GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Tijdens je zwangerschap gebeurd er enorm veel in je lichaam. Van het dikker worden van je buik tot aan de gekste kwaaltjes en gierende hormonen. Daarnaast ben je natuurlijk enorm nieuwsgierig en ongeduldig om je baby eindelijk te kunnen ontmoeten en vasthouden. Voor veel vrouwen is het daarom dan ook lastig om de volle 40 weken te wachten op de geboorte van de baby. Want naast dat ze nerveus zijn voor de bevalling zelf, zijn ze natuurlijk ook benieuwd wanneer de kleine zich zal aandienen. Het moment dat je baby aan de indaling begint lijkt dan ook het startsein dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Of toch niet? Want wat is indalen eigenlijk precies? Wanneer kun je het verwachten en betekend het dat je inderdaad bijna gaat bevallen? Lees snel verder, en ontdek alles wat je moet weten over het indalen van je baby!

Is jouw baby al aan de indaling begonnen?

Tijdens je zwangerschap doorloop je verschillende belangrijke mijlpalen. Van de eerste echo tot aan het begin van de indaling van je baby. Maar wat houdt indalen eigenlijk precies in? En betekend het dat zodra de baby is ingedaald dat de bevalling bijna gaat beginnen of niet? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze belangrijke ontwikkeling tijdens je zwangerschap.

Wat is het indalen van je baby?

Indalen betekent dat je baby verder naar beneden, tussen je bekken zakt. Dit gebeurd met het voorliggende gedeelte, wat als het goed is het hoofdje van je baby is. Bij een stuitligging ligt je baby met zijn stuitje tussen je bekken. Het is dan ook belangrijk dat je kindje inderdaad met zijn hoofdje naar beneden is ingedaald. Het hoofdje van je baby past namelijk precies tussen je bekkenbotten, waardoor de kans na het indalen klein is dat je baby nog gaat draaien. Als je baby dus netjes in de goede positie is ingedaald, kun je er vanuit gaan dat de baby goed ligt voor een natuurlijke bevalling. Dit is echter nog niet gezegd dat de bevalling ook meteen begint. Na het indalen kan het gemakkelijk nog een aantal weken duren voordat de bevalling begint. Zo dalen sommige baby’s met 30 weken in, en worden geboren met 41 weken. Andere baby’s dalen met 38 weken in, en worden een paar dagen later al geboren.

Hoe weet je dat de baby ingedaald is?

Het indalen begint normaal gesproken tussen week 30 en 38. Sommige vrouwen krijgen tijdens dit proces last van indalingsweeën en harde buiken, terwijl andere vrouwen er eigenlijk weinig van merken. Naast dat je last kunt krijgen van indalingsweeën en harde buiken, voelen sommige vrouwen ook simpelweg dat hun baby wat lager in de buik zit. Hierdoor kan lopen soms wat meer op waggelen gaan lijken, en kan het ook zijn dat je vaker moet plassen. Ook kun je een drukkend of oncomfortabel gevoel op je bekken of vagina ervaren.Toch heeft het indalen ook voordelen. Zo zit er minder druk op je longen en kun je dus beter ademhalen, en ook van de vervelende maagzuur ben je af zodra de baby aan zijn indaling is begonnen. Een verloskundige of gynaecoloog kan voelen of de baby ook daadwerkelijk is ingedaald. Dit doet de verloskundige of gynaecoloog door middel van een liggingsecho, of door te voelen met de handen. Dit voelen met de handen gebeurd uitwendig, en kan soms wat gevoelig of pijnlijk zijn maar is niet gevaarlijk of vervelend voor de baby.

Waarom is indalen belangrijk?

Het is belangrijk dat je baby gaat indalen omdat dat een teken is dat je bekken geschikt zijn voor een natuurlijke bevalling. Bovendien betekend het indalen dat de baby niet meer snel zal keren, en dus in principe goed ligt om geboren te worden. Desondanks hoef je je niet meteen zorgen te maken als je baby wat later is met indalen. Het moment van indalen zegt namelijk erg weinig over wanneer je gaat bevallen. Zo daalt de baby vaak eerder in bij een eerste zwangerschap. Dit komt doordat je buikspieren wat sterker zijn als je nog niet eerder zwanger bent geweest. Je buikspieren duwen je kindje dan ook als ware naar beneden. Als het niet je eerste kindje is zijn je buikspieren wat slapper, en heeft je baby meer ruimte in de buik. Hierdoor blijft de baby vaak wat langer op zijn oude vertrouwde plek zitten. Echter verschilt het per vrouw én per zwangerschap wanneer een baby precies aan de indaling begint. Maak je dus niet gelijk zorgen als dit wat aan de vroege of late kant is.

Wat als je baby te vroeg ingedaald is?

Als je baby voor week 30 al ingedaald is, is er geen directe reden tot paniek. Sommige baby’s dalen vrij vlot in, maar blijven toch nog een aantal weken op hun plek zitten. Ook kan een baby alsnog besluiten te draaien, aangezien hij nog ruimte genoeg in de buik heeft. Mocht je je echter toch zorgen maken of klachten ervaren, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Wat als je baby niet zelf aan de indaling begint?

Ook als je baby laat is met indalen is er niet meteen een reden om je zorgen te maken. Sommig baby’s dalen zelfs pas in tijdens de bevalling. In sommige gevallen is er een medische reden waarom je baby nog niet ingedaald is. Zo kan het zijn dat er te veel vruchtwater in je buik aanwezig is, je bekken een afwijkende vorm hebben, je baby’s hoofdje een afwijkende vorm heeft of dat de placenta voor de baarmoedermond ligt. Als dit het geval is, zal je verloskundige of gynaecoloog dit kunnen zien tijdens een echo of een onderzoek en je hier over informeren. In sommige gevallen zal een keizersnede nodig zijn.

Kun je het indalen bevorderen?

Veel mensen geloven dat je het indalen én de bevalling kunt bevorderen door veel te lopen en bepaalde yoga-oefeningen te doen. Een feit is dat tijdens het lopen je baarmoeder samentrekt. Hierdoor komt er meer druk op de baarmoedermond te staan, en zal de baby indalen. Daarnaast zijn zowel lopen als yoga-oefeningen doen goed voor je conditie en werkt het ontspannend, dus je kunt het zeker uitproberen. Want of je baby nu ingedaald is of niet, het is erg belangrijk om te ontspannen en extra goed voor jezelf te zorgen tijdens je zwangerschap. Maak je dan ook niet druk over het indalen, je baby zal dit waarschijnlijk op zijn eigen tempo doen. En aangezien het in bijna alle gevallen vanzelf goed komt, kun jij je beter op andere dingen richten zoals het klaarzetten van je vluchtkoffertje en het gereed maken van de babykamer!