Knibbel, knabbel, knuisje… vannacht ging ik samen met de dreumes overnachten in De Biesbosch in een kartonnen huisje. I kid you not. Midden in natuurgebied De Biesbosch staat het Wikkelhouse, een duurzame lodge gemaakt van karton. Het was hier prima vertoeven, zelfs in de regen. In mijn angst zag ik ons 100% recyclebare stulpje al veranderen in één grote kartonnen pulpmassa. Maar gelukkig is het huisje hartstikke wind- en waterdicht door een laag van waterdichte folie. En de kleine Max… Die wilde niet meer mee naar huis!

Op avontuur met de dreumes

De regen valt met bakken uit de hemel. Ik haal diep adem en kijk om me heen. Wat is het hier heerlijk rustig en groen. Ruisende bomen en zingende vogels die kwetteren als het een lieve lust is, van simpele twiet-twiet geluidjes tot hoogstaande muziekstukken. Wat een fijne plek om even weg van alle drukte jezelf weer helemaal op te laden. En oeh, het is ook best een romantische plek… “Mamaaaaaaaaa etuhhhhhh! Mamaaaaaaaa!”. Oh ja, ik was een nachtje weg met een klein hongerig mannetje.

man-scooter

stay-okay

De trip om te gaan overnachten in De Biesbosch is best een avontuur, ondanks dat het Wikkelhouse zich maar op 10 minuten fietsafstand van ons huis bevindt. Het regent pijpenstelen als we bepakt en bezakt op de fiets naar de Hollandse Biesbosch vertrekken. Ik heb een vuilniszak om de tassen gebonden, zodat onze spullen in elk geval droog aan komen.

Mijn kleine reispartner krijgt onderweg een hysterische woedeaanval omdat hij zich ineens beseft dat hij ab-so-luut geen rode regenponcho aan wil. Ik adem in, en uit en bedenk me dat er ooit een dag komt dat ik hier keihard om moet lachen. Zeikiesnat komen we aan bij StayOkay Dordrecht. Van oorsprong een jeugdherberg, maar tegenwoordig kun je hier ook op de camping, in een Ecolodge en dus ook in het Wikkelhouse overnachten in De Biesbosch.

Overnachten in De Biesbosch in een kartonnen huisje

karton-huisje-slaapkamer

Wikkelhouse om te overnachten in De Biesbosch

We vergeten direct alle natte ellende bij het aanschouwen van dit prachtige ecologische designhuisje middenin het groen. Het ‘Wikkelhuisje’ is van alle gemakken voorzien, maar heeft helaas geen verwarming, warm water of toilet. Ook is er geen WiFi of televisie: lekker digitaal detoxen, het ultieme vakantiegevoel! Er staat een tweepersoonsbed en een stapelbed, en op aanvraag kan ook een ledikant neergezet worden. De keuken is volledig uitgerust en de openslaande tuindeuren leiden naar je eigen terras met BBQ. Ik besluit wat pannenkoeken te bakken op het tweepits-kookstelletje. Na het eten lopen we naar binnen bij StayOkay waar Max in de gezellige gemeenschappelijke ruimte gelijk de speelhoek in springt.

Prachtig uitzicht tijdens overnachten in De Biesbosch

karton-huisje-slaapkamer

Overnachten in de Biesbosch

Rikketikketikketik! Een flits en enkele tellen later een flinke knal. Midden in de nacht schrik ik wakker van het bulderende onweer. De regen tikt op het huisje. Shit. Ik moet plassen. Voor het toilet moet ik zo’n 50 meter naar het sanitair-gebouw op de camping lopen. Door de regen. En ik wil Max niet alleen laten in het huisje. Maar ook niet wakker maken. Ik besluit m’n plas maar ‘op te houden’. Het keiharde getik van de regen helpt hierbij niet mee. Ik probeer aan iets anders te denken.

De wind doet woehoeee wooeeeeeh… Waaien we echt niet weg? Het voelt wel heel knus en vanuit mijn bed heb ik een prachtig uitzicht door het glazen raam op de bomen en de sterrenhemel. De dreumes vindt het spannend om in een andere omgeving te slapen en kruipt dicht tegen mij aan. Het tweepersoonsbed ligt heerlijk en ik zak nog even lekker weg in een diepe slaap.

tweepersoonsbed

ontbijt

Max wordt ’s ochtends vroeg wakker en om 06:30 uur vergezelt hij mij in zijn pyjama, regenjas en regenlaarzen door de stromende regen naar het sanitair-gebouw. Hij vindt het harstikke leuk. “Nat! Nat! Nat”, gilt hij vrolijk en stampt in de plassen met zijn rode regenlaarsjes.

In tegenstelling tot het prachtige design van het Wikkelhouse zien de douches en toiletten er precies zo uit als op een reguliere camping. Terug in het huisje is het inmiddels ijskoud, we trekken een extra vest aan. Om 8:00 uur wordt het ontbijt in een mandje afgeleverd, wat een luxe. Het is ook mogelijk om binnen bij StayOkay te ontbijten in de eetzaal als je gaat overnachten in de Biesbosch.

Na het ontbijt wordt de regen gelukkig iets minder, zodat we een stuk kunnen gaan wandelen en het terrein ontdekken. Max wordt helemaal blij van de leuke speeltuin. Vanwege het slechte weer ondernemen we verder geen activiteiten in Dordrecht. Zonde, want Stayokay Dordrecht ligt direct aan het water, zodat je vanaf de steiger zo een kano of fluisterboot kunt instappen. Dat doen we de volgende keer!

Sloep om de Biesbosch te verkennen

Wikkelhouse: Yay of nee?

Ik ben compleet verliefd op het Wikkelhuisje en zou er zelfs dolgraag in wonen, maar dan wél met toilet en douche. Want dat was flink afzien met een dreumes in de regen. Het overnachten in De Biesbosch was echt een unieke ervaring: een heerlijke plek om even tot rust te komen. Vanwege het slechte weer hebben we helaas geen extra activiteiten ondernomen, maar de volgende keer ga ik zeker een bootje huren om de Biesbosch vanaf het water te verkennen.

Overnachten in De Biesbosch in een Wikkelhouse is een aanrader voor een romantisch weekend weg, weekendje met vrienden en zeker ook met kleintjes, maar dan wel een extra volwassene meenemen. Volmondig YAY dus. Sterker nog: we vonden het zo leuk dat we alweer hebben geboekt voor eind oktober. Met papa erbij dit keer.

*Let op, wil je het Wikkelhouse bij StayOkay Dordrecht boeken, wees dan snel want boeken om te overnachten in De Biesbosch kan tot eind oktober. Daarna is het huisje pas weer vanaf maart beschikbaar om te overnachten in De Biesbosch i.v.m. de winter en het ontbreken van verwarming.

Wikkelhouse: duurzaam ontwikkeld designhuisje

Heb je al eens gehoord over dit duurzame kartonnen huisje? Even in het kort: Het idee voor het Wikkelhouse komt van René Snel, die het concept bedacht en de machine maakte die het huis produceert. Op een enorme mal in de vorm van het huisje worden 24 lagen karton gewikkeld. Deze lagen worden aan elkaar gelijmd, waardoor een structuur ontstaat die lijkt op een sandwich.

Het Wikkelhuis bestaat uit losse segmenten die aan elkaar worden gekoppeld, een soort lego dus. Het Amsterdamse Fiction Factory besloot het Wikkelhuis daadwerkelijk te maken. Zij voegden een ademende laag toe waardoor het huis bestand is tegen regen en wind. Sinds kort is het bij Stayokay Dordrecht mogelijk om in zo’n uniek huisje te overnachten in De Biesbosch.

Dit blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Alle meningen en bevindingen over dit product zijn van de schrijver van dit blog.