Bij een zwangerschap krijg je als toekomstige moeder te maken met heel veel veranderingen in je lichaam. Voor de gemiddelde toekomstige moeder is dat natuurlijk erg wennen. Je buik wordt groter, je gedrag gaat veranderen, maar ook je hormonen maken flinke veranderingen door. Soms is dat moeilijk om mee om te gaan. Gelukkig is het iets wat elke vrouw die zwanger is gaat meemaken. En het is soms ook wel een interessant proces dat je met vrienden en naasten kunt delen. Vooral vriendinnen die ook zwanger zijn, of zijn geweest, kunnen dan met je meepraten! Een bekend zwangerschapshormoon is Oxytocine. Een moeilijke naam. Maar wat doet dit zwangerschapshormoon precies? Hierbij een aantal feitjes over dit hormoon.

Oxytocine: verschillende momenten in de zwangerschap

Het unieke aan het hormoon Oxytocine is dat het op verschillende momenten in de zwangerschap een invloed kan hebben op je lichaam. Enerzijds is de hormoon actief voor de zwangerschap, maar ook tijdens en na de zwangerschap is dit hormoon nog zeer relevant. Het is dan ook van belang om al deze fases te behandelen, zodat je precies weet wat dit hormoon allemaal doet en wat de functie ervan is.

Oxytocine: voor de zwangerschap

Het klinkt misschien raar. Want hoe kan een zwangerschapshormoon nou van invloed zijn op je lichaam, voordat je zwanger bent geworden? Want je zou dan denken: als het een zwangerschapshormoon is, steekt dit hormoon pas de kop op tijdens een zwangerschap. Toch ligt dit iets genuanceerder, maar het is wel heel logisch uit te leggen. Dit hormoon draagt namelijk bij aan de zwangerschap. Een belangrijke functie van het Oxytocine-hormoon is namelijk dat het je als vrouw helpt om zwanger te worden. De Oxytocine heeft namelijk een groot effect op de bevruchting en zorgt ervoor dat zaadjes sneller gaan zwemmen. Dankzij de Oxytocine is er dus een grotere kans op een zwangerschap. Dit is dus de eerste fase waarbij oxytocine de kop opsteekt. Maar ook tijdens de zwangerschap speelt het een grote grol.

Oxytocine: tijdens de zwangerschap

Ook zorgt de Oxytocine ervoor dat weeën kunnen worden opgewekt. Het heeft dus een grote relevantie tijdens de zwangerschap, om het bevallingsproces te bespoedigen. Soms wordt zelfs kunstmatig Oxytocine gebruikt om de bevalling op te wekken, mocht dat niet uit zichzelf gebeuren. Hier kunnen veel vrouwen mee te maken krijgen.

Oxytocine: na de bevalling

Ook heeft Oxytocine een grote rol in de borstvoeding na de bevalling. Het zorgt er namelijk voor dat je je kind makkelijker borstvoeding kan geven. Dit wordt ook wel een toeschietreflex genoemd.

Oxytocine als knuffelhormoon

Vaak wordt Oxytocine ook wel aangeduid als knuffelhormoon. Dit heeft een aantal belangrijke redenen die nu zullen worden verteld.

Aanrakingen zorgen ervoor dat het knuffelhormoon wordt opgewekt.

Oxytocine zorgt niet alleen voor effecten op de zwangerschap, maar heeft bovendien ook andere algemene effecten. Het is namelijk zo dat door aanrakingen dit hormoon kan worden opgewekt. Let wel: veel mensen zijn in de illusie dat dit per se intieme aanrakingen moeten zijn. Dit is echter een misvatting, dit kunnen ook prima normale aanrakingen zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een knuffel. Vandaar dat het ook een knuffelhormoon wordt genoemd. Maar ook een handdruk en intieme situaties kunnen ervoor zorgen dat dit hormoon wordt aangemaakt. Maar wat heb je er nou aan als dit hormoon wordt aangemaakt? Vraag je je ongetwijfeld af. In principe zijn er een aantal voordelen. Allereerst heeft het een mentaal voordeel. Het is namelijk zo dat je er vrolijker van wordt. Het heeft een beetje eenzelfde soort effect als endorfine. Dit is ook een stofje waardoor je je gelukkiger voelt. Hetzelfde geldt dus voor het knuffelhormoon Oxytocine.

Maar niet alleen heeft het mentaal effect, maar bovendien ook nog eens lichamelijk. Je kunt door het stofje een betere uitstraling krijgen en je huid wordt er ook nog eens stuk beter van. Genoeg redenen dus om af en toe eens iemand anders fysiek aan te raken. Het is gezond en bovendien ook nog eens erg lekker. Wat wil je nog meer?

Muziek luisteren

Het klinkt misschien gek, maar dit zwangerschapshormoon is heel erg veelzijdig. Het stofje kan namelijk ook vrijkomen bij het luisteren naar muziek. Hierbij toont dit hormoon veel overeenkomsten met endorfine. Daarbij is het namelijk ook zo dat de muziek ervoor kan zorgen dat het stofje vrij komt. Wat voor muziek daarbij helpt heeft met je persoonlijke voorkeur te maken. Er is niet één specifiek genre dat ervoor zorgt dat dit hormoon vrij gaat komen. Muziek die jij over het algemeen erg aangenaam vindt om te horen, zal ervoor zorgen dat dit hormoon sneller wordt opgewekt.

Pure chocolade

Chocolade is natuurlijk hartstikke lekker. Dat weet iedereen die wel eens een goede reep naar binnen heeft gewerkt. Veel mensen voelen zich hier echter schuldig over. Er zijn echter veel negatieve verhalen over chocola. Het is namelijk een feit dat je er dik van kunt worden als je er veel van eet. Ook is het zo dat veel mensen stellen dat het slecht is voor je huid. Maar naast deze negatieve effecten heeft pure chocola ook zo zijn positieve effecten. Door de pure chocolade kan er namelijk ook oxytocine worden aangemaakt. Bovendien heeft pure chocolade nog veel meer positieve effecten. Het is dus verstandig om regelmatig pure chocolade tot je te nemen. Maar dat vind jij ongetwijfeld ook geen straf! Het is namelijk hartstikke lekker!

Huisdieren

Huisdieren zijn heel populair in Nederland. Veel mensen hebben verschillende katers of een trouwe viervoeter in hun gezin. Het voordeel van huisdieren is dat ze erg trouw zijn en je er leuke dingen mee kunt doen. Ook is het zo dat het goed is voor de ontwikkeling van je kind. Je kind leert dan namelijk op een goede manier met dieren om te gaan en dat is belangrijk voor zijn toekomst. Maar ook huisdieren kunnen het Oxytocine-hormoon in de hand werken. Dit komt omdat je met een huisdier natuurlijk ook veel fysiek contact hebt. Vaak heeft een gemiddeld mens meer fysiek contact met zijn huisdier dan met andere mensen. Nederland is namelijk niet echt een knuffelland. We zijn over het algemeen een nuchter volk. Maar tegenover huisdieren zijn we dan weer minder nuchter. Dat is dan ook veel meer sociaal geaccepteerd.

Het hormoon tot stand brengen door positief te zijn

Het is niet zo dat alleen door fysieke aanraking dit hormoon in stand kan worden gebracht. Dit denken mensen vaak, want hoe kan het nou in stand worden gebracht zonder fysieke aanraking? Dit kan door in het dagelijks leven heel positief te zijn. Niet alleen is dit in belang van het opwekken van het hormoon, maar het is ook goed voor je algemene gemoedstoestand. Een hele krachtige manier is het geven van complimenten. Dit wordt onderschat en Nederland is echt een land waar mensen elkaar niet vaak complimenten geven. Soms geven Nederlanders elkaar wel complimenten, maar deze complimenten zijn dan niet oprecht. Het zijn bijvoorbeeld typische complimenten die iedereen heel vaak hoort. Dan hebben de complimenten geen waarde meer. Om positief te zijn en het hormoon op te wekken, is het verstandig om ook unieke complimenten te geven. Want als jij anderen complimenten geeft, krijg jij niet alleen een positief gevoel maar die andere ook. Het is dus een win-win situatie.

Een uniek compliment geef je door hem of haar met iets opvallends te complimenteren. Het moet iets onverwachts zijn waardoor het beter aankomt. Als je bijvoorbeeld een hele mooie vrouw een compliment geeft dat ze mooi is, zal dat niet zo snel aankomen bij die vrouw. Het is immers iets wat ze heel vaak hoort, waardoor ze een auto-pilot-reactie geeft. Complimenteer je een mooie vrouw echter op iets anders, dan is de kans groot dat ze het wel zeer waardeert. Bijvoorbeeld een compliment als: “Ik waardeer je karakter. Je doet altijd heel veel goede dingen voor een ander. Dit maakt je heel bijzonder.” Een dergelijk compliment heeft uiteraard veel meer waarde. Je laat dan echt zien dat je hem of haar waardeert om hoe hij of zij is. Dit is slechts een voorbeeld, maar ongetwijfeld snap je het idee.

Eindbeschouwing

Oxytrocine is dus een veelzijdig zwangerschapshormoon dat in veel verschillende situaties kan opspelen. Hoewel het vaak wordt gekoppeld aan de zwangerschap komt het dus in veel meer situaties voor. Het hormoon is zeer positief voor je lichaam, dus het is ook belangrijk dat het regelmatig wordt opgewekt. Dit artikel heeft hopelijk bijgedragen aan de inzichten van Oxytrocine. De relatie die het heeft met zwangerschappen, maar ook in welke situaties het nog meer kan voorkomen. Hopelijk heb je iets aan deze kennis en kun je je geluk ermee vergroten!