Rode en schrale billetjes, bijna elke baby heeft hier wel eens last van. Luieruitslag is erg vervelend voor zowel baby als ouders. Uitslag gaat namelijk gepaard met veel huilbuilen en slechte nachten. Doordat vandaag de dag de luiers al een stuk beter zijn dan vroeger, komt luieruitslag minder vaak voor dan vroeger. Maar nog steeds heeft zeker 40% van de baby’s hier weleens last van. Hoe ontstaat het, en nog belangrijker, wat kun je ertegen doen? In dit artikel lees je meer over wat luieruitslag precies is, hoe je het kunt voorkomen en wat je ertegen kunt doen. Snel van de uitslag af? Lees dan snel verder.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een dermatologische afwijking wat ontstaat bij de billen. Het heet officieel luierdermatitis. Het is snel te herkennen. Rode billetjes zijn het eerste teken dat er iets gaande is. Daarnaast kunnen er droge plekken, schilfertjes, blaasjes of andere plekjes en vlekjes optreden. De huid is erg pijnlijk en er moet direct gehandeld worden.

De uitslag ontstaat doordat er een vochtige situatie ontstaat in de luier. Een baby plast gemiddeld 14 keer per dag. Door de warmte in de luier ontstaat er een vochtige plek waarin bacteriën snel kunnen groeien. De ene baby heeft er sneller last van dan de andere. Maar wanneer de luiers te lang gedragen worden is de kans op uitslag aanzienlijk groter.

Luieruitslag is een dermatologische aandoening die snel kan verergeren. Wanneer er een rode huid optreedt, is het dus belangrijk om snel te handelen. Er zijn verschillende zalfjes en technieken waarbij de luieruitslag verminderd kan worden, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
luieruitslag-op-blllen-baby

Voorkomen van luieruitslag

Kun je de uitslag voorkomen? De een zegt van wel, de andere van niet. Aangezien de kans op uitslag verschilt per baby, is het niet altijd te voorkomen. De ene baby is gevoeliger om uitslag van de luier te krijgen dan de ander. Echter zijn er wel manieren waarop je altijd de kans kunt verminderen. Laat bijvoorbeeld jouw baby nooit lang met een vieze luier om. Hoe langer de vieze luier om is, des te warmer en vochtiger de luier wordt. De kans op luieruitslag neemt daardoor aanzienlijk toe.

Ook is een goede hygiëne extreem belangrijk om de kans op huidaandoeningen te verminderen. Doe jouw baby daarom regelmatig in bad en zorg voor een fijne babyolie om de huid vervolgens mee in te smeren. Vermijd kunstmatige oliën en producten, maar kies natuurlijke oliën voor de gevoelige babyhuid. Verschoon jouw baby ook met aandacht en zorg dat er geen poep of plas achterblijft. Zo houd je de hygiëne in de luier op goed niveau.

Je kunt uitslag niet altijd voorkomen, maar de kans erop kun je zeker verminderen door goede hygiëne en schone luiers.

Zalfjes

Hoe kom je van luieruitslag af? Je wilt natuurlijk dat jouw baby’tje geen pijn meer heeft en van de huilbuilen wil je ook wel af. Met verschillende zalfjes kun je de pijn verlichten en de huid helpen helen. De meest bekende zalf is Bepanthen zalf. Deze zalf helpt de huid herstellen en verzorgt de huid. Deze zalf heeft een hoge dosering dexpanthenol, maar liefst vijf procent. Deze stof helpt bij het herstel van de huid. De zalf is natuurlijk en heeft geen kleur of geurstoffen. Je kunt deze zalf dus veilig gebruiken.

Veel vrouwen zweren bij zinkzalf. Zink helpt om de huid sneller te herstellen en kan de pijn ook wat verlichten. Deze zalf is gewoon te halen bij de apotheek of drogist en bevat verder geen schadelijke stoffen. Zorg dat de zalfjes tijd hebben om in te trekken voordat je de luier weer omdoet. Laat de baby bijvoorbeeld even met de beentjes trappelen en laat de zalf intrekken.
zalfje-voor-luieruitslag

Luiers

Vroeger waren de plastic luiers de oorzaak van uitslag en verkozen veel ouders katoenen luierdoeken. Vandaag de dag is de technologie voor het ontwikkelen van luiers zo goed dat dit niet echt nodig is. Toch kan wanneer jouw baby erg last heeft van luieruitslag het aan te raden zijn om te wisselen van luiermerk. De goedkope luiers zijn vaak minder goed op de vocht- en luchtregulatie. Kies daarom voor een beter merk om uitslag te verhelpen.

Blijft jouw baby er nu last van houden of heeft jouw baby een zeer ernstige vorm van uitslag? Dan kunnen katoenen luierdoeken uitkomst bieden. Wanneer jouw baby een zeer gevoelige huid heeft, kan het natuurlijke katoen beter aanvoelen dan de plastic luiers. Luierdoeken zorgen wel voor extra schoonmaakwerk. Kook de doeken altijd goed uit voordat je ze wast en zorg dat ze helemaal schoon zijn. Luiers kunnen een grote invloed hebben op het ontstaan van uitslag, maar ook bij het verhelpen van de luieruitslag.

Tips en tricks

Ouders zijn in rep en roer wanneer iets mis is met hun kindje. Er zijn daarom veel luier tips en tricks door ouders ontdekt die kunnen helpen bij uitslag. Heeft jouw baby veel pijn door de uitslag? Het is dan aan te raden om de luiers in de vriezer te doen. De luiers zijn dan koel en geven verlichting aan de billetjes van jouw baby.

Kruidenbaden kunnen ook een goed effect hebben op de uitslag. Kalmerende kruiden zoals kamille kunnen de huid tot rust brengen en helpen bij het herstel. Heeft jouw baby last om in slaap te komen door de luieruitslag? Leg dan wat lavendel in de babykamer, deze geur kalmeert en helpt om in slaap te komen. Op verschillende mamaforums kun je allemaal tips en tricks vinden die kunnen helpen om de uitslag te verminderen. Elke baby is anders en er is geen vaste remedie die voor elke baby geschikt is. Zoek naar een manier die jouw baby helpt.

Dokter

Blijft de uitslag aanhouden of gaat het gepaard met koorts of overgeven? Neem dan tijdig contact op met de huisarts. Koorts bij baby’s kan erg heftig en gevaarlijk zijn. Heeft jouw baby geen eetlust meer? Dan is het ook aan te raden om snel contact op te nemen. Door de luieruitslag kan jouw baby erg ziek worden. Een pijnstillend middel kan dan in het uiterste geval aangeraden worden of je kunt doorgestuurd worden naar een dermatoloog. Laat jouw baby niet te lang met uitslag zitten. Neemt de uitslag niet af ondanks als jouw pogingen? Ga dan langs bij de dokter.

Baby met luier in bed

Hoe vaak komt luieruitslag voor?

Je hoeft je helemaal niet slecht te voelen als ouder wanneer jouw kindje uitslag door de luier heeft. Het heeft vaak niets te maken met jouw kwaliteiten als ouder. Wanneer je net te laat door hebt dat jouw baby een vieze luier heeft, kan het al te laat zijn. Het komt maar liefst bij 35% tot 40% van de baby’s wel eens voor. Het is een veel voorkomend babykwaaltje wat erg vervelend en pijnlijk is voor de baby.

Luieruitslag kan zorgen voor veel huilbuilen en slapeloze nachten. Je kunt gelukkig de kans op uitslag aanzienlijk verminderen door de juiste hygiëne of verandering van luiermerk. Heeft jouw baby last van uitslag? Begin dan tijdig met het smeren van een zalfje om de huid te herstellen en verzorgen. Iedere baby kan uitslag krijgen, je hoeft je als ouder niet onbekwaam te voelen.

Blijft jouw baby er veel last van houden? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de huisarts.