Jouw huid en de zwangerschap, je kunt er een boek over schrijven. Door de veranderingen en schommelingen van de hormonen kan jouw huid bijzonder gaan reageren tijdens deze negen maanden. Jouw huid kan extra stralend worden door de hormonen, maar ook juist extra droog of pukkeltjes opleveren. Het is erg belangrijk om de huid goed te verzorgen tijdens de zwangerschap. Jouw kindje groeit en jouw lichaam dus ook. Er staat veel spanning op het lijf en met de juiste verzorging kun je striae verminderen. Alles wat je wilt en moet weten over jouw huid en de zwangerschap lees je hier.

Zwangerschapsgloed

Een van de meest gewilde zwangerschapssymptomen is voor veel vrouwen een zwangerschapsgloed. De complimentjes van de mensen om je heen dat je er stralend uitziet. Wat is een zwangerschapsgloed precies en waardoor ontstaat deze gloed? Een zwangerschapsgloed is te herkennen aan een gezonde uitstraling van de huid. Vooral op het gezicht is het duidelijk zichtbaar. De huid ziet er letterlijk stralend en een beetje rossig uit. Een zwangerschapsgloed is vooral zichtbaar tijdens het eerste trimester.

Hoe komt het dat de huid tijdens de zwangerschap er zo veel beter uit ziet? Het is het antwoord op vrijwel al jouw zwangerschapsvragen, namelijk: hormonen. De hormonen stimuleren de talgproductie van jouw huid. Hierdoor wordt jouw huid wat vettiger waardoor het een gezonde uitstraling krijgt. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan dit bij sommige vrouwen ook resulteren in het ontstaan van acne tijdens de zwangerschap. De rossige kleur komt door de optimale bloedcirculatie. De bloedcirculatie wordt gestimuleerd tijdens de zwangerschap voor de groei van jouw kindje, maar dit heeft ook een gunstig effect op de mama, een gezonde rossige blos op de wangen. Je gezicht lijkt ook vaak iets voller tijdens de zwangerschap, dit komt doordat je vocht vasthoud. In het gezicht kan dit een mooi en gezond effect geven. Talgproductie, bloedcirculatie en het extra vasthouden van vocht zorgt samen voor de welbekende zwangerschapsgloed.

Droge huid

Vaak vanaf het tweede trimester kunnen er ook huidklachten optreden als een droge huid. Ook dit heeft alles te maken met hormonen. Waar je eerst zoveel meer talg produceerde in het begin, moet jouw huid nu wennen aan minder talgproductie. Hierdoor kan jouw huid een stuk droger aanvoelen. Zorg voor een goede hydratatie en drink minstens twee liter water per dag. De huid over jouw gehele lichaam kan droog aanvoelen. Het is aan te raden om de huid zo goed mogelijk te verzorgen en hydrateren. Gebruik voedende producten om de huid soepel en vettig te houden.

Acne en onzuiverheden

Helaas hebben veel vrouwen tijdens hun zwangerschap last van acne en onzuiverheden. En ja hoor, dat heeft ook alles met hormonen te maken. Overmatige talgproductie kan resulteren in het ontstaan van acne en onzuiverheden. Het is in dit geval aan te raden om de huid goed te reinigen en gebruik te maken van producten met tea tree oil. Genoeg water drinken is ook erg belangrijk om de onzuiverheden te verminderen. Heb je erg veel last van de onzuiverheden? Dan is het aan te raden om langs te gaan bij een dermatoloog. Gelukkig zijn deze klachten tijdelijk en zullen ze na de zwangerschap helemaal verdwijnen.

Striae en zwangerschapsstriemen

Dat jouw huid verandert tijdens de zwangerschap is het beste zichtbaar door striae en zwangerschapsstriemen. De huid groeit zo hard mee, dat het te snel kan gaan en de zogenaamde 'scheuren' zichtbaar worden. Deze rood en paarsachtige strepen zijn normaal en horen bij de zwangerschap. Helaas is hier nog geen effectieve oplossing voor gevonden. De huid goed verzorgen en hydrateren kan er wel voor zorgen dat de huid erg soepel blijft en dat de 'schade' meevalt. Omdat de buik zo snel groeit tijdens de zwangerschap zijn deze striemen hier bij veel vrouwen het meest zichtbaar. Door niet al te snel, al te veel aan te komen, kun je de striemen rond de benen, billen en borsten wel verminderen. Zorg dat je geleidelijk aankomt zodat jouw huid in de beste staat blijft en de kans op striae vermindert. Striae en zwangerschapsstriemen zijn erg normaal en vrijwel elke zwangere vrouw heeft hier last van. Het is niets om onzeker over te worden.

Pigment

Wat veel vrouwen niet weten, is dat je pigment kan veranderen tijdens de zwangerschap. Dit komt ook weer door die leuke hormonen. Nu zul je niet opeens een lekker bruin kleurtje krijgen zoals wanneer je in de zon zit, maar dit is zichtbaar op andere plekken van jouw lichaam. Zo worden de tepels vaak iets donkerder en krijgen veel vrouwen een donkere streep op de buik. Deze streep met extra pigment wordt ook wel de zwangerschapsstreep genoemd. Merk je dat jouw buik opeens donkerder wordt? Dan is dit niets om je zorgen over de maken. Deze streep verdwijnt bij veel vrouwen na de zwangerschap. Het is weer typisch een gevalletje van op de hol geslagen hormonen.

Voeding

Met de juiste voeding kun je de hele zwangerschap genieten van een mooie en gezonde huid. Zorg voor de juiste voeding om de kans op onzuiverheden de te verkleinen. Wanneer je zwanger bent of niet, te veel vet en zoetig eten kan de kans op onzuiverheden bevorderen. Zorg daarom dat je niet te vettig eet en niet te veel suiker binnenkrijgt. Heb je last van vreetbuien tijdens de zwangerschap? Probeer dan altijd gezonde alternatieven in hui te hebben. Door gezond te eten tijdens de zwangerschap blijft jouw huid in de beste staat. Eet bijvoorbeeld voldoende groente en fruit. Groente en fruit zit vol vitamines en mineralen die de je nodig hebt voor een gezonde huid. Daarnaast bevatten ze ook veel vocht en helpen ze om jouw huid goed te hydrateren. Kies je voor vet? Ga dan voor gezonde vetten. Omega 3 en Omega 6 zijn voorbeelden van gezonde vetten die bijdragen aan een stralende huid. Deze vetten zijn vooral te vinden in vette vis. Eet zeker eenmaal per week vette vis om de juiste hoeveelheid aan goede vetten binnen te krijgen. Eiwitten zijn ook erg belangrijk voor een mooie huid. Maar haal deze liever uit bonen en peulvruchten dan uit melkproducten. Deze bevatten namelijk hormonen die juist een negatieve uitwerking op jouw hormoonbalans kan hebben. Gebruik melkproducten daarom met mate.

Oliën

De belangrijkste manier om jouw huid gezond en soepel te houden, is door deze goed te verzorgen. Gebruik liever natuurlijke producten zoals oliën voor de huid. Veel lichaamsproducten bevatten chemicaliën die je liever niet op jouw huid wilt. Natuurlijke oliën zijn een goed alternatief. Deze zijn extra voedend en trekken snel in. Om de kans op striemen te verminderen wordt zwangere vrouwen aangeraden om dagelijks de buik in te smeren met een goed voedende olie.

Dermatoloog

Heb jij vreemde huidklachten tijdens de zwangerschap of een pijnlijke en jeukende huid? Dan is het aan te raden om een dermatoloog te bezoeken. Ga langs eerst langs bij de huisarts en hij/zij kan jou doorverwijzen naar een goede dermatoloog. Veel huidklachten kunnen heftige reacties zijn op de hormonen. Zoek professionele hulp om er zeker van te zijn dan jouw gezondheid en de gezondheid van jouw kindje niet in gevaar zijn.

Van een gezonde glow aan het begin tot striemen aan het eind. De zwangerschap is een bijzonder proces en zeker voor jouw huid. Jouw huid krijgt het flink te verduren door alle hormonen. Geniet van de zwangerschapsgloed en verzorg jouw huid optimaal om striemen te verminderen. Eet gezond en zorg voor genoeg hydratatie om jouw huid in topconditie te houden tijdens de zwangerschap.