9 tips voor je zwangerschapsverlof

Je hebt je collega's en je baas al uitgebreid verteld dat je zwanger bent. Na een paar maanden ben je aan het aftellen naar het zwangerschapsverlof. Maar wat moet je doen voordat je je afwezigheidsbericht in je e-mail aan zet en je laatste werkdag ten einde komt? In...

De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt in de eerste plaats vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Maar gelukkig kun je de meeste oorzaken perfect de baas. Lees hier alles over zwangerschapsjeuk.

Zwangerschapsjeuk oorzaken en oplossingen

Wat is zwangerschapsjeuk ?

Zwangerschapsjeuk is een zwangerschapskwaal die veel voor komt. Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft tijdens ze zwangerschap last van zwangerschapsjeuk. Het is een verzamelnaam van een aantal jeukende aandoeningen in de zwangerschap. De meeste van deze aandoeningen zijn niet ernstig, maar wel erg vervelend voor de moeder zelf. Zwangerschapsjeuk komt meestal voor op de buik, borsten, armen, benen, handen en voeten van vrouwen die zwanger zijn. Soms is er ook last van jeuk in de slijmvliezen.

Is het normaal dat ik last heb van zwangerschapsjeuk?

Een beetje jeuk tijdens de zwangerschap is de meeste gevallen heel normaal. Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft last van een jeukende huid. Dit kan zich vooral voordoen in de buikstreek en aan de borsten, omdat je huid uitrekt om zich aan te passen aan de groei ervan. Een droge huid en hormonale veranderingen zijn ook factoren die een rol spelen.

Bepaalde aandoeningen die jeuk veroorzaken, zoals bijvoorbeeld eczeem, kunnen erger worden tijdens de zwangerschap. Hoewel er, raar maar waar, ook vrouwen zijn die vaststellen dat hun eczeem tijdens de zwangerschap verbetert.

Als je een jeukende huiduitslag hebt of jeukende handpalmen of voetzolen, raadpleeg dan je arts. Het zijn vaak symptomen van een ernstigere aandoening waarbij medische hulp vereist is.

Hoe kun je zwangerschapsjeuk verlichten

Hoe kun je zwangerschapsjeuk verlichten?

Wanneer je last hebt van zwangerschapsjeuk, kan je het best niet te krabben. Het kan je huid nog meer irriteren en het risico op huidinfecties vergroten. Als je jeuk hebt ten gevolge van droge, uitgerekte huid, dan kun je onder andere het volgende doen:

 • Plaats een ice pack of een koud, nat verband gedurende vijf tot tien minuten op de plaatsen waar je last hebt van jeuk. Stop wanneer de jeuk verdwijnt.
 • Hydrateer. Gebruik een lotion of crème nadat je een douche of bad hebt genomen. Bewaar de lotion in de koelkast, zodat het hydrateren van je huid ook verkoelend aanvoelt.
 • Neem af en toe een warm havermoutbad. Je kunt commercieel geprepareerde havermoutbaden kopen bij een apotheek.

Wat kun je doen om jeuk te voorkomen?

Jeuk volledig voorkomen, is waarschijnlijk niet mogelijk. Maar deze tips kunnen je wel al flink op weg helpen:

 • Neem een warme douche of bad. Opgepast met heet water, want dat heeft een uitdrogend effect op de huid en verergert de zwangerschapsjeuk. Was jezelf met een zachte zeep en spoel alles nadien goed af.
 • Houd jezelf koel. Bij heel warm weer blijf je beter binnen, want dit kan een negatieve invloed hebben op je huid en voor meer jeuk zorgen.
 • Draag katoenen kleding die lekker los zit. Het zorgt voor minder irritatie op je huid.
 • Gebruik medicatie vóór het hydrateren. Als je arts medicatie heeft voorgeschreven, gebruik het dan volgens de instructies en hydrateer dan je hele lichaam, zelfs de plaatsen die al behandeld zijn met de medicatie.
 • Voorkom stress. Onderneem stappen om stress en angst onder controle te houden, ze kunnen jeuk alleen maar erger maken.

Een jeukende huiduitslag op je buik. Wat is dat

Een jeukende huiduitslag op je buik. Wat is dat?

Dit kan veroorzaakt worden door een aandoening genaamd ‘polymorfe eruptie van de zwangerschap’. Dit komt meestal voor in het laatste trimester. Het is niet gevaarlijk voor jou of je baby, en het gaat weg nadat de baby geboren is. Wat exact deze aandoening veroorzaakt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat het vaak voorkomt bij eerste zwangerschappen of tweeling-zwangerschappen.

Het begint meestal met een jeukerige huiduitslag op je buik en verspreid zich dan naar je borsten en ook je dijen. Je zult merken dat vooral je zwangerschapsstriemen heel erg jeuken. De huiduitslag kan bestaan uit kleine rode puistjes en het lijkt wat op netelroos. Later kan het uitbreiden naar grotere stukken ontstoken huid. Je kan dit verzachten door een verkoelend bad te nemen en te wassen met zeepvrije verzachtende middelen. Gebruik nadien een crème tegen striae of een lotion om je huid te hydrateren. Als dit niet helpt, kun je je arts een steroïdencrème of antihistamine vragen om de symptomen te verlichten.

Jeuk aan je vagina. Is dit erg?

Wanneer je zwanger bent, kan je opgezadeld geraken met nog een andere aandoening die zwangerschapsjeuk veroorzaakt: een vaginale schimmelinfectie. De oestrogeenniveaus veranderen, waardoor het voor deze infectie eenvoudiger zal zijn om zich door te zetten. Indien je hier last van hebt, raadpleeg dan je arts die een aantal veilige behandelingen tegen een vaginale schimmelinfectie kan voorstellen. Zo’n schimmelinfectie kan echter wel zeer hardnekkig zijn tijdens de zwangerschap. Ze kan zelfs opnieuw de kop opsteken nadat ze behandeld werd.

Naar de dokter met zwangerschapsjeuk

Raadpleeg een arts wanneer je een nieuwe huiduitslag ontwikkelt tijdens de zwangerschap, wanneer een huidaandoening alleen maar erger wordt of als je jeuk voelt over heel je lichaam, zelfs zonder huiduitslag. Je arts zal een diagnose kunnen stellen van het probleem, je een gepaste behandeling voorstellen, en je doorverwijzen naar een dermatoloog indien nodig.

Naar de dokter met zwangerschapsjeuk

Kan jeuk schadelijk zijn voor een baby?

In de meeste gevallen zal zwangerschapsjeuk niet schadelijk zijn voor de baby. In zeldzame gevallen kan erge jeuk een signaal zijn van een aandoening van de lever genaamd ‘intrahepatische cholestase van de zwangerschap’. De juiste oorzaak van deze aandoening is nog altijd niet duidelijk, hoewel al vastgesteld werd dat het meer voorkomt bij vrouwen uit Zuid-Amerika, Indië en Pakistan. Iemand die de aandoening heeft, heeft heel erge jeuk op verschillende delen van het lichaam. Sommige symptomen zijn verschillend dan bij een alledaagse jeuk:

 • De jeuk situeert zich vaak op je handpalmen of voetzolen.
 • De jeuk wordt vaak erger ’s avonds en ’s nachts.
 • Er is geen huiduitslag.
 • De urine is donker van kleur, en de stoelgang heeft vaak een lichte kleur.

Raadpleeg meteen een arts als je een van deze symptomen hebt. Op die manier kunnen eventuele andere oorzaken van je jeuk uitgesloten en kan indien nodig je bloed onderzocht worden. De jeuk kan heel erg zijn en je arts zal een medicijn of crème voorschrijven om het te verzachten. Als de symptomen zeer ernstig zijn, of de bloedtests blijven leverproblemen aantonen, zal men waarschijnlijk aanraden dat de bevalling rond week 36 of week 37 in gang wordt gezet. De aandoening gaat meestal weg nadat de baby geboren is.

Benieuwd of dit het enige kwaaltje is wat je tegen gaat komen? Bekijk dan de pagina ‘zwangerschapskwaaltjes‘ met een compleet overzicht van allerlei kwaaltjes die in de zwangerschap kunnen voorkomen.