8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

9x Sinterklaas lekkernij voor tijdens de feestavond

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin, maar ook voor heerlijke lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snacks en lekkernijen in stijl. Wij hebben 9 stuks Sinterklaas...

Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

“De meeste ouders denken wel te weten hoe ze hun kinderen veilig moeten vervoeren in de auto. Uit schokkende cijfers van de politie blijkt echter dat maar liefst 84% van de kinderen niet veilig in de auto zit. Daarom geven we je graag een aantal tips voor veilig in de auto met kleine kinderen. Je denkt liever niet aan het ergste dat er kan gebeuren, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het zo belangrijk dat ouders meer over de autoveiligheid van kleine kinderen te weten komen. Met deze tips en tricks verhoog jij de veiligheid in de auto.

veilig in de auto met kleine kinderen maxi cosi

Tegen de rijrichting in vervoeren

Om veilig in de auto met kleine kinderen op pad te gaan, luidt het advies dat baby’s en jonge kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in vervoerd moeten worden. Veel ouders denken dat dit enkel geldt voor de Maxi-Cosi, maar ook autostoelen van peuters en kleuters kunnen beter tegen de rijrichting in geplaatst worden. Bij een ongeluk zal een achterwaarts gericht stoeltje je kind beter kunnen beschermen tegen impact op nek en hoofd. Bij baby’s en kleine kinderen is het hoofd relatief groot. Daarnaast zijn de nek- en rugspieren nog niet zo sterk als bij oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Als je kind in een voorwaartsgerichte autostoel zit is de impact bij een botsing op het hoofdje en de nek enorm groot. Hierdoor kan er zwaar letsel ontstaan. Zoek daarom, voordat je een nieuwe autostoel aanschaft, eerst uit of deze langere tijd achterwaarts geplaatst kan worden. Zo verhoog je de autoveiligheid voor je kinderen aanzienlijk.

Tot welke leeftijd een autostoeltje?

Het is voor veel ouders niet duidelijk tot welke leeftijd hun kind in een autostoeltje vervoerd moeten worden. De leeftijd van je kind is echter niet van belang. Wel de lengte en het gewicht. Tot een lengte van 135 centimeter moet een kind in een autostoel vervoerd worden. Als je kind groter is dan 135 cm, kijk dan of de autogordel over het sleutelbeen loopt. Als de autogordel in de nek van je kind loopt, gebruik dan nog gewoon de kinderautostoel of een zitverhoger. Zodra de gordel niet meer in de nek van je kind snijdt, kun je overstappen op alleen het gebruik van de driepuntsgordel.

Het is tijdens de wintermaanden ook belangrijk om je kind zonder winterjas in zijn stoeltje te zetten. Een winterjas in de auto kan levensgevaarlijk zijn, aangezien de veiligheidsgordel dan niet goed aansluit. Zo zit je dus niet veilig in de auto met kleine kinderen.

Voorin of achterin vervoeren?

Alle kinderen kleiner dan 135 centimeter moeten in een goedgekeurde autostoeltje vervoerd worden. Zodra ze in de juiste stoel zitten, maakt het niet uit of ze achterin of voorin geplaatst worden. Wil je jouw kind op de voorbank plaatsen? Let er dan wel op dat je de airbag uitschakelt. Op een zitplaats met actieve airbag mag je een kind in een autostoeltje niet vervoeren. Als de airbag actief wordt, kan dit ernstig letsel veroorzaken bij het kind.

veilig in de auto met kleine kinderen voor of achterin

Tips voor veilig in de auto met kleine kinderen: Let ook op de autoverzekering

Bij autoveiligheid moet je natuurlijk met allerlei scenario’s rekening houden. Alhoewel je er liever niet aan denkt, behoort ook het krijgen van een auto-ongeluk tot de mogelijke scenario’s. Wist je dat kinderen en andere inzittenden niet standaard zijn meeverzekerd tijdens een ongeluk? Hierdoor kunnen er extra kosten ontstaan bij letsel. Kies daarom voor een autoverzekering met inzittendendekking. Deze keert uit bij letsel na een auto-ongeluk, bij het in- of uitstappen of tijdens het tanken.

Check ook de dekking van je autoverzekering voordat je veilig in de auto met kleine kinderen op pad gaat. Zo dekt een WA-verzekering enkel de schade die jij bij anderen veroorzaakt. Een WA beperkt- of volledig casco heeft meestal de voorkeur (zeker bij jonge auto’s), zodat je samen met je kinderen met een veilig gevoel op pad kunt.