“Samen naar muziek luisteren, of naar de wind, of de regen. Kijken naar de maan en de sterren. Een zacht kussen voelen, een warme deken. Simpele dingen, die toch bijzonder zijn.” Duimelot ligt te slapen onder een warme deken. We zitten er muisstil omheen. Dan wordt de knusse droomwereld ruw verstoord. Er suizen kussens door de lucht. Een drukke peuter prikt de slapende Duimelot in haar gezicht. Wakker worden!

Naar het theater

Het is niet de eerste keer dat we met onze peuter naar het theater gaan, maar ik merk dat Max (2,5) het dit keer nóg meer beleeft dan anders. Thuis hebben we het er al over en bekijken we foto’s van de voorstelling. Zodra we bij het theater in Spijkenisse aankomen, gaat hij direct in alle hoeken en gaten op zoek naar Duimelot. Theater de Stoep is een heel kindvriendelijk theater: van de aardige medewerkers, het speelgoed in de foyer tot de kleurplaten die je mee naar huis mag nemen na de voorstelling. Het enige dat ik nog mis, is een krukje bij de wastafel in het toilet om de peuterhandjes te wassen.

Duimelot wakker maken

In de kleine theaterzaal is met witte doorschijnende doeken een knus hoekje gemaakt, waar iedereen op zachte kussens dicht bij elkaar op de grond zit. Omdat het een vlakke vloer voorstelling is, wordt een heel intieme sfeer gecreëerd. De ouders kijken in het begin wat ongemakkelijk om zich heen. Mijn voet stoot elke keer tegen de knie van de vader naast mij. In het midden ligt een meisje (een mama, volgens Max) te slapen onder een dekentje. Dat is Duimelot (Maud Dolsma). Zij moet wel een mama van een baby of peuter zijn want: haar haren zijn niet gekamd en ze heeft haar pyjama nog aan terwijl er bezoek is. En leve de gebroken nachten! Door het chronische slaaptekort valt ze constant in slaap. Met gevaar voor eigen leven blijkt. Want de visite vindt dat niet altijd even leuk. Hardhandig wordt ze wakker gemept door een overactieve peuter, daarna duwt een dreumes een kussen tegen haar gezicht. Boven tegen de doeken zweeft een grote maan in de vorm van een ballon. Tussendoor zingt Duimelot prachtige, dromerige liedjes. Je valt er zelf bijna van in slaap! Onze peuter Max kijkt liever even de kat uit de boom vanaf mijn schoot. Aandachtig luistert hij naar het verhaal. Duimelot vraagt de kinderen of ze op haar triangel willen slaan, zodra ze weer in slaap valt. Dat durft hij niet, wel houdt hij een veertje dat ronddwarrelt stevig in zijn knuistje vast. Tot in de auto terug naar huis is dat zijn schat.

show-ouders

sterre-lichtjes

Naar Duimelot in het theater

De voorstelling duurt maar 30 minuten, perfect voor de kleintjes om hun aandacht vast te houden en kennis te maken met theater. Het is geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Maar ook voor oudere peuters bevalt het goed. Het valt me op dat veel peuter- en kleutervoorstellingen heel druk zijn, vol prikkels en avontuur. Duimelot is tegenovergestelde. Een magische, lieve oase van rust. Wat een verademing! Duimelot speelt nog tot zomer 2018 in diverse theaters door heel Nederland. Kijk op Maastd.nl voor alle speeldata.

Actrice Maud Dolsma over Duimelot

Toen mijn zoontje twee was, luisterden we vaak samen naar muziek op de platenspeler van mijn moeder. Hij zei dan ‘plate draaie’. Zijn blik ging op oneindig en hij vertrok naar ik weet niet waar. Het was er in elk geval fijn. Ik vind dat bijzonder, het vermogen van kleine kinderen om echt te luisteren. Om echt iets te ervaren. Je ziet zo de wens om de wereld te begrijpen en zo veel mogelijk indrukken te verzamelen. De voorstelling Duimelot gaat voor mij ook over het delen van een ervaring. Samen naar muziek luisteren, of naar de wind, of de regen. Kijken naar de maan en de sterren. Een zacht kussen voelen, een warme deken. Simpele dingen, die toch bijzonder zijn.

Duimelot in het Maaspodium Rotterdam

Zondag 7 januari 2018 speelt Maud haar voorstelling Duimelot twee keer in het Maastheater in Rotterdam. Om 11:00 uur en om 14:00 uur. Kijk op www.maastd.nl voor meer info en tickets (vanaf €6,00 Euro).