Van een onbeholpen klein wezentje wordt jouw baby in een paar maanden een volwaardig en bewegelijk mensje. Waar je jouw pasgeboren baby met alles moest helpen, wilt jouw baby op een gegeven moment alles zelf doen. Het leert om dingen vast te grijpen en kan opeens veel meer dingen zelf. Wanneer leert jouw baby om dingen zelf vast te pakken en hoe kun je dit stimuleren? In dit artikel informeren wij over het vastgrijpen van spullen door jouw baby. Waarom is dit zo belangrijk en hoe werkt het precies?

Vanaf wanneer?

Jouw baby kan al vanaf een paar maanden met de handjes gaat bewegen. Het kan de handjes samenknijpen en proberen te grijpen. Toch gaan de meeste baby's echt pas vanaf een maand of vier bewuster dingen vast proberen te grijpen. Dit heeft niet altijd al succes. Ook zien we baby's die dit pas vanaf een maand of zeven gaan doen. Er is geen vaste leeftijdsgrens waarop baby's dit gaan doen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de ontwikkeling van jouw baby achterloopt. Jouw baby doet dingen pas wanneer het er zelf klaar voor is. De ene baby van drie maanden grijpt per ongeluk jouw haar vast en vindt dit intrigerend. Hierdoor kan de ontwikkeling van dingen vastpakken eerder tot stand komen. Je kunt deze ontwikkeling als ouder ook stimuleren. Hier zullen we laten verder op ingaan.

De fijne motoriek en spierontwikkeling

Waarom is het vastpakken en vastgrijpen met de handjes dan zo belangrijk voor baby's. Het kan als ouder namelijk erg vervelend worden wanneer jouw baby steeds jouw bril van je hoofd wilt weghalen. Het vastgrijpen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en voor de spierontwikkeling. Jouw baby leert welke spieren het in de handen moet gebruiken om dingen vast te pakken en deze spieren worden gestimuleerd. De fijne motoriek heeft enorm veel baat bij het leren vastpakken van spullen. Jouw baby leert bewust dingen vast te pakken en op deze manier ook hoe het dit voor mekaar krijgt. Dus zit jouw baby weer met de handen in jouw haar of heeft het voor de zoveelste keer jouw bril te pakken? Dan is dit niets om je over op te winden, hier leert jouw baby juist van.

Leren door te spelen

De meeste baby's leren vanzelf om dingen vast te pakken. Zonder dat je er als ouder erg in hebt, kan jouw baby zelf leren om dingen vast te pakken. Al spelenderwijs leren de meeste baby's belangrijke vaardigheden. Het is daarom aan te raden om voor speelgoed te kiezen dat jouw baby makkelijk kan vastgrijpen. Een knuffel in de wieg en rammelaars in de box. Voor je het weet zie je dat jouw baby de knuffel vast heeft of hoor je het met een rammelaar spelen. Je hoeft in de meeste gevallen niets te doen om het grijpen met de handjes te stimuleren, de meeste baby's leren dit vanzelf door te spelen. Het is daarom belangrijk dat je jouw baby dagelijks genoeg tijd geeft om zelf te spelen. Leg het een poosje in de box met speelgoed en laat het zelf deze vaardigheden ontdekken.

Alles vastgrijpen en babybeveiliging

Wanneer jouw baby leert dat het iets kan vastpakken, is de hele wereld speelterrein geworden. Jouw baby wilt alles vastpakken. Zeker wanneer jouw baby al kan kruipen is het belangrijk om de speelruimte veilig te maken voor de baby. Alles wat jouw baby kan vastpakken is interessant. Stopcontacten en snoeren zijn vallen hier ook onder. Het is belangrijk dat je een veilige ruimte weet te creëren waar jouw baby alles kan vastpakken. Heb je even geen tijd om jouw baby de hele tijd in de gaten te houden? Zorg dan dat jouw baby in de box kan spelen. Voor jouw baby is alles interessant om vast te pakken, maar sommige dingen kun je natuurlijk beter niet laten ontdekken. Wanneer jouw baby leert vast te grijpen is het belangrijk om de ruimtes babyproof te maken.

Vastpakken stimuleren

Het kan zijn dat jouw baby minder snel gaat grijpen met de handjes. Dit is geheel normaal. De ene baby leert sneller dan de andere en dat is helemaal niet erg. Toch je wel sommige processen stimuleren, zo ook het grijpen met handjes. Er zijn genoeg manier waarop je het vastpakken van spullen kunt stimuleren.

Zo kun je bijvoorbeeld een slinger met gekleurde speeltjes en knuffeltjes aan de box of aan de kinderwagen hangen. Dit is erg interessant voor jouw baby en erg aanlokkelijk om naar te grijpen. Omdat het ver genoeg van de baby afhangt, moet jouw baby moeite doen om erbij te kunnen. Het is een goede manier om het vastpakken te stimuleren.

Ook kun je als ouder samen spelen met jouw baby. Wanneer je samen speelt kun je ook heel wat vaardigheden oefenen en helpen met de ontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld een leuk speeltje dat geluid maakt boven jouw baby houden. Jouw baby is zeker geïnteresseerd in dit speeltje en wilt het graag hebben. Je kunt jouw baby zo de goede richting op helpen om het speeltje vast te grijpen.

Een andere manier om het vastgrijpen met de handjes te stimuleren is met de fles. Veel baby's leren om zelf de fles vast te houden. Soms leren zij dit eerder dan speeltjes vast te grijpen. Houd de fles boven de baby en zorg dat jouw baby de fles wilt vastgrijpen. Wanneer dit gebeurt kun je de baby belonen door de fles te geven. Voor je het weet pakt jouw baby zelf te fles vast. Het is niet nodig om jouw baby te stimuleren om dingen vast te pakken, maar het kan het proces wel helpen. Jouw baby leert dingen vast te grijpen wanneer het er klaar voor is, maar een beetje hulp is nooit verkeerd.

De fijne motoriek en de spieren in de handjes leren veel door het vastgrijpen. De meeste baby's leren dit vanzelf en voor je er erg in hebt heeft jouw baby zelf de knuffel al vast. Het is goed om jouw baby dagelijks zelf te laten spelen om zelf vaardigheden te leren. Je kunt jouw baby altijd een handje helpen en het proces stimuleren. Het vastgrijpen met de handjes is erg belangrijk voor de ontwikkeling en leuk om te zien als ouder. Je ziet jouw kindje voor je neus groeien en ontwikkelen.