Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van vervelende kramp in hun kuit(en). Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen worden ermee geconfronteerd. Pijnlijke kuitkrampen komen vooral ’s nachts voor. Dat betekent uiteraard niet dat je er ook overdag last kunt van hebben. Kuitkrampen zijn niet alleen erg pijnlijk. Ze verstoren ook je nachtrust. En juist voldoende slaap is van groot belang tijdens je zwangerschap. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deze kuitkramen en wat kunnen we zelf doen om die te verminderen?

Wat verstaat men onder kuitkrampen tijdens zwangerschap

Krijg je vaak af te rekenen met kramp in je kuiten en ben je zwanger? Dan ben je dus zeker niet alleen. Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van vooral nachtelijke kuitkrampen. Tijdens zo'n aanval van kramp in je kuit trekken de spieren zich in snel achter elkaar samen of verkrampen de spieren. Dat veroorzaakt hevige pijn in je kuit. Die straalt vaak door naar het ganse been. Kuitkrampen manifesteren zich vooral tijdens het tweede trimester van je zwangerschap. In de loop van het derde trimester verminderen de klachten of verdwijnen de krampen volledig. Deze kuitkrampen zijn erg pijnlijk maar duren gelukkig van enkele seconden tot soms enkele minuten. Werd je tijdens je slaap door hevige nachtelijke kuitkrampen overvallen? Dan veroorzaakt dit de volgende dag vaak spierpijn.

Oorzaak van kuitkramp in kuiten tijdens de zwangerschap

Kuitkrampen tijdens de zwangerschap hebben meerdere oorzaken. Het gaat hier meestal om een combinatie van verschillende factoren zoals:

  • Vermoeidheid: veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap vaak af te rekenen met een gebrek aan energie en vermoeidheid. Dat is een van de belangrijkste oorzaken van (nachtelijke) krampen in de kuit. Het is het gevolg van de gewichtstoename tijdens je zwangerschap. Dat extra gewicht vraagt vooral van je beenspieren grotere inspanningen om dit te dragen. Je kuit-en beenspieren worden dan sneller moe. Regelmatig bewegen en niet té lang rechtstaan kunnen kuitkrampen voorkomen of verminderen
  • Een gebrek aan mineralen en zouten: je moet de aanwezige mineralen in je bloed delen met je ongeboren baby. Daardoor ontstaat sneller een gebrek aan voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Bij deze laatsten gaat het vaak om een tekort aan calcium en magnesium. Je kunt je voorraad van beide mineralen aanvullen en op peil houden met natuuryoghurt en kwark, het eten van onbewerkte noten en… bananen. Bananen zijn een van de belangrijkste bronnen van magnesium. Je kunt dit combineren met een goed voedingssupplement, maar doe dit nooit zonder het advies van je huisarts of gynaecoloog. Lees hier meer over vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap.
  • Slechte doorbloeding: door je snel groeiende baarmoeder ontstaat er uiteraard ook extra druk op je aderen van je benen. Dat verstoort de doorbloeding van je benen. Je kunt de bloedcirculatie verbeteren door bijvoorbeeld op je linkerzij te slapen of door je benen omhoog te leggen met een kussen
  • Onvoldoende beweging: voldoende beweging is voor iedereen belangrijk en zeker als je zwanger bent. Kuitkrampen kunnen veroorzaakt worden door vermoeidheid, maar even goed door een gebrek aan de nodige beweging. Je moet daarbij zeker niet overdrijven. Een half uurtje wandelen, joggen fietsen of zwemmen volstaat
  • Tekort aan vocht: drink voldoende water en minstens 2,5 liter per dag

Kramp in kuit tijdens zwangerschap voorkomen

Kuitkrampen tijdens je zwangerschap helemaal uitsluiten is moeilijk. Ze verminderen met een gezond eet-en leefpatroon kan wel.

  • Drink zo weinig mogelijk cafeïnehoudende dranken zoals koffie, frisdranken, en energiedranken. Ook thee bevat cafeïne maar in veel lagere concentraties
  • Vermijd zoveel mogelijk zware en uitgebreide maaltijden: je kunt je drie grote maaltijden beter vervangen door zes of acht beperkte eetmomenten. Dat is veel minder belastend en een goede manier om je gewicht onder controle te houden. Met meerdere kleinere maaltijden per dag blijft je metabolisme een ganse dag actief. Dat doet je meer opgeslagen vet verbranden en je makkelijker afvallen
  • Eet best niets meer na 21 uur. Als je later eet, blijft je spijsvertering actief en dat bemoeilijkt je slaap
  • Neem dagelijks een half uurtje beweging in de buitenlucht, ook bij slecht weer.
  • Beweeg op je eigen tempo, overbelasting zal je pijnlijke kuitkrampen nog verergeren
  • Neem regelmatig wisselbaden van zo warm mogelijk naar koud water. Dat zal je klachten sterk verminderen
  • Masseer of, nog beter, laat je benen masseren met olie. Masseer met ruime bewegingen en steeds in de richting van je voeten.
  • Loop enkele aantal minuten rustig rond. Hierdoor kan de kramp wegtrekken.
  • Houd een warme kruik op de zere plek. Dit brengt de spier tot rust en kan de pijn verminderen.
  • Sta niet te lang achter elkaar en zit niet met je benen over elkaar
  • Neem een warm bad voor je gaat slapen
  • Rust met je benen omhoog
  • Drink voldoende water
  • Draag schoenen die je voeten voldoende steunen
  • Geef in bed voor voldoende ruimte aan je voeten. Wanneer je voeten naar beneden wijzen (van je neus af), kan het de krampen en pijn verergeren
  • Draag goede steunkousen

Wanneer bovenstaande tips geen verbetering brengen vraag dan advies aan je huisdokter of je gynaecoloog.

Aangepaste oefeningen tegen kramp in kuit tijdens de zwangerschap

Je kunt de gevolgen van kuitkrampen in de zwangerschap ook zoveel mogelijk verminderen met eenvoudige oefeningen waarbij vooral je kuitspieren worden aangepakt. Je kuitspier strekken verzacht de pijn. Je doet dit door je been zoveel mogelijk te strekken en je tenen in de richting van je neus naar je toe te trekken. Deze aangepaste oefening kan de eerste keren pijnlijk overkomen maar daar ben je vlug van verlost. En ook je kuitkrampen worden verzacht. Regelmatig je voeten op en neer buigen verzacht ook de kramp en pijn in je kuiten. Draai daarvoor je voet zowel links-als rechtsom. Dit kun je zelfs de hele dag tussendoor doen, zelfs als je stil zit.Oefening Je kunt je kuitspier ook rekken door dicht tegen een muur te staan met één been voor de andere. Houd nu het achterste been gestrekt met je voet op de grond. Buig vervolgens door het voorste been tot je een beetje wat spanning voelt op de kuitspier van je achterste been. Wissel van been en herhaal deze oefening enkele keren na elkaar. Voer deze oefening dagelijks enkele keren uit en je zult het positieve effect ervan op je pijnlijke kuiten vlug zelf ondervinden. Strek hierbij je benen niet té ver dat maakt het alleen maar erger.

Wees toch maar voorzichtig met aanhoudende kuitkrampen

Zoals we hierboven al zegden zijn kuitkrampen tijdens de zwangerschap vaak onschuldig en verdwijnen ze spontaan tijdens de laatste periode van je zwangerschap of kort na de bevalling. Heb je echter constant pijn in je kuiten en zijn ze opgezwollen, rood en voelen ze warm aan?Is de kramp en pijn in de kuiten echter constant aanwezig en is de kuit gezwollen, rood en voelen ze warm aan? Aarzel dan niet je huisdokter of gynaecoloog te raadplegen, want dan is er vaak meer aan de hand. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar sommige zwangere vrouwen ontwikkelen een bloedpropje en dat is wél een ernstig probleem. In dit geval kunnen je ze niet snel genoeg aangepast behandelen.

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap ook last van zogenaamde rusteloze benen die ze vaak verwarren met krampen in de kuiten. Ze spreken dan over een tintelend gevoel van binnenuit. Met rusteloze benen is het moeilijk om rustig te kunnen liggen. Rusteloze benen bemoeilijkt ook lopen, strekken en rekken van je benen. Niks lijkt te helpen om dit onaangename gevoel te laten verdwijnen. De oorzaak van rusteloze benen tijdens de zwangerschap is volgens wetenschappers vergelijkbaar met die van kramp in de kuit tijdens de zwangerschap. Men denkt daarbij aan het zwaarder worden van de baarmoeder die de bloeddoorstroming naar de benen moeilijker maakt en aan een gebrek aan ijzer. Rusteloze benen Tijdens de zwangerschap zijn vervelend, maar gelukkig onschuldig. Precies zoals dat bij kuitkrampen het geval is komen rusteloze benen vooral 's nachts voor waardoor slaap erg wordt verstoord. Vaak verdwijnen de klachten van rusteloze benen spontaan na de bevalling. Je kunt de symptomen van rusteloze benen verminderen door de tips tegen kuitkrampen toe te passen.