De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

Als de baby is geboren, wil je natuurlijk gelijk graag op die roze wolk stappen, maar wacht even… er zijn nog een paar verrassingen na de bevalling waar niemand je over heeft verteld.

1. Een tweede bevalling

De grootste verrassing is natuurlijk je baby die lekker op jouw blote lijf ligt. Het punt van schaamte over je naakte lichaam ben je allang voorbij en je bent blij dat het achter de rug is. Of is het nog niet voorbij? Nee! Je placenta moet er nog even uit, een soort van mini-bevalling waarbij ze nog even op je blubberbuik gaan drukken en aan die navelstreng gaan trekken. Hou het dan nooit op?

2. Jouw eerste plasje

Je hele schaamgebied ligt in de kreukels na zo’n bevalling en dat kan het plassen nog weleens moeilijk maken. Toch moet je eerst plassen eer dat je naar huis mag. Dat moment dat op die toiletpot je eerste plasje zich tussen je gezwollen schaamlippen moet doorpersen is niet fijn, maar je mag wel naar huis. Daarnaast komt er toch een moment dat die grote boodschap komt en daar zie je helemaal niet naar uit. Het voelt allemaal al zo pijnlijk daarbeneden, kunnen de hechtingen dat persen wel aan? Het moet er toch uit en troost je, iedere kersverse mama maakt het mee.

3. De baby een luier en jij ook

Als je een kraamverband gaat gebruiken, voel je gelijk een verbondenheid met je baby. Je had misschien al gezien dat het geen discreet verbandje was, maar als je het draagt, weet je pas hoeveel het op een luier lijkt.

4. Naar huis

Eindelijk mag je huis. Baby in de Maxi Cosi en een hele lange weg te gaan naar de auto. Althans zo voelt het. Wie had gedacht dat je zo blij met een rolstoel kon zijn. Met moeite kom je de auto in en wacht je daar geduldig met zweet op je voorhoofd tot je partner zijn eerste gevecht met de autogordel en de Maxi Cosi overleefd terwijl de baby de akoestiek in de auto test.

5. Een huis vol mensen

Tijdens de eerst drukke dagen heb je constant bezoek. Zijn het niet de hormonen die even hun gezicht komen laten zien dan is het wel de kraamvisite die langskomt. De hormonen zorgen voor enorme stemmingswisselingen en de visite heeft voornamelijk oog voor de baby. Tussendoor leer je nog even luiers verschonen, huiltjes herkennen, pijnlijke borsten verdragen en borstvoeding geven. Desnoods in een volle kamer.

6. Plannen maken wordt ineens een stuk lastiger

Je ziet het al aan die hele babyuitzet. Alles wordt aangeschaft en meegesleurd, maar wat gebruik je nu eigenlijk echt? Zo gaat het ook met alle andere plannen. Improviseren en plannen omgooien dat wordt jouw nieuwe motto.

7. Een mega menstruatie

Het lijkt wel of die negen maanden niet ongesteld zijn er in één keer allemaal uitkomt. Krampen, flinke bloedingen en dat wekenlang. Je lichaam heeft nu eenmaal wat schade opgelopen en dat duurt even eer het hersteld is.

8. Leeft de baby nog?

Normaal ben je zo nuchter en nu lijk je soms wel een echte paniekzaaier. Ademt de baby nog? Heeft ie pijn? Laat je hem niet vallen? Hoor ik de baby huilen? Je vindt het doodeng om een baby te hebben. Geen zorgen, het went allemaal.

9. Nog even afzien

De hechtingen, je was ze misschien al vergeten, maar die moeten er toch echt uit. De verloskundige zal in jouw oorlogsgebied die dingen eruit willen halen. Het is niet leuk, maar je wil ook niet de rest van je leven met een soort van rollade tussen je benen lopen. Als je baarmoeder niet volgens wens naar zijn oude staat terugkeert, krijg je even een heerlijke massage om hem te laten krimpen. Je bent in staat om de masseur te vertellen dat je de die enorme baarmoeder gewoon wilt houden.

Heb je ook last van een van deze of andere zwangerschapskwaaltjes? Praat erover met lotgenoten.