook nog wel eens aan de wandel gaan. Een autovakantie met kinderen is relaxter.

Tips voor onderweg bij een autovakantie met kinderen

2. De wereld zien

Tijdens een autovakantie met kinderen is onderweg veel meer te zien dan wanneer je een paar uur lang alleen het wolkendek onder je voorbij ziet glijden. Eenmaal over de grens verandert het landschap: geen eindeloze weilanden en bedrijventerreinen, maar glooiende natuurpracht, andere architectuur, een andere taal bij het benzinestation of in het wegrestaurant. Dit is niet alleen leuk, maar ook leerzaam: ook al hebben ze vakantie, het kan geen kwaad om ze wat te vertellen over de omgeving. Denk aan hoe je zelf was, vroeger, tijdens zo’n autovakantie. Je keek je ogen uit!

3. Nergens wachten

Naast het voordeel dat je je eigen vertrouwde vierwieler tot je beschikking hebt (een vertrouwde plek voor kinderen bovendien), is het fijn als je op de plaats van bestemming niet weer met alle bagage naar een autoverhuurbedrijf moet zeulen, waar je dikwijls lang moet wachten. Kinderen worden dan ongedurig. Net als op de luchthavens en treinstations. Wachten is op zich al vervelend, maar wachten met jonge kinderen is een ware bezoeking. Hé, jij hebt ook vakantie! Dus probeer de files te omzeilen en je hoeft alleen maar even te wachten bij de kiosk aan het strand.

autovakantie met kinderen

4. Vermaak, ook op de plaats van bestemming

Onderweg vermaken kinderen zich prima. Je moet ze zoet houden onderweg. Je kunt ze natuurlijk de iPad geven, maar leuker is het nog om liedjes (mee) te zingen, spelletjes te doen, moppen te tappen of de taal van het land van bestemming met zijn allen door te nemen. Als ze moe zijn, vallen ze heerlijk in slaap. Ze zitten in ieder geval veilig achterin de auto, en dichtbij. Niet onbelangrijk: ze kunnen natuurlijk veel meer speelgoed meenemen! Dus ook op de plaats van bestemming is er altijd genoeg te doen.

5. Vrijheid

Het toverwoord ‘roadtrip’ kennen je kinderen heus wel, en anders leg je het ze uit. Het woord is niet meer dan een synoniem voor autoreis, maar het klinkt avontuurlijker. En dat is het ook. Onderweg heb je alle vrijheid om te stoppen wanneer je iets moois of leuks ziet. En zeker wanneer je min of meer op de bonnefooi gaat, met de bungalowtent in de achterbak, heb je natuurlijk de mogelijkheid om de bestemming van het weer af te laten hangen. Zeg niet dat dit met jonge kinderen ‘niet kan’. Maar de vrijheid van de vakantie met je eigen auto staat voorop.

6. Je portemonnee is er blij mee!

Een autovakantie met kinderen is voordelig(er). Trein- en vliegvakanties, zeker met een zonbestemming, zijn nog steeds duurder. Ook op de luchthaven merk je dat. Even allemaal een broodje met een drankje, hop, daar gaan weer een paar tientjes. Terwijl je in de auto gewoon de verse, zelfgemaakte broodjes in de koelbox hebt klaarliggen, met een pak sap of wat dan ook. En natuurlijk: voor de pindakaas en hagelslag is altijd wel ruimte te reserveren.

Autovakantie met kinderen is niet eng

7. Autovakantie met kinderen is niet eng

Tot slot: je hoeft geen extra zaken voor te bereiden. Wel is het belangrijk dat je auto goedgekeurd op weg gaat. Het is natuurlijk voorgekomen dat kinderen bij de slurf van het vliegtuig in paniek raken, of het benauwd krijgen bij alleen al de gedachte aan vliegen. Dat heb je met de auto niet. Net als naar oma & opa of naar het winkelcentrum stappen ze in een voor hen vertrouwd voertuig. Het is dus geen hoogdrempelige manier van reizen. Nee, al met al is het een heerlijke manier van vakantie vieren. De vakantie begint immers al bij de voordeur!