Toen je kindje voor het eerst naar je lachte, werd je hier echt blij van. Naarmate je kindje ouder wordt, ontwikkelt hij of zij zich steeds verder. Lachen doet die kleine inmiddels iedere dag en er wordt ook heel wat geknuffeld, maar een echte kus heb je nog niet gehad. Hier komt vanzelf verandering in! Bereid je maar alvast voor op die allereerste echte baby kus van je kleine.

Op deze pagina lees je meer over de eerste echte baby kus. Zo lees je niet alleen wanneer je deze kus (ongeveer) kunt verwachten, maar ook hoe dit precies gaat. Tot slot krijg je enkele tips om te stimuleren dat je op de korte termijn die eerste echte baby kus krijgt.

Wanneer kun je de eerste echte baby kus verwachten?

Ieder kind is anders. Het is dan ook lastig te zeggen wanneer je de eerste echte baby kus van je kindje kunt verwachten. Sommige kinderen geven hun ouders al kusjes als ze net negen maanden oud zijn, andere kinderen beginnen pas met kussen rond de leeftijd van één jaar. Het is leuk voor jou als je kleintje er al vroeg bij is, maar het is niet erg als je een laatbloeiertje hebt. De eerste echte baby kus komt er vanzelf!

De meeste kinderen ontwikkelen zich flink op sociaal gebied rond de leeftijd van negen maanden. Rond deze leeftijd komen ze er namelijk achter dat jij en hij of zij niet één zijn. Het gevolg: als je even weg bent, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, raakt je kindje in paniek. In deze periode is het dan ook vrijwel onmogelijk om even een momentje voor jezelf te hebben. Niet altijd even fijn, maar toch best gezellig zo’n aanhankelijk kindje.

Omdat je kindje erg aanhankelijk is rond de leeftijd van negen maanden, is de kans op het krijgen van de eerste echte baby kus vanaf deze leeftijd aanwezig. Je kindje wil lekker veel knuffelen en vindt het fijn om veel kusjes van je te krijgen. Met een beetje geluk krijg je er zelf eentje terug. Het kan echter ook nog een paar maanden duren voor het inderdaad zo ver is, ook als je kindje al rond de leeftijd van negen maanden erg aanhankelijk is. Wacht het gewoon rustig af en je word vanzelf verrast met een lief baby kusje.

Zo krijg je de eerste echte baby kus

Voor je kindje jou voor het eerst een kus geeft, wordt er veel geaaid. Zeker je gezicht krijgt veel aandacht: als je je kleintje vast hebt, wil hij of zij het liefst de hele tijd over je wangen aaien. Dit is normaal en hoort bij de sociale ontwikkeling.

Soms gaat het aaien er wat hard aan toe. Je krijgt een tikje op je wang of er zit ineens een vinger in je neus of oog. Ook dit is normaal. Je kindje moet nog even ontdekken hoe aaien precies werkt. Als er een vinger in je neus belandt of je plotseling een klapje krijgt van je zoon of dochter, moet je dit maar zien als uiting van liefde.

Rond de leeftijd van zes maanden zijn de liefkozingen van je kindje vooral onderzoekend. Als je baby de leeftijd van één jaar nadert, worden de liefkozingen al wat doelgerichter. Nu is de kans op die eerste kus dan ook beduidend groter. Je kindje ziet hoe jij je liefde uit en probeert dit na te doen. Eerst met wat ‘oefenkusjes’, daarna met een echte baby kus.

De eerste echte baby kus stimuleren: 3 tips

Kun jij niet wachten tot je die eerste echte kus krijgt van je kindje? Lees dan onderstaande tips. Deze tips kunnen je namelijk helpen om de sociale ontwikkeling van je kindje wat te versnellen, zodat je nog sneller die fijne eerste baby kus kunt krijgen.

Tip 1: geef je kindje veel kusjes

Zoals al eerder vermeld, worden de liefkozingen van je kindje tussen de zesde maand en het eerste levensjaar een stuk doelgerichter. Je kleintje ziet hoe jij je liefde uit en gaat dit na doen. Als je je kindje veel kusjes geeft, laat je zien dat je op deze manier je liefde uit. Hoe vaker je dit doet, des te sneller je kindje deze vorm van liefkozing oppakt. Dit betekent dat je sneller een baby kusje terug kunt verwachten.

Tip 2: geef je partner veel kusjes waar je kind bij is

Je kindje ziet niet alleen hoe je jouw liefde uit bij hem of haar zelf, maar ook bij je partner. Je mag je partner daarom lekker veel kussen waar je kindje bij is. En heb je nog andere kinderen? Dan kun je hen ook veel kusjes geven waar de kleine bij is. Dit ziet je kindje zeker en zal hij of zij zeker oppakken.

Tip 3: geef je kindje veel liefde en aandacht

Hoe meer liefde en aandacht je geeft, des te meer liefde en aandacht je van die kleine terugkrijgt. Als je kindje zes maanden oud is, word je beloond voor jouw liefde en aandacht met aaitjes (en soms klapjes) in je gezicht. Wordt je kindje wat ouder en spelen kusjes een belangrijke rol in de sociale ontwikkeling, dan word je beloond voor je liefde en aandacht met een echte baby kus.

Wacht jouw kindje wat langer met het geven van de eerste echte baby kus? Zie dit dan niet als teken dat je die kleine te weinig liefde en aandacht geeft. Zoals al eerder vermeld, is ieder kind anders. Als jouw kleine wat langer nodig heeft om zich op sociaal vlak te ontwikkelen, is dit helemaal niet erg. Blijf geduldig, want die eerste echte baby kus komt vanzelf! Tot die tijd kun je jouw kleine lekker verwennen met veel kusjes en knuffels van jouw kant, ook hartstikke fijn!