Zwangerschapszwemmen is zwemmen voor zwangere vrouwen. Dat had je waarschijnlijk zelf al wel bedacht. Ben je ook al op de hoogte van de vele gezondheidsvoordelen van zwangerschapszwemmen? Weet je hoe een les er praktisch uit ziet? En hoe je verder kunt met zwemmen na je zwangerschap? Je leest het in dit artikel.

Wat is zwangerschapszwemmen?

Zwangerschapszwemmen is een speciale zwemles voor aanstaande moeders. De les wordt gegeven in groepsverband en onder begeleiding van een deskundige instructrice. Zwemmen is één van de weinige sporten die je gedurende je hele zwangerschap veilig kunt beoefenen. De les is helemaal afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van zwangere vrouwen en biedt een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Voor wie is het?

Zwangerschapszwemmen is er voor alle aanstaande moeders die graag op een verantwoorde manier aan hun conditie willen werken, zich willen voorbereiden op hun bevalling en willen genieten van het ontspannende effect van hun gewichtloze buik in het water.

De lessen zijn geschikt voor zwangere vrouwen in elk stadium van hun zwangerschap. Je kunt meedoen met zwemmen totdat je vliezen breken. Het is wel verstandig om met je verloskundige te overleggen voor je begint met zwemmen.

Hoe ziet een les er uit?

Een groot deel van een zwemles bestaat uit conditionele en spierversterkende oefeningen. Bij deze oefeningen wordt er specifieke aandacht besteed aan gewrichten die je in je zwangerschap extra belast, zoals je bekken. De inspannende oefeningen worden afgewisseld met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Tijdens het zwemmen verbeter je je conditie, bereid je je voor op je bevalling, kom je in contact met andere zwangere vrouwen en kan je je ontspannen.

Veel zwembaden bieden de mogelijkheid om na het zwemmen bij te komen in een bubbelbad of stoombad. Je kunt dan ook bijpraten met andere aanstaande moeders of de instructrice.

Is het zwemmen veilig?

Zwemmen is de ideale sport voor aanstaande moeders: gezond en ontspannend. Zwemmen is een sport met weinig kans op blessures. Zwangerschapszwemmen is de veiligste sport die je als zwangere vrouw kunt beoefenen. Dit geldt voor je hele zwangerschap. De lessen zijn speciaal door professionals ontworpen en afgestemd op zwangere vrouwen. Tijdens de les word je begeleid door een professional. Door het water hoef je het gewicht van je zwangere buik even niet te dragen en kunnen je spieren ontspannen. Toch train je wel degelijk je spieren.

Praktisch

De lessen zwangerschapszwemmen vinden meestal plaats in een regulier zwembad. De les wordt gegeven in een rustig bad, dat tijdens de les alleen toegankelijk is voor deelnemers aan de les. De watertemperatuur ligt hoger dan in andere baden: rond de 32ºC. De lessen worden op een vaste avond per week aangeboden en duren gemiddeld vijfenveertig tot zestig minuten. Zwemmen is geen abonnement. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je deelneemt. Je betaalt per les of met een strippenkaart. Als je regelmatig deelneemt aan een les, dan ben je voordeliger uit met een strippenkaart.

Om optimaal van je les te kunnen genieten, is het handig om je goed voor te bereiden. Met passende en lekkere zittende (positie)badkleding, kan je makkelijker aan de oefeningen deelnemen. Als je een uur voor de les iets eet, dan heb je voldoende brandstof en minder kans om misselijk te worden. Neem ook voldoende water mee om er voor te zorgen dat je tijdens en na de les goed gehydrateerd blijft. Een fles met een sportdop is handig voor tijdens het sporten. Het is handig om een gezond en voedzaam tussendoortje te mee te nemen voor na de les. Zo vul je je brandstof weer aan en voorkom je snacken.

Voordelen van zwemmen

 • Zwemmen werkt ontspannend en verzachtend.
 • Het zwemmen helpt je om je conditie te verbeteren en op peil te houden.
 • Je bloedcirculatie en zuurstofopname worden door de lessen verbeterd.
 • In het water hoef je even het gewicht van je groeiende buik niet te dragen en worden je spieren ontlast.
 • Door de lessen ga je je fitter voelen.
 • Lichamelijke klachten worden door de lessen voorkomen en verzacht.
 • De lessen kan je, als enige sport, gedurende je hele zwangerschap volgen.
 • Zwemmen is een van de veiligste sporten die je tijdens je zwangerschap kunt beoefenen, met een minimale kans op blessures.
 • Het zwembad en de lessen worden optimaal afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van zwangere vrouwen.
 • Je krijgt handige tips van een professionele instructrice. Bij haar kan je ook terecht met je vragen.
 • De lessen brengen je in contact met andere aanstaande moeders.
 • Door te zwemmen bereid je je goed voor op je bevalling.
 • Als je deelneemt aan de zwemlessen, dan zorg je voor een sneller herstel na je bevalling.
 • Na je bevalling kan je in hetzelfde zwembad meedoen met het ouder- en babyzwemmen of een zwemactiviteit om weer fit te worden. Wellicht kom je dan ook moeders tegen die je bij het zwemmen hebt ontmoet.

Zwemmen na je zwangerschap

Ongeveer zes weken na je bevalling kan je weer beginnen met zwemmen. Een voorwaarde voor je start met zwemmen is dat je niet meer vloeit. Als je een keizersnede hebt gehad, mag je vanaf acht weken na je bevalling beginnen met zwemmen. Overleg altijd met je verloskundige wanneer je van plan bent om weer te gaan zwemmen. Als je daarnaast je zweminstructrice inlicht over je recente bevalling, kan ze hier rekening mee houden.

Eenmaal in het zwembad kan je banenzwemmen of deelnemen aan lessen als aquarobics, aquafit of trimzwemmen. Verwacht echter niet dat je direct op je oude niveau zwemt, maar houd rekening met een hersteltijd. Het duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden voordat je weer de conditie en het sportniveau van voor je zwangerschap hebt. Als je tijdens je zwangerschap hebt gesport, ben je wellicht sneller terug op je oude niveau. Probeer jezelf die tijd te gunnen. Je bent tenslotte ook aan het wennen aan het moederschap, je bent moe en je hebt hormoonwisselingen.

Als je baby drie maanden is, kan je samen met je baby deelnemen aan de lessen ouder- en babyzwemmen. In deze lessen zing je liedjes en doe je spelletjes onder leiding van een professionele instructrice. Door mee te doen met de lessen raakt je baby vertrouwd met water. Door de lessen worden de motoriek, ademhaling en coördinatie van je baby verbetert. Het samen zwemmen versterkt daarnaast de band met je kindje.

Ouder- en kinderzwemmen is voor je kindje een goede voorbereiding op zwemles. Ouder- en kinderzwemmen wordt aangeboden als groepsles, maar biedt ook ruimte voor individuele aandacht. De lessen worden meestal een paar keer per week gegeven en duren dertig tot zestig minuten. Sommige zwembaden bieden aparte lessen voor baby’s en peuters aan. Bij andere zwembaden zwemmen baby’s en peuters samen.

Andere zwangerschapscursussen

Volg je naast zwangerschapszwemmen ook graag eens een andere les? Er zijn meer cursussen voor aanstaande moeders.

Zo doe je bij de sportieve cursus

ZwangerFit actieve oefeningen op muziek, met als doel om fit te blijven en goed voorbereid te worden op je bevalling. Door zwangerschapsgymnastiek versterk je je bekken en houding en bereid je je door informatie en praktijkoefeningen voor op de rest van je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. De cursus mensendieck leert je de goede houding om te tillen, zitten en lopen met je groeiende buik. Je leert om klachten te voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan perstechnieken en ademhalingsoefeningen die je tijdens je bevalling kunt gebruiken.

Volg je liever een rustige cursus? Denk dan eens aan:

Zwangerschapsyoga. Bij deze cursus doe je lichte oefeningen die je helpen om fit te worden en blijven en bereid je je lichaam voor op je bevalling. Yoga geeft je meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je zwangerschap en bevalling.

Bij de zwangerschapscursus Reiki leer je om energie over te brengen door handoplegging. Deze energie geeft je rust, ontspanning en verlichting bij pijn gedurende je zwangerschap, bevalling en herstel. Door Reiki kan je ook je baby ondersteunen. De cursus bestaat uit een theoretisch deel en praktijkoefeningen.

Een andere rustige zwangerschapsactiviteit is haptonomie. Deze cursus draait om contact maken met je ongeboren baby. Dit doe je door naar je baby te luisteren, te voelen en door te luisteren naar de emoties die je voelt. Bij haptonomie is het wenselijk dat je partner meedoet. Zo kan hij ook een band met jullie baby opbouwen.