Hoera, voorjaarsvakantie! Iets om naar uit te kijken na de kerstvakantie en voordat de echte lente begint. Het is altijd even afwachten wat het weer doet in februari: de ene keer kun je op de schaats, de andere keer verregen je en als je geluk hebt laat de lente zich alvast een beetje zien. Maar of je nu op zoek bent naar een leuke buitenactiviteit tijdens de voorjaarsvakantie of dat je liever iets voor binnen zoekt: er zijn genoeg leuke dingen te doen in de voorjaarsvakantie (of: krokusvakantie). We zetten graag wat tips voor uitjes in de voorjaarsvakantie voor je op een rij:

Theaterbezoek met kinderen

Nog niet eerder gedacht aan een bezoek aan het theater met je kind? Doen! Er zijn tegenwoordig zo veel leuke voorstellingen te zien in diverse theaters voor kinderen. Al vanaf 2 jaar kun je samen naar een theatervoorstelling, dan zijn de voorstellingen nog vrij kort, ongeveer een half uur. Precies goed voor de concentratiespanne van je kleintje.

Bij het Maaspodium in Rotterdam zijn in de voorjaarsvakantie dagelijks de mooiste familievoorstellingen te zien. Op zondag kun je voorafgaand aan een theatervoorstelling een lekker ontbijtje eten. Kijk op www.maastd.nl/agenda – ook voor voorstellingen in de rest van het land! – voor het programma en reserveer alvast een plaatsje.

uitjes in de voorjaarsvakantie - kind in theater

Natuurlijk: naar de bioscoop!

Lekker opwarmen in de bioscoopstoel met wat drinken en popcorn: er draaien veel leuke films in de bioscoop op dit moment! Waan je in een chocoladehemel bij Wonka, ga op avontuur bij Vogelvlucht, bibber en lach bij Juf Braaksel en de magische ring, laat je betoveren bij Wish of ga een van de andere leuke familiefilms bekijken in de bioscoop. Check kinepolis.nl of de site van de bioscoop bij jou in de buurt. Kijk ook eens bij een filmhuis bij jou in de buurt, waar net even wat andere films worden vertoond die minstens zo leuk zijn. Daar draaien films zoals Gewoon Super! en Robot Dreams bijvoorbeeld.

Theaterfestival Krokus Kabaal

Krokus Kabaal is een vrolijk theater- en kunstfestival voor kinderen van 2 t/m 12 jaar in Den Haag dat ieder jaar in de voorjaarsvakantie word gehouden. Van 17 februari tot en met 25 februari 2024 is er van alles te zien en te doen op wel 10 locaties! Er zijn allerlei activiteiten, van dans tot acrobatiek tot theater maken. Verder zijn er superleuke voorstellingen te zien voor kinderen van alle leeftijden. Kijk voor het hele programma, tijden en voorstellingen op KrokusKabaal.nl

Eropuit in de natuur

Een frisse neus halen is altijd een goed idee. Nog leuker: een van de uitjes in de voorjaarsvakantie die OERRR organiseert. De agenda van OERRR (van Natuurmonumenten) staat vol met ontzettend leuke en leerzame buitenactiviteiten en creatieve uitdagingen voor kinderen voor de voorjaarsvakantie.

Wandelen met de boswachter en samen een broodje bakken, vilten met schapenwol, een spannende nachtwandeling maken in het bos of door de duinen, maak een wolventocht, ga als duindetective op zoek naar sporen, maak een vogelsnack of nest of nestbol, ga uilenballen pluizen of maak een van de voorjaarswandelingen met het hele gezin. Er is ontzettend veel te doen en te beleven in de Nederlandse natuur. Ontzettend leuk om te doen en ook nog leerzaam en fijn in de natuur. Bekijk alle activiteiten voor kinderen op Natuurmonumenten.nl voor alle activiteiten, prijzen (OERRR-leden krijgen korting) en reserveer meteen een plekje.

Kaboutertjes zoeken

Als het goed weer is (ik ben me er bewust van dat de definitie van ‘goed weer’ voor iedereen anders is), is het heerlijk om strand, bos, heide of duin op te zoeken. Warm aankleden en zon en frisse lucht opsnuiven, lekker! Ik ben wel van het type: een kind kan zich prima zelf vermaken en er is natuurlijk voldoende te doen, zien en maken in de natuur. Maar mocht je toch iets te ‘doen’ willen hebben in het bos, ga dan naar een Kabouterpad.

Staatsbosbeheer heeft in verschillende bossen in heel Nederland leuke routes gemaakt voor gezinnen met kinderen. Het zijn routes van 500 tot 1500 meter, dus voor kinderbeentjes precies lang genoeg. Elk kabouterpad is anders en heeft andere ‘opdrachten’. En bij de meeste Kabouterpaden krijg je ook nog een echte puntmuts die je mee naar huis mag nemen. Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Kabouterpad waar een Kabouterpad zit bij jou in de buurt.

Spannende rondvaart voor kinderen

Gezocht: Zoetwaterpiraten! Een rondvaart door Amsterdam saai voor kinderen? Daar heeft Blue Boat wat op verzonnen: de kids cruise. De ‘Gezocht: Zoetwaterpiraten’ cruis voor kinderen is een audioverhaal voor kinderen om te luisteren tijdens de gewone rondvaart. Ideaal dus om te doen met het hele gezin! Het is een interactief verhaal waarin Harold de huiskan en Sjonnie de Amsterdamse muis ze meenemen op avontuur door de Amsterdamse grachten. Bij het kaartje zit een opdrachtenboekje, potloodjes en een echte piratenverrekijker inbegrepen. Kijk voor meer informatie op BlueBoat.nl

uitjes in de voorjaarsvakantie - lammetjesdagen meisje met lammetje

De schattigste uitjes in de voorjaarsvakantie: Lammetjesdagen

Heel leuk om met het hele gezin te ondernemen: lammetjes kijken. In het voorjaar worden lammetjes geboren, dus organiseert OERRR door het hele land Lammetjesdagen. Op boerderijen door heel Nederland kun je lammetjes bewonderen, leer je van alles over schapen en zijn er allerlei leuke activiteiten.

Op ontdekking in een museum

Ik heb het echt ontdekt sinds ik een Museumkaart heb: het is echt heel leuk om met je kind naar een museum te gaan. Bijna elk museum houdt tegenwoordig rekening met kinderen, ook en juist de wat kleinere en wat minder bekende musea. Uit een kleine persoonlijke steekproef hebben wij ervaren dat juist de wat kleinere musea hun best doen om het leuk te maken.

In het Mariniersmuseum in Rotterdam – een van onze favoriete musea – kun je een speciale rondleiding doen over vrede en vredesmissies (alleen voor kinderen, ouders en grootouders verboden!) en kun je je eigen UN rupsvoertuig mee naar huis nemen!

Ook Wonderryck in Denekamp (Overijssel) is een superleuk museum waar veel te ontdekken valt. In dit natuurhistorisch museum is een enorme collectie bijzondere dieren en fossielen te zien. In de voorjaarsvakantie kun je een echte meet & greet doen met koningspython Loesje of Barry de Baardagaam, speciale kindercolleges volgen en workshops zoals porselein schilderen of natuurtekenen.

Kijk welke leuke musea er bij jou in de buurt zitten en ga op ontdekking! Of kijk op www.kunstfanaatjes.nl voor meer tips over museumbezoeken.

uitjes in de voorjaarsvakantie - kinderen in escaperoom

Escape room voor kinderen

In mijn zoektocht naar ‘leuke dingen doen in de voorjaarsvakantie’ bedacht ik ineens: zouden er ook escape rooms bestaan voor kinderen? En verhip, die bestaan! En er zijn er veel, ook nog.

Er zijn escaperooms voor kinderen met superleuke en spannende thema’s zoals The Chocolate Factory in Schagen, De Geheimen van Professor Schnitzel in Amersfoort, De Verlaten Kermis in Spijkenisse, Het Geheim van Baron Beltracchi in Heerenveen of Once upon a time in Assen waar je de gebroeders Grimm moet helpen bij Heel leuk voor een kinderfeestje, maar ook in de vakantie met wat opgetrommelde vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes. Wel van tevoren even checken vanaf welke leeftijd de escaperoom is, de meesten zijn vanaf 10 jaar maar er bestaan ook escaperooms vanaf 6 jaar.

Bezoek een kasteel

Een van de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie is een bezoek aan een echt kasteel. Spannend! In Nederland zijn veel kastelen te bezoeken waar ook veel wordt georganiseerd voor kinderen. Slot Loevestein is bijvoorbeeld een heel bijzonder kasteel waar je met kinderen helemaal in het kasteelleven kunt duiken. Je kunt je verkleden als een heuse ridder of jonkvrouwe, met je eigen sleutel kun je het kasteel openen en diezelfde sleutel geeft toegang tot verhalen en filmpjes door het hele kasteel. In de voorjaarsvakantie kun je een leuke speurtocht doen: Help Hugo zoeken naar iets belangrijks dat hij is kwijtgeraakt.

Ook in Kasteel Muiderslot kun je meehelpen om het kasteel in Lego na te bouwen! (vanaf 8 jaar) Tijdens de vakanties zijn er meespeeltheaters en familievoorstellingen.

Ook Kasteel de Haar is leuk om te bezoeken met kinderen en in de krokusvakantie kun je de ontdekkingstocht ‘Typisch Adel!’ doen (vanaf 6 jaar) – ben jij de nieuwe prins(es), hertog(in) of baron(es)?. Er zijn nog veel meer kastelen in Nederland, zoek er eentje op in de buurt en maak er een toffe dag uit van.

uitjes in de voorjaarsvakantie - meisje in klimpark

Klimpark

Zin in een actief uitje in de voorjaarsvakantie? Ga naar een klimbos of een klimpark! In een klimpark zijn er verschillende klimroutes uitgezet waar je je tussen de bomen echt een avonturier voelt. Klim je parcours via ladders, touwnetten, hangbruggen en obstakels. De routes zijn ingedeeld op niveau en/of leeftijd, dus er is voor iedereen een leuke route te klimmen. Er is begeleiding van een instructeur en je zit altijd gezekerd, dus het is veilig. Bekijk hier de leukste klimbossen in Nederland

Blijf thuis en maak er een feestje van

Leuke activiteiten genoeg dus, maar vergeet ook niet dat je kind het net zo leuk vindt om een dag thuis door te brengen. Even tot rust komen is ook belangrijk!

  • Pak lakens en knijpers en maak een hut onder tafel en stoelen, zet een tablet neer en kijk een film in jullie zelfgemaakte tent.
  • Sleep de matrassen naar beneden en houd een logeerpartijtje met het hele gezin in de woonkamer.
  • Zeg een dagje ‘ja’ tegen alles wat je kind vraagt.
  • Verzamel veel (grote) dozen en knutsel samen een groot piratenschip of kasteel en organiseer een verkleedfeest in thema voor vriendjes en vriendinnetjes
  • Houd een winterpicknick in de woonkamer (of gewoon buiten, kan jou het schelen)
  • Doe een spelletjesmarathon,
  • Bak koekjes en pannenkoeken
  • Lees meters boeken voor
  • Knutsel je een slag in de rondte
  • Of ga gewoon een beetje lanterfanten. En de dag erna heb je weer genoeg energie voor een leuk uitstapje.

Fijne vakantie!

 

Dit blog wordt jaarlijks geüpdatet. laatste update: 29 januari 2024