Onze overheid biedt kinderen gratis inentingen aan via een leeftijdskalender. Dit heet het Rijksvaccinatieprogramma. Wat betekent dit allemaal voor jou en je kindje? Wij zetten acht belangrijke vragen over het vaccineren van je baby op een rij.

1. Waarom vaccineren?

Na iedere kinderziekte bouwt je lichaam afweerstoffen op die zorgen dat je die ziekte niet meer zo snel kan krijgen. In vaccinaties zitten dode of verzwakte virussen of bacteriën of deeltjes daarvan die ervoor zorgen dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt zonder dat je de ziekte echt krijgt. Met de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma bouwt je baby weerstand op tegen 12 ernstige infectieziektes, zoals bijvoorbeeld bof, mazelen en rodehond. Voor de meeste ziekten is een aantal prikken nodig voor een optimale bescherming.

2. Hoe werkt het Rijksvaccinatieprogramma?

Het Rijksvaccinatieprogramma start als je baby zes weken oud is. Als een ziekte heerst, kan het zijn dat je baby met 4 weken al een eerste prikje krijgt. Of als je baby eerder bescherming nodig heeft vanwege een reis naar het buitenland. Tegen kinkhoest krijgen moeders al een vaccinatie aangeboden als ze zwanger zijn. Je baby krijgt dan afweerstoffen via de moederkoek die hem beschermen in de eerste maanden na de geboorte voordat de inenting is geweest. Het volledige schema is te bekijken op rijksvaccinatieprogramma.nl.

3. Beschermen vaccinaties echt tegen ernstige ziektes?

Baby’s en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten en lopen een groter risico op complicaties. Vaccineren vermindert de kans dat je baby ernstig ziek wordt. Daarnaast geldt voor veel infectieziekten uit het vaccinatieprogramma dat deze minder vaak voorkomen als er veel kinderen zijn ingeënt. Zo lopen ook kinderen die niet zijn ingeënt minder risico om de ziekte te krijgen. Daarom vindt de overheid het belangrijk om zoveel mogelijk kinderen te vaccineren tegen de meest ernstige ziektes. Een ziekte kan zelfs helemaal verdwijnen als bijna alle kinderen vaccinaties hebben gehad.

4. Hebben baby’s last van het vaccineren?

De meeste bijwerkingen van het vaccineren zijn niet ernstig. Ze komen vaak door een reactie op de werkzame stoffen die je binnen krijgt met de inenting. Je lichaam wil namelijk vechten tegen de dode of verzwakte virussen of bacteriën of deeltjes daarvan die in het vaccin zitten. Na het vaccineren kan het zijn dat je baby koorts krijgt of dat de plek rond de prik wat rood of gezwollen is. Ieder kindje reageert een beetje anders. Sommige baby’s worden wat hangerig, anderen slapen een beetje extra.

5. Hoe kan ik mijn baby helpen met de vaccinatie?

Je baby krijgt een prikje in het bovenbeen of in de bovenarm. Het prikje doet even pijn en de plek van de prik wordt vaak wat rood en dikker. Je kunt de stress proberen te verminderen door je baby te knuffelen en lief tegen hem te praten. Na de prik kun je het armpje of beentje af en toe een beetje bewegen om het minder stijf te laten worden of insmeren met bijvoorbeeld een homeopathische Arnicazalf. Als je kindje hoge koorts krijgt, mag je hem ook paracetamol geven.

6. Krijg je bericht als het tijd is voor een vaccinatie?

Als je baby geboren is, krijg je automatisch bericht van het RIVM over het Rijksvaccinatieprogramma. Je krijgt dan een set oproepkaarten toegestuurd voor oa de 14 maanden prik. Als je je kindje wilt laten vaccineren neem je de kaarten mee naar het consultatiebureau. Het consultatiebureau houdt alle inentingen bij en waarschuwt je als er weer een prikje nodig is. Je krijgt bij iedere prik uitleg wat er precies gaat gebeuren, waar de inenting voor is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

7. Is het verplicht om te vaccineren?

Vaccineren is niet verplicht. Als ouders mag je dit zelf beslissen. De meeste ouders in Nederland kiezen ervoor om hun kinderen wel inentingen te geven. Voor de meeste vaccinaties geldt dat meer dan 90 procent van de kinderen ze heeft gehad. De overheid maakt zich wel zorgen of de percentages hoog genoeg blijven om ernstige ziektes zo veel mogelijk uit te bannen. Dit staat hoog op de politieke agenda en daarom hoor je hier ook regelmatig over in de media.

8. Kan mijn baby vaccinaties krijgen als hij ziek is?

Als je baby een beetje verkouden is of lichte koorts heeft, kun je hem gewoon laten vaccineren. Heeft je kindje hoge koorts of is hij echt ziek, overleg dan altijd even met het consultatiebureau. Je kunt dan een nieuwe afspraak maken voor de vaccinatie. Een inenting overslaan is niet verstandig omdat voor een optimale bescherming alle prikjes nodig zijn.