GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Wanneer je bevalling steeds dichter bij komt, schieten er vaak allerlei vragen door je hoofd. Zal de pijn meevallen, of wordt het heftiger dan je van tevoren in kon schatten? En wat moet je doen wanneer thuis bevalt, maar toch graag geschikte pijnbestrijders wilt gebruiken? In dit artikel lees je alles over natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling.

Spanning of angst is niks om je voor te schamen

Het is helemaal niet vreemd of zwak om een beetje angstig te zijn voor de pijn die een bevalling met zich meebrengt. Zeker wanneer het je eerste keer wordt, of je al eens een minder soepele bevalling hebt meegemaakt, kan het prettig zijn om goede pijnbestrijders achter de hand te hebben voor het geval je ze nodig hebt.

In dit artikel gaan we in op natuurlijke manieren van pijnbestrijding die je in kunt zetten wanneer je thuis bevalt. Thuis bevallen heeft vele voordelen. Je bent bijvoorbeeld in je eigen, vertrouwde omgeving en kunt gemakkelijk bij de spullen die je nodig denkt te hebben. Toch zijn er ook nadelen. Als je thuis bevalt, is er vaak geen medisch personeel aanwezig dat je om pijnbestrijding, zoals een ruggenprik kunt vragen. Je kiest het liefst voor natuurlijke pijnbestrijding, omdat je het beste wilt voor je lichaam en je kersverse kindje. Daarom is het prettig om te weten hoe je je kunt wapenen tegen de pijnen die een bevalling met zich meebrengt. Hieronder lees je acht manieren waarop je dit op een natuurlijke en veilige manier kunt doen.

Bevallen in bad

Je hebt er vast al weleens over gehoord: bevallen in bad. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om een warm bad of een warme douche te nemen tijdens hun bevalling. De warmte van het water verlicht de pijn en helpt je om beter te kunnen ontspannen. Hierdoor kun je de pijn van de weeën gemakkelijker opvangen. Daarnaast heeft bevallen in bad als bijkomend voordeel dat je in het water gewichtsloos bent. Hierdoor kun je je beter bewegen en is het eenvoudiger om een prettige houding te vinden. Voor de baby heeft het ook voordelen om in bad ter wereld te komen, omdat de overgang van de baarmoeder naar de ‘echte’ wereld daardoor net wat geleidelijker verloopt.

Massages om de pijn te verlichten

Ook massages zijn een populaire vorm van natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling. Het is zeker aan te raden om deze massages van tevoren goed voor te bereiden. Dit kun je doen door een speciale massagecursus te volgen met bijvoorbeeld je partner of iemand anders die bij de bevalling aanwezig zal zijn. Hij of zij leert dan welke plekken het beste gemasseerd kunnen worden om te pijn te verlichten. Voor degene die bevalt is het vaak extra prettig wanneer er tijdens de massage kan worden gepraat over wat zij op dat moment doormaakt.

Begeleiding dierbare of verloskundige

Een groot voordeel van een thuisbevalling ten opzichte van een bevalling in het ziekenhuis, is dat je zelf kunt kiezen wie er bij je zijn op het moment dat je kindje geboren wordt. Veel vrouwen vinden het prettig wanneer een dierbare, of iemand waarin zij vertrouwen hebben, hen begeleidt tijdens de bevalling. Dit kan een dierbare zijn, maar ook een verloskundige of bevallingscoach. Voor deze vorm van natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling heb je verder niets nodig, behalve degene die je begeleidt, of eventueel een geboorteplan waarin je van tevoren je wensen vastlegt.

Acupunctuur

Als je denkt aan natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling, denk je misschien niet meteen aan acupunctuur. Toch kan deze behandelmethode een goede ondersteuning bieden tijdens de bevalling. Zo weet een goede acupuncturist hoe hij of zij naalden in je huid kan plaatsen, om zo de pijn van de weeën te verminderen. Daarnaast helpt acupunctuur vaak goed tegen stress.

Aromatherapie

Geuren hebben ontzettend veel invloed op je gemoedstoestand. Zo kunnen de juiste geuren je bijvoorbeeld helpen om je beter op je gemak te voelen en meer te ontspannen. Als je zeker wilt weten dat de etherische olie die je wilt gebruiken geschikt voor je is, kun je een doula inschakelen die gespecialiseerd is in aromatherapie. Een doula is een soort bevallingscoach waarmee je gedurende je zwangerschap. Hij of zij bouwt hierdoor een band met je op en kan je goed ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige kruiden zijn van oudsher een zeer geliefde vorm van natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling. Met de juiste kruiden kun je ervoor zorgen dat je lichaam zicht ontspant, of dat je juist een boost krijgt wanneer vermoeidheid je opbreekt. Let echter wel op dat je dit samen met een arts of andere specialist doet. Zeker wanneer je zelf geen verstand hebt van geneeskrachtige kruiden, raden we je ten zeerste af om zelf te gaan experimenteren met geneeskrachtige kruiden. Sommige kruiden kunnen schadelijk zijn voor jezelf of je baby, experimenteer dus nooit zomaar als je niet weet of de kruiden die je gebruikt geen nadelige effecten kunnen hebben.

Hypnobirthing

Hypnobirthing is een goede manier om op een kalme manier te bevallen. Veel vrouwen hebben last van angsten voor en tijdens de bevalling. Tijdens een cursus hypnobirthing kun je leren hoe je jezelf kunt hypnotiseren. Bij hypnose denk je misschien aan van die hypnotiseurs op televisie, die overduidelijk een act opvoeren. Zelf-hypnose heeft daar allerminst mee te maken. Het is meer een manier van mediteren, waardoor je in een soort trance kan komen. Tijdens een cursus hypnobirthing leer je hoe je je gedachten, dus ook paniekgedachten, het beste naar de achtergrond kunt laten verdwijnen.

GeboorteTENS

De laatste vorm van natuurlijke pijnbestrijding bij een thuisbevalling waar we je over willen informeren is de geboorteTENS. Dit is een apparaatje dat door middel van stroomstootjes de zenuwbanen prikkelt. Dit is hoe het werkt: je hebt dunne en dikke zenuwbanen. Pijnprikkels gaan door deze zenuwbanen richting je hersenen, zodat je weet dat je pijn hebt. De pijnprikkels die veroorzaakt worden door weeën, gaan door de dunne zenuwbanen. Een TENS-apparaat richt zich echter op de dikke zenuwbanen. Omdat je hersenen de prioriteit geven aan de prikkels die via de dikke zenuwbanen vervoerd worden, nemen ze de pijnprikkels die door de dunne zenuwbanen gaan minder goed waar. Hierdoor heb je dus minder pijn. Een TENS-apparaat kun je zelf aanschaffen voor nog geen €200,00. Als je er eentje wilt huren ben je wat minder geld kwijt, namelijk zo rond de €75,00.