De baby ontwikkelt een eigen gevoel voor humor en leert het woordje ‘nee’ begrijpen. Als je baby 10 maanden is, begint eigenlijk de ‘echte’ opvoeding. Als ouders niet op een lijn zitten, kan dat zorgen voor strijd.

Baby 10 maanden: De opvoeding begint

Nu je baby door het huis tijgert, kruipt, schuift en of klimt, liggen er allerlei gevaren op de loer. Je wilt je kind daar tegen beschermen en zegt daarom heel vaak het woordje: ‘Nee’. Je hebt echter niet het gevoel dat je kind daar al iets mee kan, laat staan ervan leert. Nu je baby 10 maanden oud is, kan het goed zijn dat dit gaat veranderen. Een baby van 10 maanden is namelijk in staat om het woordje ‘nee’ te begrijpen. Je baby gaat voor de eerste keer kennismaken met een boze papa en mama. Dat is voor hem wel even wennen. Je zult merken dat hij het aan het begin heel grappig vindt als jij ‘nee’ zegt.

Als je baby 10 maanden is, gaat hij kijken of zijn actie dezelfde reactie tot gevolg heeft als hij het nogmaals probeert. Hey, wat leuk, dat ga ik nog eens doen, en nog eens en nog eens. Oei, nu worden ze wel heel boos. Waarschijnlijk mag het echt niet. Het kan ook zijn dat jouw kleintje heel anders reageert op zijn papa en mama die plotseling boos op hem zijn. Dikke tranen rollen over zijn wangen. Leg uit waarom iets niet mag en geef je baby afleiding, zodat hij het andere weer vergeten is.

Het valt soms niet mee om goed op te voeden als je baby 10 maanden is. Het zijn vaak zulke grappige dingen die jouw baby doet, dat je steeds in de lach schiet. Probeer dit toch liever in te houden, want door te lachen, gaat je baby ‘verkeerd’ gedrag herhalen, want papa en/of mama vindt het zo leuk.

Ontwikkeling als je baby 10 maanden is: je baby ontwikkelt humor

Lachen om gevaarlijke acties van je baby van 10 maanden, kun je dus beter niet doen. Waar je wel om mag lachen is zijn humor. Je baby ontwikkelt gevoel van humor. Eerder lachte hij vooral om al het andere om zich heen. Nu gaat hij zelf de vrolijke clown uithangen en doet hij er alles aan om anderen aan het lachen te maken, zoals een speeltje op zijn hoofd zetten of een gek gezicht trekken.

Niet alleen jij en je partner lachten continu om jullie grapjas, ook andere mensen in zijn omgeving hebben volop oog voor hem: het grappige kleintje. Dat heeft jouw baby maar al te goed in de gaten. Als je baby 10 maanden is, gaat hij meer en meer uit de kast halen om iedereen aan het lachen te maken.

baby-maand-10-relatie

Motorische ontwikkeling

Een baby van 10 maanden heeft een gemiddelde lengte van 73 centimeter. Hij weegt ongeveer 8800 gram. Uiteraard zijn er grote onderlinge verschillen; jongens zijn veelal groter en zwaarder dan meisjes. Op het consultatiebureau wordt de groei van je baby nauwlettend in de gaten gehouden en krijg je tips en adviezen als het gewicht en/of de lengte veel afwijkt van het gemiddelde. Als je kleintje 10 maanden oud is, dan is hij waarschijnlijk volop in beweging, zowel zijn grove motoriek als zijn fijne motoriek zijn in ontwikkeling. Steeds soepeler en sneller beweegt je baby vooruit en komt hij bij van alles dat hij nauwkeurig met zijn handjes bestudeert.

Zintuigelijke ontwikkeling

Steeds meer gaat je baby de wereld ontdekken. Deze wordt groter en groter nu hij bijna overal zelfstandig bij kan komen. Zijn ogen, oren, neus, mond en handen gebruikt hij intensief bij zijn ontdekkingstocht.

Cognitieve ontwikkeling

Nu je baby 10 maanden oud is, is hij in staat om woorden te begrijpen, waaronder het woordje ‘nee’. Ook gaat je baby humor inzetten om anderen aan het lachen te maken. Dit bewijst dat de hersenen van je baby volop in ontwikkeling zijn. Duizenden verbindingen hebben zich al gevormd in het hoofd van jouw kleintje.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Jouw baby van 10 maanden kan al met een blik van vertrouwen mensen in de ogen kijken, glimlachen, schaterlachen, aaien, kusjes geven, non verbaal dingen duidelijk maken en misschien zelfs al een paar woorden praten. Dit alles is een teken dat jouw baby een sociaal-emotioneel wezentje is, dat volop op anderen is gericht en in staat is om een band op te bouwen met anderen.

Moeder en baby samen lachen

Taalontwikkeling

Niet alleen door middel van geluiden maakt jouw baby je dingen duidelijk ook het wijzen krijgt hij nu onder de knie. ‘Die, die, die!’, galmt er nu de hele dag door het huis. Misschien lijkt dit een kleine ontwikkeling maar dat is het niet. Om te kunnen wijzen heb je meerdere vaardigheden nodig. Allereerst moet je baby het besef hebben dat zijn perspectief niet de jouwe is. Dit heet ook wel theory of mind. Je baby moet zich ook in jou kunnen verplaatsen; hij moet kunnen begrijpen dat zijn gebaren door jou worden begrepen. Bekijk ook dit artikel over het stimuleren van de taalontwikkeling van je baby.

Moeder van een baby 10 maanden oud: blijf investeren in je relatie

Wat is jullie relatie veranderd nu je er een baby bij hebt. Jullie hebben het druk met de baby, waardoor er nog maar weinig tijd en energie overblijft om aan elkaar te besteden. Als jullie baby ’s avonds eindelijk inslaapt, zitten jullie wel naast elkaar op de bank, maar allebei staren jullie vermoeid voor je uit. Zin om te kletsen of om samen iets leuks te ondernemen, is er niet. Ook zijn er meer ergernissen tussen jullie, dan voordat jullie baby er was. Doordat jullie allebei moe zijn, denk je niet meer eerst na, voor je een uitbrander geeft, je gooit het er allemaal direct uit. En dat is natuurlijk niet leuk voor je partner.

Je ergert je ook aan het feit dat je partner bijna geen aandacht aan je besteedt: je krijgt bijna geen complimentjes meer, nooit meer de vraag hoe jouw dag was en een kus bij het afscheid schiet er steeds vaker bij in, terwijl de baby wel duizend kusjes per dag krijgt. Door de ergernissen ontstaat er vaker ruzie als je baby 10 maanden is.

Daarbovenop komen de ruzies over de opvoeding, want wat mag je baby nou wel en wat niet? Jullie weten allebei dat consequent zijn belangrijk is, dat jullie een lijn moeten trekken, maar waar die lijn precies zit, is jullie een raadsel. Probeer de tijd en energie te vinden om samen een goed gesprek te voeren, niet alleen over de grenzen die jullie willen trekken, maar ook over hoe jullie relatie.

met de baby in bed

 

Wat moet je doen als je baby 10 maanden is?

Als je baby 10 maanden is, heb je even geen bezoek aan het consultatiebureau. Wat je wel mag doen is shoppen voor je baby, want de kleertjes van maat 68 kunnen echt niet meer. Maat 74/80 is broodnodig.

Tip van de maand: ga een avondje uit met z’n tweetjes

Niet alleen goede gesprekken tussen jullie zijn belangrijk, ook leuke dingen doen samen. Het probleem hierbij is jullie gebrek aan tijd en energie als je baby 10 maanden is. Ga er gewoon tijd voor inplannen. Je zult zien, dat wanneer jullie samen een avondje uitgaan, zonder een baby om je heen, dat geen energie kost, maar juist energie geeft. En voor oma is het echt geen probleem om op haar lieve schat te passen.