Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te schakelen. Maar gelukkig kun je de meeste oorzaken perfect de baas. Lees hier alles over zwangerschapsjeuk.

Zwangerschapsjeuk oorzaken en oplossingen

Wat is zwangerschapsjeuk ?

Zwangerschapsjeuk is een zwangerschapskwaal die veel voor komt. Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsjeuk. Dit is een verzamelnaam van een aantal jeukende aandoeningen tijdens de zwangerschap. De meeste van deze aandoeningen zijn niet ernstig, maar wel erg vervelend voor de moeder zelf. Jeuk tijdens de zwangerschap komt meestal voor op de buik, borsten, armen, benen, handen en voeten. Soms kun je ook last hebben van jeuk in de slijmvliezen.

Is het normaal dat ik last heb van zwangerschapsjeuk?

Een beetje jeuk tijdens de zwangerschap is de meeste gevallen heel normaal. Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft last van een jeukende huid. Dit kan zich vooral voordoen in de buikstreek en aan de borsten, omdat je huid uitrekt om zich aan te passen aan de groei van je buik en borsten. Ook een droge huid en hormonale veranderingen kunnen factoren zijn die jeuk veroorzaken.

Bepaalde aandoeningen die jeuk veroorzaken, zoals bijvoorbeeld eczeem, kunnen erger worden tijdens de zwangerschap. Hoewel er, raar maar waar, ook vrouwen zijn die vaststellen dat hun eczeem tijdens de zwangerschap verbetert.

Belangrijk! Als je een jeukende huiduitslag hebt of jeukende handpalmen of voetzolen, raadpleeg dan altijd je arts. Dit kunnen symptomen zijn van een ernstigere aandoening waarbij medische hulp vereist is.

Hoe kun je zwangerschapsjeuk verlichten

Hoe kun je zwangerschapsjeuk verlichten?

Wanneer je last hebt van zwangerschapsjeuk, kan je het best niet te krabben. Het kan je huid nog meer irriteren en het risico op huidinfecties vergroten. Als je jeuk hebt ten gevolge van droge, uitgerekte huid, dan kun je onder andere het volgende doen:

  • Een ice pack (met een theedoek eromheen) of een koud, nat verband kan verlichting geven tegen de jeuk. Houdt dit gedurende vijf tot tien minuten op de plaats waar je last hebt van jeuk. Stop wanneer de jeuk verdwijnt.
  • Smeren! Gebruik een lekker vettige lotion of crème nadat je een douche of bad hebt genomen. Als je dat fijn vindt, kun je de lotion in de koelkast bewaren zodat het hydrateren van je huid ook verkoelend aanvoelt.
  • Heb je veel last van een droge of trekkende huid? Neem af en toe een warm havermoutbad. Je kunt dit zelf maken, maar ook ‘kant en klare’ havermoutbaden kopen bij een apotheek.

Wat kun je doen om jeuk te voorkomen?

Jeuk volledig voorkomen is waarschijnlijk niet mogelijk. Maar deze tips kunnen je wel al flink op weg helpen:

  • Houd jezelf koel. Bij heel warm weer blijf je beter binnen, want dit kan een negatieve invloed hebben op je huid en voor meer jeuk zorgen.
  • Houd je huid soepel door na elke douchebeurt of badsessie je goed in te smeren met een voedende bodylotion.
  • Draag katoenen kleding die lekker los zit. Het zorgt voor minder irritatie op je huid.
  • Gebruik medicatie vóór het hydrateren. Als je arts medicatie heeft voorgeschreven, gebruik het dan volgens de instructies en hydrateer dan je hele lichaam, zelfs de plaatsen die al behandeld zijn met de medicatie.
  • Voorkom stress. Onderneem stappen om stress en angst onder controle te houden, ze kunnen jeuk alleen maar erger maken.

Een jeukende huiduitslag op je buik. Wat is dat

Een jeukende huiduitslag op je buik. Wat is dat?

Dit kan veroorzaakt worden door een aandoening genaamd ‘polymorfe eruptie van de zwangerschap’. Dit komt meestal voor in het laatste trimester. Het is niet gevaarlijk voor jou of je baby, en het gaat weg nadat de baby geboren is. Wat exact deze aandoening veroorzaakt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat het vaak voorkomt bij eerste zwangerschappen of tweeling-zwangerschappen.

Het begint meestal met een jeukerige huiduitslag op je buik en verspreidt zich dan naar je borsten en ook je dijen. Je zult merken dat vooral je zwangerschapsstriemen heel erg jeuken. De huiduitslag kan bestaan uit kleine rode puistjes en het lijkt wat op netelroos. Later kan het uitbreiden naar grotere stukken ontstoken huid. Je kan dit verzachten door een verkoelend bad te nemen en te wassen met zeepvrije verzachtende middelen. Gebruik nadien een crème tegen striae of een lotion om je huid te hydrateren. Als dit niet helpt, kun je je arts een steroïdencrème of antihistamine vragen om de symptomen te verlichten.

Jeuk aan je vagina. Is dit erg?

Wanneer je zwanger bent, kan je opgezadeld raken met nog een andere aandoening die zwangerschapsjeuk veroorzaakt: een vaginale schimmelinfectie. De oestrogeenniveaus veranderen, waardoor het voor deze infectie eenvoudiger zal zijn om zich door te zetten. Indien je hier last van hebt, raadpleeg dan je arts die een aantal veilige behandelingen tegen een vaginale schimmelinfectie kan voorstellen. Zo’n schimmelinfectie kan echter wel zeer hardnekkig zijn tijdens de zwangerschap. Ze kan zelfs opnieuw de kop opsteken nadat ze behandeld werd.

Naar de dokter met zwangerschapsjeuk

Raadpleeg een arts wanneer je een nieuwe huiduitslag ontwikkelt tijdens de zwangerschap, wanneer een huidaandoening alleen maar erger wordt of als je jeuk voelt over heel je lichaam, zelfs zonder huiduitslag. Je arts zal een diagnose kunnen stellen van het probleem, je een gepaste behandeling voorstellen, en je doorverwijzen naar een dermatoloog of andere specialist indien nodig.

Naar de dokter met zwangerschapsjeuk

Kan jeuk schadelijk zijn voor een baby?

In de meeste gevallen zal zwangerschapsjeuk niet schadelijk zijn voor de baby. In zeldzame gevallen kan erge jeuk een signaal zijn van een aandoening van de lever genaamd ‘intrahepatische cholestase van de zwangerschap’. De juiste oorzaak van deze aandoening is nog altijd niet duidelijk. Iemand die de aandoening heeft, heeft heel erge jeuk op verschillende delen van het lichaam. Sommige symptomen zijn anders dan bij een alledaagse zwangerschapsjeuk:

  • De jeuk situeert zich vaak op je handpalmen of voetzolen.
  • De jeuk wordt vaak erger ’s avonds en ’s nachts.
  • Er is geen huiduitslag.
  • De urine is donker van kleur, en de stoelgang heeft vaak een lichte kleur.

Raadpleeg meteen een arts als je een van deze symptomen hebt. Op die manier kunnen eventuele andere oorzaken van je jeuk uitgesloten en kan indien nodig je bloed onderzocht worden. De jeuk kan heel erg zijn en je arts zal een medicijn of crème voorschrijven om het te verzachten. Als de symptomen zeer ernstig zijn, of de bloedtests blijven leverproblemen aantonen, zal men waarschijnlijk aanraden dat de bevalling rond week 36 of week 37 in gang wordt gezet. De aandoening gaat meestal weg nadat de baby geboren is.

Benieuwd of dit het enige kwaaltje is dat je tegen gaat komen? Bekijk dan de pagina ‘zwangerschapskwaaltjes‘ met een compleet overzicht van allerlei kwaaltjes die in de zwangerschap kunnen voorkomen.