Als je zwanger bent is het mooi om dit vast te leggen en een speciale zwangerschapsshoot te doen. Het wordt een waardevolle herinnering aan je zwangerschap. Wanneer is de beste tijd om een fotoshoot te plannen? En wat kun je het beste aan doen? Dit zijn 8  tips voor een fotoshoot als je zwanger bent.

1. De beste tijd voor een zwangerschapsshoot

Wanneer kun je het beste een zwangerschapsshoot plannen? Niet al te vroeg, want je wilt wel je mooie buik duidelijk zien op de foto’s. Maar ook niet te laat, want dan heb je de kans dat je die buik al behoorlijk zat bent, dat poseren niet zo lekker meer gaat of – je moet er niet aan denken, maar het kan – dat je zelfs al bent bevallen voordat de shoot is geweest. De ideale tijd voor een fotoshoot tijdens je zwangerschap is tussen de 30 en de 34 weken. Zorg dat je op tijd weet welke fotograaf je graag wil inhuren, want fotografen hebben ook een planning en het zou jammer zijn als je tot het laatste moment wacht en je favoriete fotograaf kan niet.

2. Poseren met een zwangere buik

Uiteraard zal de fotograaf je uitgebreid begeleiden tijdens de fotoshoot en poses voorstellen. Maar als je niet gewend bent om te poseren voor een fotoshoot is het wel fijn om alvast wat poses te proberen voor de spiegel thuis. Bekijk alvast wat foto’s van jouw fotograaf en bepaal wat je mooi vindt en hoe jij graag gefotografeerd wil worden.

Gebruik in ieder geval je handen om je buik te accentueren. Enkele poses die altijd mooi zijn: een foto vanaf de zijkant waarbij je een been gestrekt hebt en een been gebogen. Laat een hand rusten op de bovenkant van je buik en eentje aan de onderkant. Ook mooi:  een foto recht van voren, met beide handen onder je buik en je blik naar je buik. Of wederom met een hand op en een hand onder je buik.

zwangerschapsshoot - zwangere vrouw op het strand, handen om haar buik

3. Zwangerschapsshoot samen met je partner

Natuurlijk draait het om jou en je prachtige buik met nieuw leven, maar nog specialer wordt de zwangerschapsshoot als er ook foto’s worden gemaakt waar jullie beiden in beeld zijn. Misschien ziet je partner het niet zitten, maar vaak is de fotograaf zo ervaren dat het een heel ontspannen en natuurlijke shoot wordt met dito foto’s. Het is heel bijzonder om ook jullie band samen vast te leggen voor later. Extra speciaal wordt het als jullie al een kind hebben en deze ook betrokken wordt bij de fotoshoot.

zwangerschapsshoot met je partner en kind

4. Make-up

Een fotoshoot werkt niet zoals bij televisie: je hoeft geen extra make-up op te doen om goed voor de dag te komen. Sterker nog: liever niet al te zware make-up en zeker niet als je dat normaliter nooit doet. Come as you are! Maak jezelf op zoals je dat altijd doet, je natural glow (en de fotograaf) doet de rest.

5. Locatie van de zwangerschapsshoot

Waar zou jij je zwangerschapsshoot het liefst willen? Tegenwoordig is een buitenshoot heel gangbaar en dat kan hartstikke mooi zijn. Je kunt kiezen voor het strand, het bos of de heide als locatie. Extra speciaal is het om de shoot te doen op een plek die betekenis heeft voor jou en je partner. Dat kan ook in een bepaalde stad zijn of een park bij jullie in de buurt. En wat dacht je van een zwangerschapsshoot bij jou thuis? Heel persoonlijk en het is een plek waar je ook altijd op je gemak bent.

zwangerschapsshoot - zwangere vrouw gefotografeerd met tegenlicht

6. Kledingkeuze tijdens de fotoshoot

Het allerbelangrijkste is: ga voor kleding waar jij je goed in voelt en past bij jouw stijl. Het is in ieder geval belangrijk om geen drukke printjes te gebruiken. Kies voor effen kleding in neutrale kleuren, dat geeft een rustiger beeld en legt de focus op wat belangrijk is: jij en jouw zwangere buik. Een jurk is altijd mooi en als je het durft is lingerie met daaroverheen een halfdoorschijnende openvallende jurk ook prachtig. Veel fotografen die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsshoots hebben tegenwoordig ook een eigen collectie kleding die je kunt lenen. Heb je geen idee? Vraag dan om advies bij je fotograaf.

Let er ook op dat je op de dag voorafgaand aan de fotoshoot geen strakke kleding draagt. Of maak kledingstukken een uur van tevoren al even los. Het is natuurlijk niet leuk als je op de foto eventuele lijnen van een broek of sokken ziet. Doe sokken dus op tijd uit en doe in plaats van een zwangerschapsbroek een los jurkje aan bijvoorbeeld.

7. Verzorgde handen

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar zorg dat je handen en nagels goed verzorgd zijn. Vaak zijn deze – omdat ze jouw zwangere buik accentueren – bij een zwangerschapsshoot veelvuldig en close-up in beeld. Houd de handcreme bij de hand de dagen voorafgaand aan de shoot. Plan je nieuwe nagels – als je die laat doen – dicht op de datum van de shoot zodat je nog niet zo veel uitgroei hebt bij de shoot. En als je niet zo van nagellak bent, vijl dan wel je nagels netjes en zorg dat ze schoon zijn.

8. Persoonlijk accessoire

Het hoeft niet, maar het kan leuk zijn om iets persoonlijks mee te nemen voor de fotoshoot. Dit kan een echofoto zijn, de eerste babyschoentjes of een knuffel of een ander voorwerp dat echt bij jullie hoort.

Vergeet vooral niet te genieten van deze bijzondere fotoshoot!