Moedermelk is goed voor de baby. Deze natuurlijke voeding zit vol met goede stoffen die bijdragen aan de beste ontwikkeling van jouw baby. Moedermelk is een uniek concept en elke vrouw wordt aangeraden om de eerste dagen borstvoeding te proberen. De melk bevat namelijk veel antistoffen die jouw baby beschermen tegen ziektes. Wat is er nog meer in moedermelk?

Van voedsel van mama tot moedermelk

Tijdens de zwangerschap heeft wat je eet direct invloed op jouw baby. Tijdens de borstvoeding is dat ook zo. Wat je eet, wordt gebruikt om melk van te maken. Het is daarom belangrijk dat vrouwen die borstvoeding geven een gezond eet en leefpatroon aanhouden. Op deze manier creëer je de beste moedermelk. Vrouwen die borstvoeding geven moeten 500 calorieën extra eten per dag. Het maken van moedermelk kost veel energie en hier is meer voeding voor nodig. Zorg voor een uitgebreid en gevarieerd dieet om zo de beste moedermelk te maken. Wat je eet heeft een directe invloed op de kwaliteit van de moedermelk. Ga zeker niet minder eten. Niet alleen is de melk dan van mindere kwaliteit, de melkproductie kan dan ook gaan afnemen. Eet voldoende en gezond wanneer je borstvoeding geeft.

Drie soorten moedermelk

Om het over de inhoud van de moedermelk te hebben, is het belangrijk om een onderscheid te maken. Niet elke moedermelk is hetzelfde. Er zijn drie verschillende soorten moedermelk. Deze soorten horen bij drie verschillende stadia na de geboorte.

  • Colostrum: dit is de melk de eerste twee dagen na de geboorte. Deze moedermelk wordt alle baby's aangeraden. Wanneer het aanleggen niet goed lukt, wordt het colostrum gekolfd en per fles gegeven. Deze melk is namelijk erg belangrijk voor pasgeboren baby's. De melk is namelijk rijk aan antistoffen die de baby beschermen tegen ziektes. Daarnaast bevat deze melk erg veel vitamines en mineralen zoals natrium, selenium, zink en vitamine A, K en E.
  • Overgangsmelk: na twee dagen en tot ongeveer twee weken na de geboorte spreken we over overgangsmelk. Dit is de melk die je produceert tussen colostrum en rijpe moedermelk. Ook deze melk is cruciaal voor de baby. In veel gevallen worden vrouwen aangeraden om pas na de overgangsmelk op flesvoeding over te gaan als zij geen borstvoeding willen geven. Deze melk bevat namelijk nog steeds erg veel antistoffen die het immuunsysteem van jouw baby optimaliseren. Deze melk is vetter dan het colostrum en zorg daarmee ook voor de groei van de baby
  • Rijpe moedermelk: dit is de melk twee weken na de geboorte. De melk is 'rijp' en bevat minder stoffen dan de eerste twee weken. Jouw kindje drinkt nu meer en krijgt zo toch genoeg stoffen binnen. De rijper moedermelk is rijk aan eiwitten en vet en is vochtiger dan overgangsmelk en colostrum.

Deze drie soorten moedermelk zijn dus al bijzonder an sich. In de rest van het artikel zullen wij het hebben over wat er in rijpe moedermelk zit. Dit is de melk dat jouw kindje het langst drinkt.

Antistoffen

Antistoffen, antistoffen, antistoffen, het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat moedermelk rijk is aan stoffen die jouw baby beschermen. Hiermee verschilt moedermelk van kunstvoeding. Kunstvoeding bevat minder antistoffen en deze lichaamseigen antistoffen van moedermelk zijn beter op te nemen door de baby. Het immuunsysteem van jouw baby wordt zo extra sterk. Baby's die moedermelk krijgen zijn minder vaak ziek en kunnen sneller beter worden.

Eiwitten, koolhydraten en vetten

De eerste weken bevat moedermelk veel eiwitten. Dit neemt na verloop van tijd af. Doordat jouw baby meer drinkt, krijgt het toch genoeg eiwitten binnen wat belangrijk is voor de groei. Het maakt niet uit van de moeder meer of minder eiwitten consumeert. Het is een natuurlijk proces dat het eiwitgehalte afneemt. Flesvoeding bevat daarentegen meer eiwitten dan moedermelk. Daarom groeien baby's die flesvoeding krijgen vaak sneller dan baby's die moedermelk drinken.

Moedermelk bevat veel vetten. Dit is nog voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de baby. Omega-3 vetzuren dragen hier extra aan bij. Het wordt zwangere vrouwen daarom aangeraden om genoeg omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Dit kan ook aangevuld worden door supplementen. Het is belangrijk om voor vrouwen die borstvoeding geven gezond te eten, maar af en toe een vette hap is daarom ook niet uitgesloten.

Moedermelk bevat relatief weinig koolhydraten. Dit komt doordat koolhydraten in moedermelk voor 80% bestaan uit lactose. Moedermelk bevat ook oligosachariden, deze koolhydraten helpen bij de ontwikkeling van de darmflora.

Vitamines en mineralen

Moedermelk is rijk aan vitamines en mineralen. Wat je eet heeft een directe invloed op de hoeveelheid vet oplosbare vitamines.Het wordt vrouwen die borstvoeding geven daarom aangeraden om genoeg groente en fruit te eten. Uit groente en fruit haal je namelijk de meeste vitamines.

Moedermelk bevat genoeg mineralen, dit is niet afhankelijk van wat je eet. Bij vitamines kan het wel een hoop uitmaken wat je eet. Wanneer je dagelijks minimaal twee stuks fruit en 200 gram groente eet, zorg je al voor genoeg vitamines voor de moedermelk.

Moedermelk is rijk aan vitamine C, B, E en A. Deze dragen bij aan een goede groei en ontwikkeling van jouw baby. Wanneer je ongezond eet en weinig groente en fruit binnenkrijgt, daalt het vitaminegehalte van de moedermelk. Dit is slecht voor jouw baby. Je zult dit snel merken door de gezondheid van de baby en de vermindering van de groei van de baby. Sommige vrouwen kan het daarom aangeraden worden om over te stappen op flesvoeding. Flesvoeding bestaat uit een vast receptuur waarbij de baby altijd genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Vitamine D en K?

Moedermelk is rijk aan veel vitamines en mineralen, maar hoe zit dat met vitamine D en K? Deze staan niet op het lijstje. Het klopt dat moedermelk geen vitamine D en K bevat. Toch zijn deze vitamines noodzakelijk voor baby's. Vitamine D helpt bij de opname van calcium en daarmee helpt het sterke botten te ontwikkelen. Hoe kunnen vitamine D en K dan alsnog opgenomen worden door baby's? Er zijn speciale supplementen voor baby's die vitamine D en K bevatten. Deze kun je eenvoudig bij de drogist halen en eens per dag of eens per week toedienen. Het is belangrijk dat baby's genoeg vitamine D en K binnen krijgen. Bij flesvoeding is vitamine K toegevoegd. Wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk om supplementen van deze vitamines aan te schaffen.

Vocht

Het laatste bestanddeel van moedermelk mag niet over het hoofd gezien worden, dat is namelijk vocht. Naast alle voedingsstoffen bevat moedermelk ook veel vocht. Dit is belangrijk voor de baby. Het voorkomt uitdroging en zorgt voor de beste opname van voedingsstoffen. Wanneer het warmer is, worden vrouwen die borstvoeding geven aangeraden om vaker te voeden. Zo voorkom je uitdroging. De moedermelk kan zich aanpassen en is wanneer het warmer is ook wateriger.

Moedermelk is een uniek concept. Het is een prachtig cadeau van moeder natuur. Deze melk bevat genoeg stoffen om jouw baby mee te kunnen voeden. Zeker de eerste dagen na de geboorte is moedermelk de beste optie voor de baby. Het is rijk aan antistoffen die helpen het immuunsysteem te optimaliseren. Daarnaast bevat moedermelk genoeg stoffen voor een goede groei en ontwikkeling van de baby. Geef je alleen moedermelk? Zorg dan wel dat je vitamine D en K via supplementen toedient.