Moeder worden is een van de prachtigste dingen die je als vrouw kunt meemaken. Voor veel vrouwen is het moeder worden dan ook het mooiste moment uit hun leven. Het geeft je zoveel moois. Veel mensen zeggen vaak dat de trouwerij de mooiste dag uit hun leven is, maar dat is natuurlijk een misvatting. Een trouwerij is namelijk maar één moment en kan soms zelfs tijdelijk zijn. Een kind krijg je voor altijd en zal dus altijd een definitieve verandering in het leven teweeg brengen. Dat is natuurlijk een groot voordeel, want met een kind zul je je niet snel meer vervelen.

Doelloos op de bank hangen zit er namelijk niet meer bij als je een kind hebt gekregen. Een kind wil altijd actie hebben, en zeker naarmate kinderen ouder worden zal dit erin resulteren dat ze veel willen doen. Zo moet je dan bijvoorbeeld vaak met de kinderen spelen en dergelijke. Als moeder is dat natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Een kind zorgt er namelijk voor dat je veel vermaak hebt, maar het kan soms ook nadelig zijn. Een kind hebben is namelijk niet alleen plezier, rozengeur en maneschijn.

Een kind kan er namelijk ook voor zorgen dat je je snel ongerust voelt. Je kind kan namelijk ziek worden. De gemiddelde moeder kan zich daar erg ongerust om maken. Een kind is namelijk heel fragiel en teer, en daardoor zul je al snel panikeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind last krijgt van keelontsteking. Dit is een typische ziekte die kinderen vaak krijgen. Wanneer dit gebeurt, is er niet gelijk reden tot paniek. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen wanneer je kind last heeft van keelontsteking. In dit artikel zullen verschillende zaken worden benoemd. De vraag: Keelontsteking bij je peuter, wat kun je er tegen doen? Zal dus worden beantwoord.

Symptomen keelontsteking

Voordat er oplossingen worden gegeven voor keelontsteking, is het natuurlijk eerst van belang om te achterhalen wanneer er nu precies sprake is van keelontsteking. Het kan namelijk soms lastig zijn om te achterhalen of hier sprake van is. Maar het is wel relevant om te weten, want anders zullen de oplossingen minder goed werken. Wat vooral van belang is om te weten, is dat keelontsteking iets anders is dan pijn in de keel. Pijn in de keel kan veel voorkomen, maar betekent niet gelijk dat het ontsteking hoeft te zijn. Pijn in de keel kan verschillende oorzaken hebben. Een droge mond kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er pijn in de keel is. Maar ook bijvoorbeeld een verkoudheid kan dit teweegbrengen. Bij een verkoudheid voel je je vaak sloom, heb je een dichte neus en ook nog eens pijn in de keel. Maar dit is heel wat anders dan een keelontsteking. Bij een keelontsteking heb je namelijk niet alleen pijn in de keel, maar is de keel ook echt ontstoken. Maar wanneer is er dan last van keelontsteking en geen reguliere keelpijn. Een aantal indicaties kunnen aangeven wanneer er echt sprake is van keelpijn.

De symptomen op een rijtje

Allereerst is het vaak zo dat je kind koorts heeft, wanneer die last heeft van een keelontsteking. Ontstekingen kunnen er namelijk voor zorgen dat mensen koorts krijgen. Dus wanneer je kind last heeft van koorts, maar ook last heeft van zijn keel, dan bestaat er een grote kans dat er een vorm is van keelontsteking. Daarnaast is het handig om te weten waar de pijn zich dan precies bevind. Heeft je kind bijvoorbeeld altijd pijn in de keel, of alleen bij het slikken en praten. Wanneer je kind dit zelf moeilijk kan aangeven, zijn er bepaalde zaken waar je op kunt letten. Wanneer je kind moeilijk kan eten en drinken, is dit een indicatie dat er last kan zijn van een keelontsteking.

Daarnaast zijn er ook zaken die je kunt bekijken in de mond zelf. Als de klieren van de keel zijn opgezet, is dit een zeer duidelijke indicatie dat er sprake van keelontsteking kan zijn. Ook een rode keel is een indicatie van een keelpijn, alsook heesheid, veel huilen en zeer onrustig slapen. Veel huilen en onrustig slapen hoeft natuurlijk niet met keelpijn te maken te hebben. Maar als de andere indicaties ook van toepassing zijn, dan zou het kunnen zijn dat je kind wel last heeft van keelontsteking. Mochten deze symptomen aanwezig zijn, dan is het van belang om actie te ondernemen.

Wat te doen tegen keelontsteking

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen, zodat de keelontsteking wordt verminderd. Deze zullen hier nu worden besproken.

Veel drinken

Het is van belang dat een kind veel drinkt wanneer die last heeft van zijn keel. Hiermee houd je de keel nat en dit zorgt ervoor dat de pijn van de ontsteking wat wordt verzacht. Let wel op dat je enkel drankjes serveert die heel koel zijn. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om thee aan je kind te geven, of een andere warme drank. Nee, koele drankjes zijn dan beter want dat is lekker koel voor de keel.

Niet te veel activiteit

Voor het genezen van keelontsteking is het van belang dat een kind veel rust pakt. Soms wil een kind juist veel activiteiten verrichten, maar dit is niet altijd verstandig. Rust is namelijk belangrijk voor het herstel. Daarom moet je kind voldoende rust pakt. Ook al wil hij of zij liever buiten spelen. Het is beter om dat even timide te doen. Maar als je kind echt zin heeft om buiten te spelen, kun je natuurlijk ook zeggen dat het spelen dit keer iets korter is in verband met de keel. Zeker als het koud buiten is, moet je kind niet te veel activiteiten uit te laten voeren.

Drop!

Wat zou een mens moeten zonder drop? Drop is niet alleen erg lekker, maar kan er ook voor zorgen dat de pijn wordt verzacht bij je kind tijdens een keelontsteking. Het voordeel van drop is namelijk dat je er een lange tijd op kunt zuigen. En zolang je op het dropje zuigt, is het vaak zo dat de pijn in de keel wordt verzacht. Het is dus een goed middel om de pijn even te verzachten voor een tijdje. Natuurlijk zorgt het er niet voor dat je uit het niets geneest, maar het is in ieder geval een goed begin en een oplossing. Vaak lost de keelontsteking vanzelf op.

Rustige activiteiten verrichten

Wanneer je niets doet, zal je brein zich snel focussen op de pijn. Dit is zo bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Afleiding is om die reden vaak belangrijk, want door afleiding zorg je ervoor dat er minder aan de pijn wordt gedacht. Je kunt verschillende activiteiten uitvoeren met je kind. Die afleiden, maar bovendien ook nog eens zeer rustgevend zijn. Je kunt bijvoorbeeld een leuke tekenfilm met je kind gaan kijken. Een leuke tekenfilm kijken is echt een aanrader, want kinderen gaan vaak helemaal op in het verhaal. Maar ook andere dingen kun je natuurlijk gaan doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maken van een leuke puzzel of iets anders. Bovendien is het goed om de activiteiten dus wel enigszins rustig te houden, zodat in de tussentijd de keel goed kan herstellen.

Vloeibaar eten

Soms kan een kind heel veel last hebben van zijn keel. Het is dan moeilijk voor je peuter om bijvoorbeeld gemakkelijk te slikken. Dat kan natuurlijk zeer nadelig zijn, zeker wanneer je wel graag wilt dat hij of zij voeding binnenkrijgt. Wat dan wordt aangeraden is om vloeibaar voedsel aan je kind te geven. Het is dan van belang dat je koude vloeibare voeding geeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bak koude yoghurt. Yoghurt is immers altijd voordelig. Het zorgt er enerzijds voor dat je voldoende voeding binnenkrijgt, maar anderzijds is het bovendien ook nog eens heel zalvend voor de keel.

Naar de huisarts

Wanneer de keelpijn te erg is, dan is het vaak goed om even langs de huisarts te gaan. Vaak is dit niet per se noodzakelijk wanneer je kind eenmalig keelpijn heeft. Maar als het bijvoorbeeld meerdere keren per jaar terugkomt, is het noodzakelijk om actie te ondernemen. In die gevallen kun je dan het best naar de huisarts gaan. Die kan dan een mogelijke oorzaak aanwijzen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de amandelen ervoor zorgen dat je kind vaak last heeft van keelpijn, maar ook andere oorzaken kunnen mogelijk zijn. Een huisarts kan altijd het beste advies geven.