‘Ga jij nog iets leuks doen deze week?’ De standaard vraag als er een weekje vakantie aan zit te komen, maar op deze vraag komt op dit moment – middenin de corona lockdown – nu vooral een schouderophalend ‘niets bijzonders’.

Ik merk aan mezelf dat ik het inmiddels lastig vind om weer iets te verzinnen om te doen. Voor een moeder die niet de beste is in knutselprojectjes verzinnen of gezellig samen iets bakken is zo’n week wel een uitdaging. Daarbij: ik heb de spelletjeskast ook wel een keer gezien, het weer is te mooi om hele dagen films en games te bingen en de ommetjes komen ons de neus inmiddels ook uit.

Wat te doen in een vakantieweek waarin nog niets open is? Leuke uitjes bij mooi weer en leuke activiteiten/tijdverdrijf voor binnen:

Suppen of kanoën

Het weer is er goed genoeg voor en als je oudere kinderen hebt die al goed genoeg kunnen zwemmen is suppen écht heel leuk om te doen. Google op ‘sup huren’ + je woonplaats en ongetwijfeld vind je minimaal 1 optie. Ik weet zeker dat de supverhuurbedrijven staan te trappelen om je te verwelkomen. Wetsuit kun je vaak ook huren, en dat is met de watertemperatuur van nu wel aan te raden.

Geen ervaring met suppen en geen idee of het wat voor je is? Ga kanoën of kajakken, iets laagdrempeliger en minder kans op een nat pak. Nou ja, doorgaans…

Kunst in de openlucht

Ga op zoek naar kunst in jouw woonplaats! Het weer is deze week goed genoeg om buiten te zijn, ideaal dus om erop uit te gaan. Uiteraard wel met inachtneming van de huidige maatregelen en als het te druk wordt, ga dan ergens anders naartoe. In veel grote steden is er wel een streetart-tour te doen, meestal kun je daar online de route van vinden en downloaden, zoals de Street Art Tour in Dordrecht.

In sommige steden zijn er heuse kunstroutes die heel leuk zijn om te lopen met kinderen ( Rondje kunst met kids in Rotterdam, bijvoorbeeld) of speurtochten te doen langs kunst en historische gebouwen (zoals de Maaspiraat speurtocht in Dordrecht). Kijk of er in jouw woonplaats ook zoiets te doen is of maak er zelf een leuke route van. Ondertussen kun je vast wat geocaches vinden en je eindigt natuurlijk bij de of neem ergens een take-away taartje mee voor thuis of op een bankje.

Geocachen

We gaan dit zeker weten weer oppakken in een buurt die we nog niet kennen (aangezien we de caches bij ons in de buurt al allemaal hebben). Als je dit nog niet hebt geprobeerd, dan is het echt de moeite waard om te doen. Geocachen is een soort schatzoeken voor volwassenen, en superleuk om samen met je kinderen te doen. Via de app – die gratis te downloaden is – zie je de locatie van de ‘cache’. Op de locatie moet je vaak even zoeken – check ook de aanwijzing die in de beschrijving staat! – en als je ‘m hebt gevonden kun je dat in een logboekje schrijven. Vrijwel zeker dat er op loopafstand van jullie huis wel een geocache te vinden is! Meer informatie over geocachen vind je in dit blog.

Online escaperoom met kinderen

Alle spellen in de spellenkast uitgespeeld? Speel een online espaceroom! Je kunt het gewoon thuis spelen aan de eettafel. Een escaperoom is een spel waarbij je puzzels en raadsels moet oplossen binnen een bepaalde tijd om te ‘ontsnappen’ uit een (in dit geval fictieve) ruimte.

Duik bijvoorbeeld in avonturenland met de Familie Groen, los alle puzzels op en kraak de escaperoom! Te spelen voor ouders met kinderen vanaf 5 jaar.

Of ga voor de escaperoom ‘Astronauten’: tijdens de lancering van de raket gaat het mis, je hebt 60 minuten om de raket weer veilig te laten landen! Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Speurroute door jouw stad

Loop een speurroute in jouw stad en kraak de clues! Door heel Nederland zijn er diverse speurroutes te doen, op de site vind je of er ook eentje bij jou in de buurt zit. Tijdens een speurroute gaat het erom dat je je omgeving ontdekt, nieuwe dingen leert zien en om het nog leuker te maken moet je onderweg clues vinden, oplossen en een mysterie ontrafelen. Als je de clues goed weet op te lossen, dan wordt langzaam duidelijk wie de moordenaar is, waar de (fictieve) schat verstopt is en of jullie stad gered kan worden van naderend onheil.

Leuk vanaf ongeveer 7 jaar. Speurroutes zijn ongeveer 3 kilometer lang, waar je ongeveer 2,5 uur mee bezig kunt zijn, afhankelijk van je tempo. Je kunt de speurroute downloaden of laten opsturen voor 9,95 euro.

Online theatervoorstelling

De theaters mogen nog niet open, maar veel theaters doen wel hun best om voorstellingen bij jou in de huiskamer te brengen. Bij Maas theater https://www.maastd.nl/ en dans kun je op verschillende dagen een livestream volgen met dus een live theatershow speciaal voor kinderen. Ook via Podiumkids en Vakantietheater kun je een aantal live een aantal kindervoorstellingen bekijken. Superleuk! En je steunt er ook de makers mee, die het in deze tijd echt heel moeilijk hebben. Kijk op Podiumkids.nl en Vakantietheater.nl voor het programma en de tickets.

Auto puzzeltocht

Een coronaproof uitje met de auto: de autopuzzeltocht ‘Rit door zee’. In je eigen auto ga je op reis over het nieuwe en oude land van de Noordoostpolder en kun je met je hele gezin op zee-avontuur zonder natte voeten te halen. Wil je onderweg een frisse neus halen, dan kun je een van de mooie wandelroutes meepakken. Ergens onderweg krijgen de kleine piraten ook nog een lekkere verrassing. Daarnaast kun je er ook een lunchbox en een kinderbox bij bestellen met eten en drinken. Lees alle informatie en details op ritdoorzee.nl

Speurtocht voor de kleintjes

Met klein(er)e kinderen op pad? Geef je ommetje of wandeling door wijk, park of stad een extra uitdaging met een speurtochtje. Of maak er thuis een speurtocht van en vind zo snel mogelijk alles wat op de speurtochtplaat staat! Print een van deze speurtochten en ga samen op zoek naar alles wat erop staat.

Huisnummerbingo

leuke-dingen-doen-in-krokusvakantie-huisnummerbingo

Als je ons al een tijdje volgt op Instagram, heb je het vast al voorbij zien komen: huisnummerbingo! Een superleuke speurtocht in je eigen wijk: vind alle huisnummers op je bingoformulier. Ongemerkt loop je verder dan je denkt en ontdek je leuke nieuwe straatjes of misschien wel een speeltuin die je nog niet kent. Wij kwamen zo bijvoorbeeld in een straat waar we een nieuwe minibieb ontdekten en een leuk leesboek en een luisterboek voor Finn meenamen. Download hier het formulier voor huisnummerbingo.

Minibieb-tour

Nu we het er toch over hebben, ook dat is leuk om te doen: op pad naar een minibieb om een leuk boek te lenen en/of om er eentje achter te laten. In de minibiebjes die wij tegenkomen zitten boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Op minibieb.nl kun je zien waar er een minibieb bij jou in de buurt zit.

leuke-dingen-doen-in-de-krokusvakantie-minibieb