Zwanger zijn is, als alles goed verloopt, één van de mooiste momenten in het leven van een vrouw. Het voelt alsof je de wereld aankunt en je beschermt het nieuwe leven in je buik als een echte leeuwin. Je ongeboren kind beschermen doe je ook door sommige dingen niet te eten omdat ze, tijdens de zwangerschap, nadelig kunnen zijn voor de baby. Je vermijdt o.a. rauwe melk en vlees waarin de listeria bacterie kan schuilen, je zet de fles met alcohol aan de kant en zo zijn er nog wel meer dingen die je laat passeren.

Maar wat met het overheerlijke zachte kaasje dat vaak opduikt bij allerlei gelegenheden. Mag je mozzarella eten tijdens de zwangerschap? Wanneer je daar aan twijfelt en niet weet of het je mensje in wording kan schaden, lees dan vooral verder. Zo weet je voor eens en voor altijd of je dit lekkere kaasje uit je dieet moet schrappen of niet.

Hoe wordt mozzarella gemaakt?

Het basis ingrediënt van deze lekkere zachte kaas is gepasteuriseerde of gethermiseerde melk van koeien of buffels. Terwijl pasteuriseren gebeurt op 72°C ligt de temperatuur bij het thermiseren iets lager, namelijk 65°C. Dit doet men om de bacteriën, die zorgen voor de smaak, niet te doden. Na het stremmen van de melk snijdt men de massa zodat het melkwei gescheiden wordt van de wrongel. Na het uitlekken voegt men water toe van 95°C en wordt heel de boel goed gekneed. Hierdoor smelt de kaas en kan hij makkelijker in porties verdeeld worden. De bolletjes mozzarella krijgen nog een bad in pekelwater en wordt, samen met die zoute vloeistof, verpakt en vervoerd.

De mozzarella, die van origine Italiaans is, wordt nog steeds gemaakt van melk van de waterbuffel maar omdat deze schaars én duur is, gebruikt men ook koemelk. Deze kaasjes zijn doorgaans goedkoper en hebben een minder intense smaak. In de omgeving van Puglia, Lazio en Campania wordt nog steeds de originele mozzarella van buffelmelk vervaardigd en dat wordt dan ook vermeld op de verpakking.

Mozzarella en microscopisch plantaardig eencellige organismen

Deze organismen, waarmee bacteriën wordt bedoeld, zijn terug te vinden in rauwe melk. Een deel van deze bacteriën sterven af wanneer het verhitte water wordt toegevoegd maar we kunnen met zekerheid zeggen dat hitte bestendige bacteriën dit proces overleven. Listeria, het micro organisme dat mogelijks een miskraam kan veroorzaken, is één van de bacteriën die vernietigd wordt bij een hoge temperatuur. Door het toevoegen van bijna kokendheet water wordt de gevaarlijke listeria bacterie bijna volledig vernietigd en kun je meestal zonder problemen genieten van een bolletje mozzarella.

De kans dat je favoriete kaasje besmet wordt met deze bacterie door een gebrek aan hygiëne in de kaasfabriek is klein maar helaas niet onbestaande. Wanneer er toch een besmetting heeft plaatsgevonden tijdens het verpakken kunnen bacteriën zich gaan vermeerderen en alsnog problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Daarom is het heel belangrijk om de kaas zo vers mogelijk te eten.

Mozzarella in gerechten, mag je dat eten tijdens je zwangerschap?

Wat plakjes mozzarella met verse tomaat en basilicum, een spiesje met een mini bolletje mozzarella, stukjes geroosterd brood en een paar druppeltjes balsamico azijn kunnen lekkere starters zijn bij een gastronomisch festijn. Maar dan komt de twijfel en vraag je je af, mag ik wel mozzarella eten tijdens mijn zwangerschap? In koude bereidingen met deze smeuïge kaasjes is het steeds opletten dat de kaas zo vers mogelijk is. Wanneer je zelf de boodschappen doet ga je daar vooral op letten maar wat als je als gast een feestje bijwoont? Vragen of je de verpakking even mag bekijken is echt not done en dan neem je best het zekere voor het onzekere.

Indien je zelf mozzarella koopt, let je dus best goed op de vervaldatum en neem je het meest verse kaasje mee. Bij warme gerechten, waarbij de kaas verhit wordt zoals bijvoorbeeld op pizza, is er amper gevaar. De listeria bacterie wordt gedood door de hitte van de grill zodat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor de veiligheid van je ongeboren baby.

Het belang van calcium opname tijdens de zwangerschap

Mozzarella is een belangrijke bron van calcium en dat kun je tijdens de zwangerschap goed gebruiken. Zwangere vrouwen hebben per dag ongeveer 1200 milligram nodig omdat de baby het calcium van de moeder gebruikt om een sterk beendergestel en gezonde tandjes te krijgen. Indien je dus te weinig calcium naar binnen krijgt, zal de baby roofbouw plegen op je bottenstelsel en zul je makkelijker botten breken. Met 160 mg aan calcium voor een portie van veertig gram, is mozzarella, naast alle andere melkproducten, een belangrijke bron voor de noodzakelijke dosis.