Toen ik deze blog al zo goed als af had, kwamen de indoor speeltuinen opeens negatief in het nieuws. In een rapport van de NVWA kwamen deze speeltuinen er niet goed vanaf als het gaat om veiligheid. Dat was best even schrikken, want ik had er met mijn dreumes juist zo’n leuke middag gehad! Omdat de veiligheid van je kind heel belangrijk is ga ik onderaan deze blog nog even in op de veiligheid van indoorspeeltuinen. Maar eerst mijn ervaring met onze eerste keer in ‘het indoorspeelparadijs’:

Huis te klein: leuke activiteiten met een dreumes

Het is een druilerige dag in de kerstvakantie, de twee weken vrij die mijn man en ik hebben, zitten er bijna op en eerlijk gezegd: we zijn wel een beetje uitgespeeld. Al het speelgoed, gekregen met de verjaardag en van de Sint, is ‘bespeeld’ en door de kamer geslingerd. De box is grondig verkend (met wisselend succes!) en er zijn, voor zover het weer het toeliet, wandelingetjes en kleine (koffie)uitstapjes gemaakt. Maar nu is de koek dus op! Misschien ben ik de enige, maar ik vind het best lastig om leuke activiteiten te bedenken voor mijn dreumes, zeker zo in de winter. En aangezien meneertje nog niet loopt, zijn veel activiteiten voor hem inactief. Dus: “Wat nu te doen met de dreumes in het laatste weekend van de kerstvakantie?”

Ervaring indoorspeeltuin

Ik weet niet meer wie er mee kwam, maar op een moment in de vakantie viel het woord: indoorspeeltuin. Direct doemden er bij mij beelden op van rennende, gillende kinderen in een plastic-fantastic-primaire-kleuren-hel. Maar eerlijk is eerlijk, het is me alles meegevallen! Nadat we eerder in de kerstvakantie rechtsomkeert hadden gemaakt toen we bij de parkeerplaats van de indoorspeeltuin een verkeersregelaar(!) zagen staan en een touringcar joelende kids uitgeladen zagen worden, moet ik zeggen dat bij poging 2 de eerste indruk eigenlijk direct goed was. Nadat we aan de muur van geluid gewend waren, liepen we direct door naar het ruim opgezette peutergedeelte (1-4 jaar), met aangrenzend een zitgedeelte waar je ook iets kunt eten en drinken. Twee ballenbakken met glijbaan, piepkleine trampolines, levensgrote legoblokken en heel veel ruimte om rond te lopen of in ons geval kruipen: het feest kon beginnen! Na een paar minuten voorzichtig rondkijken en kruipen, ging onze zoon op ontdekkingstocht en wij er op sokken** achteraan! Leuk ook om te zien waren de betrokken ouders die in het peutergedeelte met hun kinderen speelden. Dit zorgde voor gezellig ‘lotgenotencontact’. En stiekem bleek een rondje spartelen in de ballenbak ook best aan mij besteed. Na een goede twee uur hielden we het voor gezien, maar we komen zeker een keer terug!

De go's en de no's van indoor speeltuinen

  • (Kleine) kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven
  • Veel verschillende speeltoestellen
  • Binnen, dus geschikt bij slecht weer
  • Vaak voldoende ruimte aan de kant voor ouders om te zitten (met een kop koffie!)
  • Niet al te duur (gemiddeld voor een dag 6-8 euro en vaak een goedkoper tarief voor peuters als je eerder op de dag komt)
  • In schoolvakanties, weekenden en op woensdagmiddagen vaak drukbezocht
  • Je mag geen eigen eten en drinken meebrengen (hoewel oogluikend een binnengesmokkelde rijstwafel wordt toegestaan ;-))
  • Vooral veel ongezond eten te krijgen (qua gezond zag ik alleen een schaal met appels op de toonbank staan)
  • Geen toezicht

Tip voor een eerste bezoek aan een indoor speeltuin: Trek een paar goede sokken aan, liefst matchend en zonder gaten, want ja, papa en mama, jullie gaan ook de baan op! Voor je kleintje zijn sokken met anti-slip aan te raden.

Het rapport van NVWA en tips voor een leuk en veilig verblijf

De NVWA is bij 37 van de +/- 150 indoorspeeltuinen die Nederland rijk is langs geweest en bij 33 speeltuinen was er iets niet in orde. Denk hierbij aan ‘scherpe of uitstekende delen, beschadigde touwen en netten, geen of slecht dempende ondergrond om een val op te vangen en te lage randen aan een speeltoestel om een val te voorkomen.’ (bron: consumentenbond.nl) Hoewel ik van mening ben dat veiligheid boven alles gaat, realiseer ik mij ook dat maar een klein deel van de indoorspeeltuinen bezocht is en dus niet alle niet-bezochte speeltuinen onveilig zijn. Daarnaast: Ondanks dat dergelijke speeltuinen zijn gebouwd op spelende kinderen, jij als ouder blijft eindverantwoordelijk voor de veiligheid van je kind! In het peutergedeelte is het heel gebruikelijk om als ouder mee de baan op te gaan. In het gedeelte waar de grotere kinderen spelen, spelen zij veelal zelfstandig. Toch is het ook daar verstandig om bij een eerste bezoek de ruimte te inspecteren en goede afspraken te maken met je kind. En ten slotte: vertrouw op je gevoel, ziet de speeltuin er smerig en uitgeleefd uit, dan kan er meer mis zijn!

Hebben jullie nog leuke tips voor (betaalbare) uitjes/activiteiten die je met een dreumes (die nog niet kan lopen) kunt ondernemen? Ik hoor ze graag!