Als je baby 12 weken oud is, wordt hij steeds socialer. Met een glimlach en nieuwsgierige blik laat hij zien dat hij interesse heeft in anderen. Dat is niet alleen genieten voor de moeder, ook de vader en andere mensen genieten mee; op dit moment heeft de baby nog voor niemand angst.

Baby 12 weken: Een vriendelijk, sociaal mensje

Iedereen die naar jouw baby kijkt, raakt spontaan verliefd, want wat lacht hij toch lief als je baby 12 weken oud is. Met volle aandacht staart hij naar alle mensen om hem heen. Hij kijkt mensen recht aan en blijft ze maar aanstaren met een brede glimlach, want wat vindt hij al die verschillende mensengezichten interessant.

Als je baby 12 weken oud is, wordt hij steeds socialer. Het is een goed idee om een baby van 12 weken heel vaak in contact te brengen met familieleden, vrienden en/of buren die veel met jouw baby te maken krijgen, omdat ze geregeld op komen passen en/of veel op bezoek komen. Laat je baby van 12 weken kennis maken met deze belangrijke personen, zodat hij alvast een band met ze opbouwt.

Ondanks dat jouw baby van 12 weken graag nieuwe mensen ontmoet, blijft hij het meest op jou gericht. Dat zie je telkens als jij in beeld komt. Zodra hij jouw stem hoort, straalt hij van geluk. Ook van jouw aandacht en spelletjes geniet hij overduidelijk het meest. Stiekem geniet jij ook van het feit dat jij de belangrijkste bent voor hem als je baby 12 weken oud is.

baby-week-12-bewegen-benen

Ontwikkeling als je baby 12 weken oud is: armen en benen volop in beweging

Als een baby 12 weken oud is, wordt hij niet alleen socialer, hij wordt ook steeds sterker en krachtiger in zijn bewegingen. Zijn hoofdje kan hij al langere tijd omhoog houden en hij heeft meer controle over zijn armen en benen. De baby reflexen van het begin zijn verdwenen. Jouw baby van 12 weken maakt geen schokkende bewegingen meer, maar soepele, vloeiende bewegingen.

Als jouw baby 12 weken oud is en op schoot zit, dan zit hij daar waarschijnlijk niet meer zo rustig als een tijdje geleden. Hij gooit zijn benen in de lucht, trappelt enthousiast en zet zich af tegen jouw lichaam. Ook zijn armen zijn veel in beweging. Het is goed dat jouw baby zijn arm- en beenspieren traint, zo leert hij straks gemakkelijker tijgeren en/of kruipen. Of is jouw kleintje er snel bij en komt hij al vooruit?

Als jouw baby op de verschoontafel ligt, dan merk je dat hij ook daar volop in beweging is. Je moet goed oppassen dat hij er niet vanaf valt. Ga nooit weg bij de verschoontafel als hij er op ligt. Ook niet om iets te pakken, dat op een paar meter afstand ligt. Als je baby 12 weken oud is, beweegt hij zo vloeiend en snel dat hij op de grond ligt voor je het door hebt. En dat wil je echt niet meemaken.

Moeder van een baby 12 weken oud: je hebt nog steeds een flink slaaptekort

Misschien had je het van te voren niet gedacht, maar je blijft slaaptekort houden. Dat komt doordat je baby, ondanks dat hij al iets langer door kan slapen, toch nog vaak wakker is in de nacht, waardoor jij ook weer uit je slaap schiet. Zijn slaapcyclus blijft korter dan die van jou. Hij heeft meerdere slaapcyclussen per nacht en jij hebt maar één slaapcyclus. Hierdoor ontwaak jij telkens uit je slaap, middenin je ‘diepere slaapfase’ of nog voordat je in je ‘diepere’ slaapfase zit. Hierdoor ben je onvoldoende in je ‘diepere slaapfase’, een slaapfase die je juist hard nodig hebt om goed uit te rusten.

Heel vervelend, maar helaas ontkom je er niet aan als je baby 12 weken is. Misschien heb je iets aan deze tips?

  • Doe een kort middagdutje. Te lang liggen en slapen, zorgt ervoor dat je moeër dan je al was wakker wordt. Als je daarentegen 20 tot 30 minuten slaap pakt, dan krijg je daar juist een energie boost van. Ga dus op bed liggen en zet je wekker op 20 of 30 minuten plus de tijd die jij denkt nodig te hebben om in slaap te komen. En dan maar hopen dat jouw baby ondertussen doorslaapt.
  • Slaap uit als je partner thuis is, bijvoorbeeld in het weekend. Je kunt het natuurlijk niet maken tegenover hem of haar als jij dit altijd doet als hij of zij thuis is, maar je kunt er wel afspraken over maken. Dat jij de ene keer uit mag slapen en hij of zij de andere keer, jij bijvoorbeeld elke zaterdag en hij of zij elke zondag. Blijf een paar uurtjes langer op bed liggen dan normaal. Langer dan dat is niet aan te raden, omdat je daar juist extra moe van wordt en uit je dag- en nachtritme raakt, waardoor je ’s avonds niet meer kunt slapen.
  • Wissel voedmomenten ‘s nachts af. Jij voedt de ene nacht en je partner voedt de volgende nacht. Ook als je borstvoeding geeft, is dit mogelijk. Dan zorg je ervoor dat je overdag voldoende melk gaat kolven. Doe dit bijvoorbeeld vlak voor je naar bed gaat, dan zit er meestal veel in en heb je ’s nachts niet binnen no time overvolle borsten. Staat jullie logeerbed wat verder van het bedje van je baby af? Ga daar dan slapen in de nachten dat jij door mag slapen, zodat je niet alsnog wakker wordt van jouw huilend, hongerige baby.
  • Zorg voor een slaaproutine voor jezelf en de baby. Zo kun je beiden gemakkelijke in slaap komen. Stop je baby elke keer op dezelfde manier in bed: je leest bijvoorbeeld een boekje voor, gaat dan nog even knuffelen, zingt een slaapliedje en zet een slaapmelodietje aan. Doe zelf ook iedere avond voor het slapengaan hetzelfde: bijvoorbeeld in bad en daarna nog even een boek lezen op bed. Het is daarbij goed om niet meer naar schermen te kijken vlak voor het slapengaan, want die houden je juist uit je slaap.

baby-week-12-moeder-slaap-te-kort

Wat moet je doen als je baby 12 weken is?

Waarschijnlijk zijn de nekspiertjes van jouw baby van 12 weken een stuk sterker dan toen hij net was geboren, maar je merkt ook dat ze nog wel iets steviger mogen worden. Dat doe je door middel van dit spelletje, waarbij hij naast sterkere nekspieren ook nog eens veel lol beleeft.

  • Leg je baby op zijn rug. Dat kan zijn op jouw schoot, op de verschoontafel of naast je op de bank.
  • Pak zijn handjes vast en trek hem rustig omhoog totdat hij zit. Herhaal dit een aantal keren.
  • Om het spelletje nog leuker te maken kun je een geluidje verzinnen dat je laat horen elke keer als hij omhoog komt.

Tip van de week: Regel oppas en ga iets leuks doen met je partner

Als je baby 12 weken oud is, vindt hij op dit moment iedereen leuk en aardig. Zeker die mensen die hij tijdens zijn korte leventje al vaker heeft ontmoet, zoals zijn opa, oma, jouw beste vriendin en/of de buurvrouw. Laat ze op jouw kleintje passen, zodat ze elkaar beter leren kennen en zodat jij en je partner eindelijk weer eens iets leuks kunnen doen met z’n tweetjes. Wat dacht je van uit eten, naar de bioscoop of een lange wandeling aan zee?

samen lekker wandelen op het strand